РОЗБИВСЯ ТЕРМОМЕТР...

У санепідстанцію регулярно звертаються люди із проханням дати поради, що робити, коли розбився ртутний термометр. Тільки із початку цього року із таким запитанням до мене звернулись шість мешканців району.
Так, занепокоєння із цього приводу цілком правильне. Адже пара ртуті надзвичайно отруйна — гостре отруєння виникає при наявній концентрації її у повітрі понад 0,2 мг/м3. Ознаки гострого отруєння проявляються через 6-24 години — це головний біль, слабкість, підвищення температури тіла, біль у животі, розлад травлення, нирок.
При тривалому вдиханні пари ртуті малої концентрації виникає хронічне отруєння, що характеризується доволі інтенсивним тремтінням пальців витягнутих рук, припіднятих ніг, вій, язика, зниженням працездатності, пам’яті, уважності, мета­лічним присмаком у роті.
Ртуть, що міститься в термометрах, у звичайних умовах є рухомою рідиною сріблясто-білого кольору. При розбиванні термометра вона часто розпадається на дрібні кульки, які потрапляють на підлогу, затікають у щілини, між ворсинками килимів.
Для попередження отруєнь треба терміново прийняти відповідні міри. В першу чергу із приміщення, де був розбитий термометр, вивести всіх людей, відчинити навстіж вікна. Приготуйте розчин марганцівки (2 г перманганату калію на 1 літр води), в який помістіть зібрану ртуть. Збирання проводьте спринцівкою або змітанням щіточкою на папір. Ні в якому разі не використовуйте для збирання пилосмок, адже він лише збільшить випаровування ртуті та розіб’є її ще на дрібніші кульки. Забруднені ртуттю місця промийте розчином марганцівки чи мильно-содовим розчином (40 г мила і 50 г кальцинованої соди на 1 літр води). Щільно зачиняйте двері, щоб не допускати поширення забрудненого повітря в інші приміщення. При попаданні ртуті на килими, їх необхідно зняти та ретельно вибити на вулиці.
Пам’ятайте! Найчастіше розбивають термометри діти, а тому до них потрібно ставитись немовби до зброї — зберігати у місцях, ­недоступних для дітей.
В.БУДНИК, заступник головного державного санітарного лікаря району