ВІДПОЧИНОК НА АЗОВІ — ЧИСТЕ ПОВІТРЯ, ТЕПЛЕ МОРЕ І ДЕШЕВШІ ЦІНИ

Про цілющі властивості Азовського моря відомо з давніх часів, тому щороку тисячі туристів приїжджають на курорти Азова на оздоровлення. Унікальний клімат, цілюще повітря, чисте море і піщані пляжі роблять відпочинок ідеальним для літнього проведення часу.
Природні ландшафти і особливості географічного розташування Азова роблять його справжнім раєм для туризму. Азовське море, загальною площею 586000 км2, є північно-східним бічним басейном Чорного моря, сполученим з Керченською протокою. Крім того, Азовське море — одне з найтепліших і мілководих морів у світі. Максимальна глибина не перевищує п'ятнадцяти метрів, що особливо важливо на відпочинку з дітьми.
Уподовж узбережжя тягнеться ціла низка унікальних місць для відпочинку — міста на Азовському морі, селища і села — чекають туристів круглий рік. Усі міста розташовані на самому березі. Можна сказати з усією впевненістю, що сьогодні міста Азовського моря складають гідну конкуренцію кращим курортним містам ПБК. Інфраструктура курортів Азова з кожним роком росте і розвивається, пропонуючи туристам великий вибір житла і різних послуг у сфері відпочинку і розваг. На узбережжі Азовського моря розміщується велика кількість пансіонатів, турбаз і будинків відпочинку на будь-який смак. Ну, а ціни не йдуть ні в яке порівняння з цінами у Криму. Усі ці чинники роблять відпочинок на узбережжі Азовського моря — кращим місцем для сімейного відпочинку. Пов'язано це, в першу чергу, з м'яким кліматом — діти швидко адаптуються до тутешніх умов, друге, це — золотисті піщані пляжі, велика кількість атракціонів, достаток овочів і фруктів, тепле море, а також демократичні ціни на житло і харчування. Відмінний відпочинок за помірні гроші — відпочинок на Азовському морі.
Чесно кажучи, про відпочинок на узбережжі Азовського моря можна говорити нескінченно. Тому краще всього приїхати і переконатися в цьому особисто. Усі, хто хоч раз приїжджав сюди на відпочинок, залишають тільки позитивні відгуки.
Сьогодні ми розповімо вам про декілька найпопулярніших місць відпочинку саме на Азовському морі:
БЕРДЯНСЬК — ПЕРЛИНА ПРИАЗОВ’Я
Перлиною Приазов’я по праву називають Бердянськ.
Бердянська коса — унікальне творіння природи — це немов 20-кілометрове вудилище, покинуте в морі, служить своєрідним бар’єром, що захищає місто. Ширина коси коливається від декількох десятків метрів до двох кілометрів. Вся територія, площа якої порівняно невелика — сім квадратних кілометрів, — умовно поділяється на три частини: Ближня, Середня і Дальня коса.
Найбільшою популярністю сьогодні у городян і численних гостей користується пляж «Блакитний» на Верховій, що за східною околицею міста. Тут, далеко від міського галасу, до самого піщаного берега моря підступають степове різнотрав’я, очеретяні чагарники і лимани. Біля пляжу є автомобільна стоянка, побудовані магазини, кафе, їдальні.
Всі покоління бердянців знають центральний пляж, розташований на набережній уздовж вулиці Горького. Звідси можна зробити захоплюючу прогулянку катером по акваторії затоки, на Бердянську косу.
На пляж, що поселився в тінистому куточку Матроської слобідки, приходять ті, кому подобається милуватися чудовою панорамою морського порту, міською набережною, вузькою смужкою Бердянської коси і купатися під кронами могутніх старих тополь і акацій. Кілька років тому тут виросло містечко атракціонів — улюблене місце відпочинку і дорослих, і дітей.
А побувавши на Лісовському пляжі, ви відчуєте своєрідну чарівність старого Бердянська.
У курортному районі Бердянська і Бердянської коси добре розвинена інфраструктура відпочинку: їдальні, кафе, бари, ресторани, дискотеки, пункти прокату водних видів спорту: човни, катамарани, морські велосипеди, віндсерфінг, «банани», «Боїнги», водні гірки з басейнами і т.д.
На сьогодні — це один з найпопулярніших курортів Азовського моря.
УРЗУФ — ОДИН З КРАЩИХ КУРОРТІВ
