НА ВАРТІ ЗАКОННОСТІ

Конституція України визначила основні засади правосуддя в державі та встановила обов’язковість виконання на всій території держави рішень, ухвалених судами іменем України.
Кримінальним кодексом України ст.382 передбачена кримінальна відповідальність за умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню. Слід відмітити, що законодавець під час проведення судової реформи положеннями Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 р. №2453-VI розширив коло суб’єктів, які можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, передбаченої ст.382 КК України, за умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили. Так, крім службових осіб, кримінальна відповідальність яких передбачалася в старій редакції ст.382 КК України, в новій редакції цієї норми кримінального закону передбачена кримінальна відповідальність і фізичних осіб за невиконання рішення, що зобов’язує боржника виконати певні дії, наприклад, стягнення боргу за договорами кредитування.
Ця стаття законодавства надає більші можливості для впливу на осіб, котрі ігнорують вимоги законодавства, рішення судів, проявляють свою неправосвідомість.
Разом з тим, органами прокуратури під час здійснення правозахисної діяльності вживаються заходи для виявлення осіб, котрі ухиляються від виконання рішень судів та притягнення їх до кримінальної відповідальності.
У поточному році Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою закінчено провадження досудового слідства по двох кримінальних справах стосовно трьох службових осіб, котрі обвинувачувалися у вчиненні злочину, передбаченого ст.382 ч.1 КК України (в старій редакції).
Так, громадянин Х., працюючи на посаді директора одного з дочірніх підприємств м.Новоград-Волинський, не виконав рішення Господарського суду Житомирської області та рішення Житомирського окружного адміністративного суду про стягнення заборгованості з підприємства та проігнорував дії державних виконавців, спрямованих на виконання вказаних рішень судів, зокрема здійснення арешту коштів підприємства на рахунках в банківських установах та в касі підприємства. У серпні 2010 року Х. відкрив новий рахунок в АТ «ОТП Банк», на який в ході господарської діяльності підприємства були одержані кошти в сумі 181219,87 грн. Крім того, в касу підприємства надійшло 15500 грн. Отримані підприємством кошти в загальній сумі 196719,87 грн. гр.Х. безпідставно не спрямував на виконання рішень судів, а використав на господарські потреби підприємства.
Аналогічна ситуація мала місце в діях посадових осіб комунального підприємства смт.Городниця, де директор — гр.Н. та головний бухгалтер — гр.-ка Д., не виконуючи рішення Господарського суду Житомирської області про стягнення з підприємства заборгованості по сплаті платежів до Пенсійного фонду та рішення Новоград-Волинського міськрайонного суду про стягнення з підприємства заборгованості з заробітної плати працівникам, ігноруючи винесені державними виконавцями Новоград-Волинського відділу державної виконавчої служби постанови про арешт коштів підприємства у банківських установах та в касі підприємства, в жовтні 2009 р. відкрили новий рахунок у відділенні №54 філії ЦРУ АТ «Банк «Фінанси та кредит» у м.Новоград-Волинський. Протягом листопада-грудня 2009 року підприємством одержано готівкових коштів в загальній сумі 20620,03 грн, які надійшли як на нововідкритий рахунок, так і в касу підприємства. Одержані кошти посадові особи комунального підприємства не оприбуткували в касі підприємства, а частково, в сумі 1114,75 грн., спрямували на виплату передбачених компенсаційних нарахувань та надбавок працівникам підприємства, іншу частину одержаних коштів, в сумі 8420,61 грн., спрямували на виплату заробітної плати працівникам. В тому числі і собі, на господарські потреби, спрямовано 1900 грн. Решту одержаних коштів, в сумі 9184,67 грн., було просто привласнено посадовими особами, в тому числі і цільові кошти, в сумі 1244,95 грн.
Загалом, протягом 2009 року гр.Н. та гр.-ка Д. за попередньою змовою привласнили 12344,61 грн., з урахуванням коштів цільового призначення в сумі 3159,94 грн., одержаних з іншого рахунку підприємства в ПАТ «Приватбанк».
Суд дав належну оцінку діям вищевказаних службових осіб, постановивши обвинувальні вироки та засудивши їх до різних строків позбавлення волі, з іспитовими строками, надавши тим самим ще один шанс для усвідомлення обов’язковості виконання рішень судів, ухвалених іменем України.
Руслан ГЕРИЧ, слідчий Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури, молодший радник юстиції