ЩОРСУ ТАКЕ І НЕ СНИЛОСЯ…

ЩОРСУ ТАКЕ І НЕ СНИЛОСЯ…

У ВЕРЕСНІ КІНОТЕАТРУ ВИПОВНЮЄТЬСЯ 60. А ВІН ОБІЦЯЄ СТАТИ… «ЯГІДКОЮ ЗНОВ»
Два роки тому, піднявши питання створення у Новограді молодіжного центру, активісти і мріяти не могли, що влада виділить під потреби молоді будівлю у самісінькому центрі. Йдеться про кінотеатр імені Щорса — разом з активними та молодими новоград-волинцями міський голова Володимир Загривий збирається ­«повернути його до життя».
Мета — смілива, амбітна та заслуговує на повагу, адже ремонт у приміщенні не робився десятки років, та ніхто досі не спромігся зробити з кінотеатру, котрий давно втратив основний профіль роботи, щось путнє. Це й призвело до нинішнього вигляду споруди: якщо ззовні її ще намагалися підтримувати, то всередині процес руйнування помітний неозброєним оком. Орендарі, котрі хазяйнували тут роками, ремонтами себе не переобтяжували, а приміщення, котрі роками пустували, взагалі стали схожими на розвалини.
Відновити вигляд будівлі та наповнити її новим сучасним змістом, скажемо відверто, завдання не з легких. Втім, перші кроки на цьому шляху вже зроблено: декілька місяців тому, завдяки ініціативі підприємця Руслана Власюка, тут відкрито сучасний кінозал. Спортивний клуб «Євробокс» також долучився до справи, оголосивши про намір відремонтувати велику залу та зробити сучасний зал для тренувань і проведення видовищних спортивних заходів. Як уже повідомлялося у «Звягель-Інформі», матеріальну підтримку у цьому пообіцяли надати відомі боксери Віталій Кличко та Максим Бурсак.
Другий поверх кінотеатру має, очевидно, стати «мозком» молодіжного руху нашого міста. Аби активізувати процес «реанімації», мер наполіг на переїзді підлеглих, відповідальних за «молодіжку», безпосередньо на «поле бою». Важко сьогодні назвати це місце інакше, адже фронт робіт тут окреслюється величезний. Крім того, як нерідко буває, далеко не всі вірять в успіх «безнадійної» справи…
— Цей факт подекуди заважає, але й стимулює водночас, — розповіла начальник відділу у справах сім’ї та молоді Алла Виговська. — Дуже важливо, що відчуваємо підтримку міського голови — він усіляко опікується ідеєю створення молодіжного центру, сприяє та контролює стан справ. Благо, що маємо фінансову підтримку — з державної субвенції на місто, отриманої за клопотанням спікера Володимира Михайловича Литвина,
1 мільйон гривень виділено на ремонт кінотеатру. Сьогодні у Житомирі проходить оцінку проектно-кошторисна документація, вартість якої 50 тисяч гривень — ці кошти виділила міська рада. Щойно документи повернуться з області, буде проведено тендер на здійснення ремонтних робіт. До кінця року державна субвенція, відповідно до норм законодавства, має бути засвоєна.
Створення «Звягель-холу» (робоча назва) — одна з головних ідей, над якою, спільно з краєзнавцями, працює сьогодні влада. Планується, що це буде конференц-зала для зустрічі поважних делегацій та проведення урочистих заходів. Принаймні інтер’єр приміщення — округлена зала (без кутів) під куполом кінотеатру — надихає на оригінальне втілення. Дизайнерка з Житомира зараз працює над ескізом інтер’єру. Згодом у цій залі відзначатимуть здобутки молодих особистостей, вручатимуть нагороди кращим подружнім парам, сім’ям, матерям-героїням, проводитимуть конференції.
Приміщень у кінотеатрі чимало — аби лише на усі вистачило пропозицій та коштів. Багато є підвальних приміщень. Свого часу, розповів краєзнавець Віктор Ваховський, тут збиралися робити Музей бойової слави. Під кінотеатром проходить один з підземних ходів, зроблених у Новограді ще за часів революції. Тож місця для реалізації задумів вистачає.
Питань, щоправда, нині постає більше, аніж відповідей. Невідомо, хто у майбутньому фінансуватиме молодіжний центр, — споруда знаходиться нині на балансі міського відділу культури. Крім того, кінотеатр є об’єктом архітектурної спадщини, що може уповільнити реалізацію сміливих перетворень.
Молодіжний центр у перспективі має стати закладом, про який давно мріє наша молодь. Про це говорять у будь-якому інтерв’ю, коли запитуєш: чого молоді не вистачає у Новограді? Відповідь здебільшого одна: центру активного відпочинку. Про такий центр тепер, разом із молоддю, мріє й влада. Серед сміливих очікувань — створення комплексу розваг: джаз-кафе або спорт-бару, диско-клубу, фітнес-центру тощо. Хоча усе це та багато іншого — наразі лише плани.
Сьогодні і влада, і відділ у справах сім’ї та молоді готові співпрацювати з усіма, хто має цікаві ідеї та готовий запропонувати варіанти відпочинку для молоді. Про це багато говорили раніше. Настав час діяти. Якщо, звісно, є бажання змінити молодіжне життя на краще.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА