ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Отче Аліпій, скажіть, будь ласка, чи можна купатися після свята Іллі в ріках? Адже в народі кажуть, що ні. Це просто народне повір’я чи справді забороняється? Спаси Господи!
— Господи, благослови! У старовину погода була прохолодніша, і з серпня починалися холодні тумани. У цей же час розпочиналися жнива, і дорослі не могли слідкувати за дітьми. Тому, щоб чого не сталося на річці, вигадали заборону на купання, погрожуючи святим пророком, що на землю пускає блискавки, або казали, що «Ілля у воду насцяв» (народне), щоб гидували купатися. Все це робилося заради того, щоб уберегти дітей, а молодь змусити від гулянок звернутися до праці на жнивах.
Тому не звертайте уваги на ці напівжартівливі загрози, аж допоки вода не захолоне.
— Благословіть, отче! Підкажіть, чи можна читати молитви на сон грядущий, якщо прийшла додому зі свята, де вживала спиртне. І взагалі, чи можна молитися в нетверезому стані, особливо, якщо дуже хочеться це зробити? Дякую за відповідь.
— Господи, благослови! Слушне питання і цікаве. Бо його ще не розглядали. Треба сказати, що сп'яніння може приймати різні форми. Нормальним вважається те, що пише Псалтир: вино веселить серце людини; тобто — легке сп'яніння, яке у народі називають «напідпитку». У цьому стані молитва може бути щирою і молитися буде не важко. А от як людина «перебрала», то вже буде не до молитви.
Гріх якраз полягяє у тому, що людина починає щось діяти не у славу Божу. Коли людина напивається алкоголю, то втрачає страх Божий і пам'ять про людську гідність, якою наділив Господь чоловіка, як образ і подобу Свою. Якщо вона у цьому стані раптово опам'ятається і зможе молитися, то у неї з'явиться шанс виплутатися з поганої історії, у яку буде її втягувати нечистий. Тож, молитися буде добре завжди.
— Доброго дня, отче Аліпій! Я б хотів запитати Вас, чи треба завішувати дзеркала в хаті, коли читається поминальна літургія на 40 днів і рік?
— Господи, благослови! Звичай завішування дзеркал — народний, до Церковних він не має відношення.