КОМАХИ-ВБИВЦІ НЕСУТЬ СМЕРТЬ НА КІНЧИКУ ЖАЛА

КОМАХИ-ВБИВЦІ НЕСУТЬ СМЕРТЬ НА КІНЧИКУ ЖАЛА

\"КОМАХИ-ВБИВЦІБабине літо неначе розливає в теплому повітрі ранньої осені медові пахощі яскравих осінніх квітів, стиглих яблук та груш. Всі ми поспішаємо ще раз насолодитися цими останніми подихами літа, а маленькі непомітні комашки-трудівниці поспішають наповнити стільники солодким медом, бо ж відчувають — зима не за горами. І саме цієї пори вони стають особливо активними та агресивними. Не секрет, як рідко ми задумуємося, що на кінчику їх жала може причаїтися смерть, адже далеко не для всіх укуси бджоли, оси чи шершня можуть минути безслідно.
Навіть не здогадувався про те, яку небезпеку таїть у собі крихітне жало і 55-річний новоград-волинець, працівник медичного закладу, котрий на вихідні поїхав погостювати та заодно і допомогти батькам у одне із сіл Ємільчинщини — і там отримав 4 укуси шершнів. На жаль, врятувати чоловіка не вдалося — він помер від анафілактичного шоку по дорозі до лікарні.
\"КОМАХИ-ВБИВЦІДо речі, 1-2 летальних випадки від укусів цих комах лише в нашому регіоні трапляються щороку. Як же уберегтися і не стати черговою жертвою комахи-вбивці? Саме з таким запитанням ми звернулися до тимчасово виконуючого обов’язки головного лікаря станції швидкої допомоги Богдана Івановича МАРТИНЕВИЧА:
— Цього року у нас були виклики з приводу укусів комах до 17 дорослих і 4 дітей. Відразу зазначу, що тяжких випадків не було. Летальних — на території нашого регіону також не зафіксовано. А новоград-волинець, котрий загинув від укусу шершня, помер на території сусіднього району.
Що можна зробити до приїзду «швидкої»? Прикласти до ранки сольовий розчин і прийняти протиалергійні препарати.
До речі, ці комахи нападають на людину виключно з метою самозахисту. Потерпілому необхідно витягти з рани жало, щоб менше отрути потрапило в кров.
На відміну від бджіл, оси після нападу не вмирають. Найбільш небезпечні укуси шершнів і джмелів — найбільших представників роду ос. Вони боляче вжалюють, а їх отрута — сильний алерген. До того ж, під час укусу самка цієї комахи відкладає під шкіру людини личинку, яка викликає запалення.
Для здорової людини укус комахи безпечний, але є категорія людей, яким слід уникати нападу ос. Це — в першу чергу, алергіки і астматики.
ЯК ЖЕ ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД УКУСІВ КОМАХ?
Ми приваблюємо до себе бджіл не тільки солодощами і фруктами, але й одягом. Бджолам подобаються яскраві кольори, а також квітчастий візерунок. Осам подобаються гнилі фрукти, солодкі страви і напої. Не допускайте, щоб вдома псувались продукти, відро для сміття завжди тримайте закритим.
Якщо поблизу з’явились бджоли або оси, то уникайте різких рухів — предмет, що повільно рухається, непомітний для комах і не провокує їх.
Не ходіть босоніж або у відкритому взутті по траві, будьте пильні біля кущів, що квітнуть. Перед тим, як понюхати букет, переконайтесь, що на квітах немає комах. Приваблює ос і бджіл різкий запах поту і квіткова косметика. Щоб не подразнювати комах, намагайтесь пахнути літом нейтрально. Вікна вдома відчиняйте із заходом сонця, коли всі бджоли і оси повернулись до своїх гнізд.
ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ОСА ЧИ БДЖОЛА ВКУСИЛА?
Насамперед постарайтесь вилучити отруту із ранки, потім охолодіть ужалене місце, прикладіть примочку з розчином солі або соди (десертна ложка на півсклянки води). Навколо ранки можна нанести гормональну мазь або антигістамінний гель. Прийміть антигістамінний засіб, а також глюконат кальцію (по одній таблетці чотири рази на день). Дехто рекомендує відразу після ужалення натерти ранку часником, цибулею або петрушкою — це допоможе позбавитись набряку. Якщо в укушеного розвивається набряк тканин обличчя, бронхоспазм, прискорюється серцебиття, з’являються судоми, біль у попереку, суглобах, області серця, — слід негайно викликати «швидку допомогу»!
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА