ДЕ КРАЩЕ ВІДПОЧИВАТИ?

У минулих номерах нашої газети ми вже розглядали плюси і мінуси відпочинку в Криму, Карпатах, Туреччині, Болгарії. Нині ми пропонуємо вам прочитати, що пишуть співвітчизники, котрі цього року там побували:
ПРО КРИМ ОЧИМА ДОСВІДЧЕНОГО МАНДРІВНИКА
Буваю в Криму 6 раз на рік. Іноді — просто відпочити, іноді — поєднати роботу і відпочинок. Знаю багато місць, хороших і не дуже, і наважився поділитися своїми враженнями про Крим у цілому. Сподіваюся розповісти Вам про нього очима не захопленого «совдепівського» обивателя, котрий проводить там одну єдину відпустку, а очима тверезого і розсудливого споживача, якому є що з чим порівнювати.
Небагато про Алушту. На всю Алушту (саме місто) придатний для купання, на мій погляд, один пляж. У довжину він метрів двісті. Усі інші пляжі оточені бетонними хвилеламами. Я не засмагав на пляжі оточеними цими стінами (метра по три з трьох сторін) і ніколи не буду. Якщо люди, які пишуть захоплені відгуки, рахують це нормальним, то що ж — кожен має право на власну думку. Більше того, мені пощастило заїжджати туди у кінці сезону. Що там робиться в сезон — навіть уявити страшно.
На всю Алушту декілька пристойних готелів (деякі з них настільки дорогі, що залишається дивуватися з тих людей, котрі в них зупинилися, і яких за ці гроші в Туреччині поцілували б куди тільки захотіли. До прикладу: прокат чайника в них коштує 1 долар на годину і це в не сезон, коли в готелі жило всього чотири людини).
Ялта — міф і добре розкручений бренд. Це велике місто з досить інтенсивним рухом.
До речі, вид з Ялтинської набережної відкривається не на море, а на хвилелам, на якому стоять іржаві судна.
Рух у районі набережної нічим не поступається Київському, запахи — теж. Криві вузькі вулички. «Трущоба» на «трущобі» сидить і ними ж поганяє. Додайте відсутність пляжів у межах міста. За ці халупи люди платять гроші (думаю, що не малі), а потім своїм знайомим хваляться, що їздили в Ялту. Було б чим хвалитися.
Якщо Ви їдете в Крим, то в Ялті варто побувати, там багато цікавих місць (один Ботанічний сад чого вартий), але ні в якому разі там не живіть.
Що стосується передмістя Ялти (у бік Алупки).
Ми (з моїми друзями) знайшли прекрасний готель. Я навіть у Сімферополі не залишаюся, а ночую в ньому. На ньому і пляж непоганий (те що з моря доводиться по гальці виповзати на карачках я опускаю як дрібницю в порівнянні з іншими пляжами). Поруч відкрився шикарний готель. У ньому доба коштує як тиждень у Туреччині з одним але. У нього немає пляжу. Точніше він є, але в бетоні увесь. Його власники замість гальки завезли подібність будівельного сміття, яке штормами прибило до бетону. Тобто, ви ходите по бетонній набережній (де ­засмагатимете — незрозуміло). І з бетону входите в море по сміттю (при мінімальній ціні місця — 150 $).
З приводу такого пляжу я наголосив не випадково, оскільки, окрім мого улюбленого готелю, подібні пляжі мають усі санаторії (від Ялти до Ластівчиного гнізда), в які приїжджають ні в чому не повинні люди. Не повірите, але пляжі у них теж усі в бетоні — через кожні 70 м в морі йдуть (як їх назвати не знаю) моли, теж бетонні. Тобто, коли ви спускаєтеся по бетонних сходах в море, з трьох сторін будете оточені високими бетонними стінами.
Хоча насправді не все так похмуро.
По-перше, готель або санаторій, в якому я зупиняюся, можна назвати чудом світу (і такої будівлі в Туреччині не було і найближчим часом не буде), по-друге, за Ластівчиним гніздом (від Ялти) з'являються цілком пристойні санаторії з непоганими пляжами.
Тому, якщо їдете по путівці, обов’язково запитайте про пляж. І якщо санаторій знаходиться між Ластівчиним гніздом і Ялтою — краще відмовтеся від такої лотереї. А якщо оператор не знає — тим більше.
Євпаторія. Найкращі пляжі на усьому узбережжі Криму. Порівняно з усією нашою «совдепією» непогано організовані. Ви оплачуєте недорогий вхідний квиток і ходите по ньому цілий день.
Доглянута набережна (але чим далі від берега — тим гірше), але в цілому враження непогане. Ідеальне місце для відпочинку з дитиною. Про «трущоби» говорити не буду, оскільки це місто нічим в цьому плані не відрізняється від усіх інших.
Коктебель. Непогані пляжі. Дно піщане, берег — дрібна галька. Чесно кажучи, мені він просто не сподобався як місто. Балкон дуже дорогого готелю (за ціною, обстановкою, але не по території, сервісу і всьому іншому) виходить вікном до вікна на нічну дискотеку. У порівнянні з Євпаторією, Алуштою і Ялтою — набережної немає. Точніше, ніби як вона є, але в той же час, ніби як її і немає.
Тепер небагато загального. Оскільки я їжджу в Крим по роботі, можу сказати наступне — у ньому є своя родзинка, своя привабливість, природа і тому подібне. Але потрібно знати, коли і де можна насолоджуватися і брати від Криму те, що він дає. Свою єдину відпустку там би я не провів.
Плюси:

