ЯКЩО У ВАС ГОСТРИЙ БІЛЬ У ЖИВОТІ

Черевна порожнина, а простіше живіт — найбільш заповнений різними органами простір у нашому організмі. Проблеми серця, травної, видільної систем однаково, як і систем відтворення, ендокринної і кровотворної, можуть проявлятися болем у животі.
На жаль, цей сигнал не завжди буває достатньо сильним, особливо у людей похилого віку. У дітей будь-яке захворювання чи підвищення температури часто може супроводжуватися болем у животі. Біль буває гострим, «як удар кинджала», переймоподібним, іррадіюючим в інші частини тіла.
Особливо важливо не пропустити біль, що сигналізує про початок хірургічних захворювань живота, до яких відносяться: гострий апендицит, гостра кишкова непрохідність, перфоративна виразка шлунку та дванадцятипалої кишки, защемлення кили, гострий холецистит, гострий панкреатит. Всі ці захворювання можуть ускладнюватися дуже грізним і небезпечним для життя хворого загальним запаленням черевної порожнини (перитонітом).
При цьому важливо запам'ятати, що розвитку перитоніту передують зміни в організмі, пов'язані з омертвінням червоподібного відростка, ділянки кишки, ураженням нервових закінчень черевної порожнини. В результаті цього біль зменшується або навіть зовсім зникає, а грізне ускладнення продовжує розвиватися. Розібратися в причинах його виникнення може тільки медичний працівник.
Біль у верхніх відділах живота, що супроводжується печією, відрижкою, слинотечею, може бути викликаний не тільки гастритом чи езофагітом (запалення шлунка чи стравоходу), але й інфарктом міокарда. Має значення також стать, вік, причина виникнення болю, тому ситуацію слід оцінювати в цілому.
При виразковій хворобі біль ріжучий, сильний. Починається як до, так і після вживання їжі. Блювання іноді послаблює больові відчуття. Для проривної виразки характерний раптовий «кинджальний» біль.
Загострення виразки дванадцятипалої кишки і запалення жовчного міхура (холецистит) здатні спровокувати панкреатит (запалення підшлункової залози). Біль при цьому — оперізувальний і дуже сильний.
При харчовому отруєнні несвіжими продуктами біль — переймоподібний, супроводжується різзю, нудотою чи блюванням, проносом і сильним газовиділенням.
У жінок ниючий біль унизу живота (справа чи зліва) часто пов'язаних із запаленням придатків матки, апоплексією (розривом) яєчників, перекрутом кісти яєчника.
Защемлення кили, апендицит — теж причина болю. Принаймні, для апендициту необов'язкові больові відчуття справа внизу — вони можуть бути зосереджені в області пупка чи взагалі «піднятися» до печінки, а також мати нечіткий, розмитий характер.
Біль при нирковій коліці виникає швидко, гостро. Може викликати шок, як больовий, так і психологічний, через неочікуваність і паніку. Біль, як правило, ріжучий, супроводжується частими позивами до сечовипускання, різзю, сеча при цьому найчастіше з домішками крові.
Біль в області прямої кишки й ануса свідчить, як правило, про геморой і тріщину прямої кишки чи запалення параректальної (охоплює пряму кишку) клітчатки.
При появі болю у животі варто викликати швидку допомогу, звернутися в поліклініку, приймальне відділення найближчого лікувального закладу або в фельдшерсько-акушерський пункт (з болем у животі приймають позачергово).
До огляду лікаря в жодному разі не можна класти гарячу грілку, ставити клізму, приймати послаблююче, спазмолітинні, знеболюючі засоби (за виключенням коліки) та антибіотики. Ці лікарські препарати не зупинять гостре захворювання, вони лише зітруть картину його прояву, ускладнять діагностику, а гаряча грілка, клізма, послаблюючі прискорять розвиток перитоніту.
Категорично забороняється: при прояві болю у животі приймати алкоголь, адже він хоч і зменшує біль, водночас пригнічує захисні сили організму хворого, сприяє розвитку небезпечних ускладнень.
Особливо небезпечні гострі хірургічні захворювання живота у дітей, тому що у них недорозвинений головний «пожежний» черевної порожнини — великий сальник. Інфекція дуже швидко розповсюджується. Діти у віці до чотирьох років з болем у животі обов'язково повинні бути оглянуті лікарем-хірургом. Саме до нього батьки й повинні звернутися насамперед.
До приходу лікаря покладіть на живіт грілку з холодною водою або грілку з льодом, утримуйтесь від пиття, а лише змочуйте губи та язик.
Пам’ятайте! Самолікування, запізніле звернення за медичною допомогою може нанести шкоду здоров'ю!
В.СІМАК, завідуючий хірургічним відділенням поліклініко-консультативно-діагностичної допомоги