«МОБІЛЬНІ» ШАХРАЇ

Шахраї вдосконалюють свої навички, вигадують нові витівки, а тому потрапити до них на гачок дуже легко. Аби дізнатися про існуючі шахрайські схеми, що найбільш розповсюджені в нашому місті, ми звернулися до начальника Новоград-Волинського МВ полковника міліції Віктора Володимировича Прилипка.
— Перше місце в цьому своєрідному рейтингу посідає полювання за мобільними телефонами. Особливе занепокоєння викликає ситуація з «модними» школярами, адже улюблене «місце роботи» мобільних шахраїв — територія поруч зі школами та іншими навчальними закладами. В цю пастку потрапляють учні та підлітки, на яких і «полюють» любителі сучасних засобів комунікації.
Як завжди, схема їх роботи геніально проста: на вулиці зловмисник підходить до підлітка з проханням дати свій телефон на кілька хвилин. Переконливими аргументами в таких випадках є відсутність грошей на рахунку, або ж необхідність зробити дуже важливий дзвінок. Довірливі юнаки без зайвих вагань віддають свої телефони в руки незнайомця, навіть не замислюючись над справжніми намірами зловмисника.
Для того, щоб не потрапити в подібну халепу, радять міліціонери, варто взяти у союзники звичайний здоровий глузд. Не слід привертати на себе увагу, розмовляючи на вулиці по телефону та демонструючи його сучасну модель. Тут ви одразу ж потрапляєте в коло «об’єктів», на якого шахрай може покласти око.
Хоча й буває по-іншому. Якщо дитина відмовляється добровільно «віддати» мобілку, зловмисник може просто вирвати її з рук, зірвати з шиї, а у випадку опору пригрозити розправою чи, ще гірше, застосувати фізичну силу. Тому батькам, які купують своїм нащадкам мобільні телефони, варто пам’ятати про небезпеку, якій вони піддають своїх дітей.
Школярам та учням слід одразу ж розповісти про такий інцидент вчителям або директору навчального закладу.
Що стосується «мобільних зловмисників», правоохоронці радять:

  1. Запам’ятайте або запишіть всі дані свого телефону, в першу чергу — реєстраційний номер. Для цього потрібно набрати комбінацію *#06#;

  2. Будьте уважними в місцях масового скупчення людей, у громадському транспорті, на базарах, у магазинах і т.д.;

  3. По можливості не економте на аксесуарах (сумочки) для мобільних телефонів, щоб застібки були досить міцними;

  4. Не давайте на вулиці незнайомим людям телефонувати зі свого мобільного.


І ще одна важлива річ: подбавши про те, щоб у вас завжди був зв’язок з батьками, які проживають одиноко в сільській місцевості, та малолітніми дітьми, не забудьте ввести в телефонну книжку мобільного номер телефону міліції та розкажіть, як ним скористатися.
«02»; 5-22-25 працює цілодобово, а також з мобільного, якщо Ви користуєтесь зв’язком мобільного оператора MTS: 020, 022; «Київстар»: 102 (цілодобово, безкоштовно).
Шановні новоград-волинці, пам’ятайте, чим швидше ви звернетеся до міліції, тим більше шансів у правоохоронців знайти злодія та повернути вам дорогу мобільну іграшку.