  • не потрібний закордонний паспорт;

  • дешевий транспорт (маршрутки ходять справно, на всіх напрямках, досить часто і дешево). Більше того (особливо якщо Вас багато), якщо не наймати водія від вагону потягу, а пройти трохи далі, таксі (як це не дивно) може обійтися Вам дешевше, ніж маршрутка (це реально, потрібно тільки пошукати це таксі біля кас автостанції і трохи поторговуватися). Мої партнери довго дивувалися, як можна удвох доїхати на машині з Сімферополя до Ялти за 15 грн.;

  • прекрасна природа (район південного берега Криму). Ні Туреччина, ні Греція не стояли і поряд (хвалена гора Олімп відпочиває). За усіма показниками, з точки зору флори і фауни, Крим поза конкуренцією.


Мінуси:

  • непередбачуваність погоди. У Туреччині багато ­«Рецепшн» знаходяться прямо на вулиці (як Ви думаєте, з розрахунку на яку погоду це зроблено);

  • низький рівень сервісу і побуту (порівняння із зарубіжжям — пісня окрема.


Скільки людей — стільки думок. Моя дружина приділяла цьому пильну увагу і кожного разу знаходила оптимальне рішення.
Анатолій Іванович

ГАРНИЙ ВІДПОЧИНОК У ТУРЕЧЧИНІ
Здрастуйте! Відпочивав у Туреччині у двох готелях — Salima, Pappilon Aisha. Загалом відпочинок у Туреччині дуже сподобався.
Народ товариський, але не всі. Деякі турки не особливо люблять росіян (а українців тут також до росіян відносять).
Обидва готелі були п'ятизірковими. У Саліме (м. Кемер) мінусом було одноманітне харчування. В іншому все добре: харчування було відмінне, територія зелена, мешкали в бунгало. Тренажерний зал, акваеробіка, волейбол та інші види спорту — відмінно! Правда пиво, відчувається, трохи розводять з водою, але на спеці воно не дуже й помітно. До речі, про клімат, Кемер — найкраще місто в Туреччині за цією складовою. Там сонечко сідає раніше, за рахунок гір можна десь сховатися, бо коли спека постійно — теж часом стомлює, особливо, якщо хочеться все подивитися й дізнатися.
Недалеко від цього готелю знаходився ринок. Там можна купити що завгодно! Чого тільки душа забажає — подарунки та інше. Дискотека, щоправда, була не дуже — у плані музики гарна, а от народу було завжди обмаль. Очевидно через те, що цей готель, в основному, сімейний.
Потрапив я на пінну дискотеку — от там, дійсно, народу було багато і музика, й танці, й піна! Усе було круто. Раджу.
Папілон (Белек) цікаві враження залишив. Жили в шикарному будинку. На першому поверсі — дивани, телевізор, кава, бари, дискотека, все, що завгодно, настільний теніс, тренажерний зал, персонал переважно російськомовний, із приводу «поїсти» був повний відбій — наїдалися досхочу, причому все смачно.
До речі, дітей можна віддавати в міні-клуб. Там із ними граються, займаються, а в цей час батьки теж можуть перепочити. Це для тих, хто з дітьми. У цілому цей готель теж був орієнтований на сімейний відпочинок.
Туреччина — це добре! Правда цигарки там дорогі, по п'ять баксів коштують найдешевші. Так що, хто курить, раджу брати свої. Всім приємного відпочинку!
Сергій ПРИХОДЬКО