Урзуф — розташований на самому березі Азовського моря, в заміській, екологічно чистій зоні відпочинку. Це один із кращих на побережжі курортів. Пляжі упорядковані тіньовими навісами. В Урзуфі — найчистіший, золотистий піщаний пляж, прекрасне море. Всі бази відпочинку, пансіонати розташовані в безпосередній близькості від моря — від 20 до 150 метрів. Спуск до пляжів — декілька прольотів сходинок. Ціле літо в селищі працюють продуктові ринки, і завжди можна купити свіже, парне молоко, домашні молокопродукти, фрукти, овочі, баштанні.
ГЕНІЧЕСЬК — НАЙТЕПЛІШЕ МОРЕ
Генічеськ — затишне курортне містечко на березі Азовського моря, на самому початку Арабатської стрілки. Відпочинок в Генічеську — це найтепліше море, лояльні ціни на житло і харчування, стандартні курортні розваги і безліч туристичних наметів уздовж м’яких піщаних пляжів. Житло в Генічеську розташоване як в самому місті, так і на Арабатській стрілці, що йде на багато кілометрів в Азовське море. Відпочинку в Генічеську віддають перевагу молоді сім’ї з маленькими дітьми, котрим дуже подобається годинами хлюпатися в теплому південному морі.
АРАБАТСЬКА СТРІЛКА — КАЗКОВИЙ ОСТРІВ ДЛЯ ВІДПОЧИНКУ
Справжній відпочинок буває лише далеко від мегаполісу. Якщо ви хочете тиші, спокою, прекрасних пейзажів і активного відпочинку, — Арабатська стрілка — те, що вам треба!
Арабатська стрілка — це казковий острів з багатою історією, прекрасними умовами для відпочинку з дітьми і прекрасним кліматом.
Арабатська стрілка розташована в екологічно чистій місцевості, між затокою Сиваш і Азовським морем. ­Довга піщана коса, загальною протяжністю близько 100 км, розділена на чотири райони: Генічеськ, Счастлівцево, Стрілецьке, Щелкіно. Туристична і курортна інфраструктура цих курортів з кожним роком зростає і розвивається, залучаючи на відпочинок на Арабатській стрілці все більшу кількість відпочивальників.
Статус курорту Арабатська стрілка придбала зовсім недавно. Сьогодні сюди на відпочинок приїжджають не лише відпочити, але і підлікуватися. Окрім унікальної цілющої води на Арабатській стрілці, є величезні запаси ропи і грязі. На її території розташована велика кількість пансіонатів, баз відпочинку і дитячих таборів.
Але, перш за все, відпочинок в Арабатській стрілці — це, звичайно ж, родинний відпочинок. Це прекрасне місце, де можна відпочити добре і недорого.
Арабатська стрілка: відпочинок біля моря. Піщано-черепашкові пляжі, пологий берег і тепле море дозволяє довго купатися в морі навіть тим, хто зовсім не вміє плавати, що особливо важливо на відпочинку з дітьми. На курорті є так звані «міські» пляжі, так і «дикі». «Міські» пляжі обладнані навісами від сонця, є прокат пляжного інвентаря, водні атракціони для дорослих і дітей. На «диких» пляжах зазвичай мешкають ті, хто приїжджає на відпочинок дикуном. Серед величезних валунів можна побачити велику кількість наметів, а також туристів.
Житло в Арабатській стрілці. Проблем із житлом тут немає. До послуг туристів і відпочивальників пропонується великий вибір місць для відпочинку по кращому співвідношенню відпочинок-ціни. Це, напевно, найдемократичніший регіон у плані цін на житло і харчування. Слід врахувати, що відпочинок в Арабатській стрілці — дешевий, але не такий комфортний і різноманітний, як на ПБК. Бази відпочинку і дитячі табори є дерев'яними будиночками радянської споруди. Природно, в них житло і відпочинок — дешевий. Багато туристів, котрі віддають перевагу повному єднанню з природою, приїжджають на відпочинок з наметами. В даний час на Арабатській стрілці з'являються нові міні-готелі і котеджі зі всіма зручностями, розраховані на туристів, котрі віддають перевагу комфортнішому відпочинку.
Розваги і відпочинок в Арабатській стрілці. Оскільки відпочинок в Арабатській стрілці вважається спокійним, то інфраструктура розваг тут розвинена не дуже добре. Розважаються туристи, котрі приїжджають на відпочинок на Азовському морі, в основному, на великих базах відпочинку. Тут можна потанцювати на дискотеці, пограти в більярд і настільний теніс.
ПРИМОРСЬК — ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТЕ УЗБЕРЕЖЖЯ
Місто Приморськ розташоване на екологічно чистому узбережжі теплого Азовського моря. Відпочиваючим буде цікаво дізнатися, що температура морської води біля берегів Приморська вища, ніж біля чорноморського узбережжя Криму і Кавказу. Вже в травні вода прогрівається до 26, а в червні — до 30 градусів тепла. Це на 3-5 градусів вище, ніж в Ялті.
А ще:

