КІНЦІ ВЕДУТЬ ДО КИЄВА

КІНЦІ ВЕДУТЬ ДО КИЄВА

Днями хлопці з міськрайонної організації «Громада рибалок» виїхали порибалити донними спінінгами в район Курчиці.
Пізніше на них чекав «сюрприз». Близько півночі на берег Случі під’їхав «Волинець» і зупинився неподалік спінінгістів.
Ось тут і почалося цікаве. Двоє молодих чоловіків, котрі приїхали на автомобілі, завзялися із салону витягати сітки. Потім розгорнули брезентовий човен воєнного зразка і погребли снастями перегороджувати річку.
Рибалки із «Громади рибалок» поки втручатися не поспішали, вичікували, щоб, так би мовити, схопити браконьєрів на гарячому.
Тим часом, хлопаки поставили сім сіток. Дорогих! «Тристінок»! Відтак, діставшись берега, випили пляшку оковитої. А десь о першій ночі вони перевірили сітки. Потім вихлебтали ще одну пляшку чемергесу і полягали спати.
Браконьєри і не чекали на «гостей». Схопилися, нічого не доберуть. Протирають сонні очі, сердито бурмотять:
— Чого треба?
— Рибінспекція! Ми все бачили, зафіксували, сфотографували.
Молодики й не відпиралися.
— Та ми перший раз. Такого ще не було.
— Казки будете розповідати комусь іншому, — заперечили їм. — Ви ліпше скажіть, скільки ви вже тонн риби зі Случі витягли? Набридли вже всім!
Браконьєри позамовкали.
Як з’ясувалося, це були хлопаки із Городниці. Їх тут орудує ціла бригада, чоловік з десять. Сіті ставлять зазвичай од Городниці і до Курчиці. Займаються вони не просто браконьєрством, а «промисловим» виловом риби, котру потім переправляють аж до… Києва! Не один рік за ними полювали природоохоронні служби, і таки спіймали їх на гачок.
Двоє спійманих городничан «громадівцям» почали називати якісь прізвища, патякали про кришування. Але це не допомогло. Тож, оскільки вище згадана організація ще не набула прав щодо складання протоколів на порушників, довелося з міста викликати В.Засуху, державного рибінспектора. Разом із тим, оскільки не було ніяких документів на «Волинець», викликали також працівників міліції (представники «Громади рибалок» дякують О.Родзінському, інспектору ДПС, О.Тригубу, інспектору ДАІ та В.Близнюку, черговому по міськвідділу, котрі взяли активну участь у встановленні затриманих осіб, і за те, що серед ночі виїхали в глушину на виклик рибінспекторів).
А далі було найцікавіше. Вже наступного дня до В. Засухи і «громадівців» з погрозами почали дзвонити невідомі люди. Вони вимагали повернути городничанам сітки, човен і анулювати протоколи.
Пізніше стало відомо, що телефонні дзвінки надходили з Києва, з високих кабінетів.
Ось так! Ось і спробуй захисти водоймища від таких «кабінетів» і їх «кабінетників», котрі, здавалося б, самі повинні ставати на борню з браконьєрством. Та, на жаль...
Представники «Громади рибалок» ­неабияк стурбовані ситуацією, що склалася на наших водоймищах. Майже на всіх річкових ямах (найбільше в Курчиці) лунають вибухи. Хто «глушить» рибу? Звідки береться вибухівка? Можна лише здогадуватися.
Разом з тим, «громадівці» закликають усіх небайдужих рибалок, природоохоронні служби прилучатися до захисту річок Новоград-Волинщини. Давати серйозну відсіч браконьєрам. Не захистимо водоймища сьогодні — завтра може бути пізно.
А щодо історії з городницькими браконьєрами, то газета й надалі стежитиме за її розвитком і про все повідомлятиме наших читачів.
Микола МАРУСЯК