ШАЦЬКІ ОЗЕРА
Синоптики обіцяють найближчим часом спекотні тижні. Саме час вирушати на Шацькі озера, справжню перлину Волині. Це одне з найближчих до нашого міста і дуже популярних місць відпочинку. Причаївшись у лісових гущавинах, вони великим гроном розкинулися поблизу селища Шацька (звідси їх назва). Хто хоч раз побував на цих озерах, той надовго запам'ятає їх мальовничі плеса.
Шацькі озера розташовані на Волинському Поліссі. Тут близько тридцяти озер, загальна площа плеса яких сягає 70 квадратних кілометрів. Деякі водойми з'єднані між собою протоками, каналами. Найбільшу водну поверхню — 27,5 квадратних кілометрів — має Свитязь. Дещо поступається перед ним Пулемецьке озеро — 16,3 квадратних кілометрів, а ще більше — озеро Луки — 6,7 квадратних кілометрів. До Свитязя примикає ряд озерець (площа кожного — менше квадратного кілометра): Чорне Велике, Соминець, Линовець. На північ від Свитязя розкинулось Острів'янське озеро, а далі — група Піщанських озер.
Шацьких озер вдало доповнюють сприятливі кліматичні умови місцевості. Середня температура влітку тут не буває нижчою 18-20°. Найбільш теплий місяць — липень, багатий сонячними днями. Хороша провітрюваність місцевості, зріджені ліси (завдяки їм на Шацьких озерах ніколи не відчувається спека), цілюще хвойне повітря створюють прекрасні умови для відпочинку у будь-яку пору року.
Незабутнє враження справляють навколишні ліси й озера весною. З першою піснею струмка розпускаються вербові котики й проліски. З озер сходить крига, з-за моря прилітають гуси-лебеді, а на болотах збираються чаплині гурти. Коли зацвітає багно, вовче лико, черемха, ліщина і тополя, в дзвінку тишу вплітається приглушена тетерукова пісня чи весільне трубіння лосів і козуль... Та найбільш приваблює цей край влітку: золотими озерними пляжами, тихим плескотом хвиль. У лісах дозріває суниця, журавлина, брусниця, чорниця, а десь на межі літа з осінню — ожина. Тоді ж на галявини вибігають боровики й підосичники, маслюки й сироїжки, лисички й опеньки.
Тетяна ГНІТЕЦЬКА

ЯК МИ З ПОДРУГОЮ У БОЛГАРІЇ ВІДПОЧИВАЛИ
Ми з подругою і троє дітей, 2, 5, 6 років, відпочивали в Едені. Все пройшло на четвірку з плюсом або навіть на п'ять з мінусом. Відразу скажу про мінуси, щоб потім не повертатися, — водорості. За місяць вздовж берега після нічного шторму раз 5 викидало зелену погань. Доводилося чекати до обіду, поки приберуть. Ще через те, що лежаки безкоштовні, займати їх треба зранку. Так що через якийсь час ми просто купили складану парасольку і стали приносити рушники. Ще один «негативчик» зіпсував відпустку — малюк чимось отруївся або, як сказав лікар, це могла бути просто акліматизація. Так, до речі, лікар приймає прямо на території готелю, що порадувало. У будь-якому випадку, через 3 дні активованого вугілля все налагодилося. Решта дітей не хворіли. З мінусами, мабуть, все.
Бронювали апартаменти в кінці лютого, тому змогли вибирати. Нам дісталися просто вражаючі апартаменти (блок Діана). Вид — прямо на затоку, кімнати великі, у нас у кожної був свій санвузол. Прибирання кілька разів на тиждень (прибирання — це радше назва, просто протерли пил, винесли сміття. Але ми чистюлі, так що можна було взагалі у нас не прибирати). Орендували апартаменти в компанії «Латур» — дуже милі хлопці. Перед оплатою зв'язалися із самим комплексом, виявилося, що через «Латур» все одно дешевше, так що рекомендуємо.
Коли їхали на 4 тижні, переживали, що їжа в одному місці набридне. Через тиждень у нас був наступний розпорядок: снідали на веранді (продукти купували в магазинчику на території, коли ліньки було вибиратися з комплексу. А якщо не лінуватися, то варто проїхати на автобусі (5 хв) до центру святого Власа. Продукти відсотків на 20 дешевші і вибір більший. Спробуйте «кисло мляко» — річ!). Обід — легкі салати або піца з салатами в ресторанчику або в барі на березі. Вечеря, як правило, з ресторанів. Там ресторанів повно, але ходити вечорами з маленькими дітьми важкувато, то ми вибиралися всього разів три.
На території багато басейнів, але найкращий — великий, нагорі комплексу.
З плюсів: відсутність усякого п'яного контингенту, який зустрічався в Туреччині. Апартаменти просторі, нові, нічого не ламалося. Поруч гори, на яких сосновий ліс, так що повітря гірське + морське — виходить цілющий аромат. Коротше, нам сподобалося.
Марина