  • азовські води містять велику кількість (92) хімічних елементів, які під час купання легко проникають через поверхню шкіри. Вони дарують нашому організму речовини, яких він потребує. Крім того, купання в морі — прекрасний гідромасаж;

  • стійкий і помірний режим сонячних випромінювань, характерних для Приазов’я, дозволяє регулярно приймати будь-які курси сонячних ванн;

  • золоті пляжі азовського узбережжя — прекрасне місце для прийому піщаних ванн;

  • ні з чим не зрівнянне повітря Приазов’я, яке море наситило цілющими всілякими елементами — кальцієм, йодом, бромом, а степ напоїв ароматами трав.


У Азовському морі міститься кисню на 30% більше, ніж у Чорному морі.
КУРОРТНЕ СЕЛИЩЕ — БІЛОСАРАЙСЬКА КОСА
Білосарайська Коса — курортне селище, розташоване в 50 км від залізничного вокзалу міста Маріуполя, на самому березі Азовського моря, в заміській, екологічно чистій зоні відпочинку. Білосарайська Коса — заповідник АН України. У літній період в’їзд на цю територію — безкоштовний, за наявності путівки на відпочинок. Коси Азовського моря — це витягнуті вузькі піщані ділянки суші, що далеко йдуть у море. Тому тут особливий мікроклімат — морський, насичений запахом йоду і брому. Має широку смугу золотистих піщаних пляжів. Всі бази відпочинку, пансіонати розташовані в найбезпосереднішій близькості від моря — від 20 до 100 м.
ВРАЖЕННЯ ПРО ВІДПОЧИНОК НА АЗОВСЬКОМУ МОРІ
Привіт. Мене звуть ­Костянтин. Після торішнього відпочинку в Туреччині цього року (у зв'язку з кризою) я поїхав відпочивати в Бердянськ. Раз вже я згадав про Туреччину, то відразу напрошується невелике порівняння. Бердянськ виграє тим, що там немає арабів. Що всі говорять російською та інколи, — українською. Море за красою підводного світу звичайно не порівняти з Чорним, чорне море — це любов на все життя. Отже, все ж повернуся безпосередньо до розповіді. Подивившись по карті протилежну сторону Азовського моря, мій вибір випав на кілька варіантів, почитавши багато відгуків, пропозицій в Інтернеті, наш вибір випав на місто Бердянськ. Минулого разу я їхав «дикуном», а цього разу — як-ніяк, зі своєю дівчиною. І, звичайно, не хотілося б впасти в її очах, я звернувся у туристичну фірму для того, щоб зняти пристойний готель.
І ось ми нарешті в Бердянську. Зустрів нас один з агентів фірми, що було дуже приємно. І навіть нам була запропонована 20-ти хвилинна, зауважу, безкоштовна, екскурсія по місту. Пляжі в межах міста — піщаний і з галькою. Нас поселили в готелі, де пляж — дрібна галька. Цей пляж звичайно не задовольнить досвідченого туриста, там дуже багато людей і трохи брудний. Хоча під вечір пляжі прибираються, але за день сміття збирається багато. У самому місті є на що подивитися, воно досить чисте і приємне для ока. Увечері, крім кафешок, відкривається багато нічних клубів, та й просто на набережній життя вирує, але так, напевно, скрізь.
Тепер торкнуся сервісу. Звичайно, він ще не дотягує, наприклад, до Туреччини, але все-таки з року в рік поліпшується. Для тих, хто вперше приїжджає, часто незвично довго чекати замовлення в кафе, але це тільки тому, що майже скрізь їжа готується саме для вас і тільки після замовлення, а не дають напівфабрикати або приготовану позавчора і заморожену їжу. Я думаю, це того варто, аби трохи зачекати.
Взагалі з продуктів я б відзначив вино, пиво і, як не дивно, соки, причому, практично всі вони явно кращі тих, що продають у нас. Бердянську до Туреччини ще звичайно далеко, але найголовніше для мене — це те, що моя дівчина залишилася задоволена, а мені більше нічого і не треба було.
Сторінку підготувала Лариса ГЕМБАРСЬКА