ОБЛІК ЕКОНОМИТЬ КОШТИ І ЗАОЩАДЖУЄ ЕНЕРГОРЕСУРСИ

Протягом травня-серпня 2011 р. зроблено перерахунок розміру субсидії у відповідності до обсягу спожитого газу, води та електричної енергії за період із жовтня по квітень.
Хто виграє в ситуації, коли послуг за енергоносії використано на суму, меншу величини призначеної субсидії?
Виграє і сім'я і держава. Оскільки заощаджуються енергоносії, зменшується обсяг витрачання бюджетних коштів для надання субсидій, сім'я зменшує свої витрати на оплату енергоносіїв.
Ось наглядний приклад розрахунку субсидій на природний газ. Сім'я пенсіонерів Гайдуків та пенсіонерів Дмитренків мають однаковий місячний дохід — 1600 грн. (дві пенсії по
800 грн.) і проживають у будинках з однаковою площою — 50 кв. метрів, що опалюються природним газом за наявності лічильника. Плата за газ у межах норм становить 604 грн. Обидві сім'ї протягом опалювального періоду 2010-2011 років отримували житлову субсидію, сплачуючи за житлово-комунальні послуги 10 відсотків доходу — 160 грн.
У листопаді 2011 року обидві сім'ї знов звернуться за призначенням субсидії на опалювальний період. Доходи сімей не змінились. Субсидія буде призначена з урахуванням фактичного споживання газу у попередньому опалювальному періоді.
Оскільки сім'я Дмитренків спожила за попередній період газу на 460 грн., то її обов'язкова плата — зменшена на 4 відсотки і складе 96 гривень, що становить 6 відсотків від доходу.
Щомісячно Дмитренки сплачуватимуть за спожитий газ на 64 гривні менше за Гайдуків.
Це вигідно громадянам!
Якщо сім'я економно споживала газ, воду, електроенергію у період отримання субсидії, при призначенні субсидії на наступний термін розмір її витрат зменшується на 2 відсотки, але не більше, як на 6 відсотків відповідно за кожні 10 відсотків зменшення загальної суми вартостей фактичного використаних послуг у попередньому періоді проти суми їх вартостей за встановленими нормами споживання.
Л.ШУТОВА, начальник управління