МЕЖА — ВІЧНА ПРОБЛЕМА

«Шановна редакція! Звертаємося до вас із приводу того, що наш сусід за фальсифікованим планом загородив нам дорогу загального земельного користування і, як він висловився, що робить це нам навмисне. Ми з покійним братом у кадастрове бюро заплатили гроші за перемірювання землі, і ось уже втретє нам сусіди не дозволяють переміряти землю, бо так захотілося їхньому адвокатові, котра не дає той «липовий» план, аби провести експертизу, говорить, що його загубили.
Сусіди хочуть, щоб ми швидше повмирали, і вже поклали око на землю мого покійного брата. Разом із тим стверджують, що приватизація моєї земельної ділянки неправильна. Загородили мій сарай, гараж. Говорять, що такі висновки зробило приватне підприємство «Інтерн-Україна», м. Житомир. Але ми туди посилали запит і отримали відповідь, що вони обмірювання землі за цією адресою не проводили. Отже, і тут нас дурять. Ми вже писали заяви на адмінкомісію, до міліції. Були їхні представники, але питання на нашу користь не вирішується.
Дуже надіємося на вашу допомогу».

Подружжя ЛЯШУКІВ, м.Новоград-Волинський

Від редакції. Ось такого листа до редакції приніс Василь Федорович Ляшук, котрий мешкає на «Лубчиці», по вулиці Зарічній.
Межа… Типова ситуація, коли сусіди не можуть поділити земельні ділянки. Мабуть, межові війни ще виникли тоді, коли з’явилося на світ людство. Однак, ми не можемо перебирати на себе роль юристів, але незрозумілим лишається інше: на яких підставах сусід Ляшуків забрав у свою власність дорогу загального користування, відрізавши підхід до сараю і гаража мешканцям вулиці Зарічної? Хто йому надав таке право? Та, мабуть, ми скоро дізнаємося «хто», бо, як повідомив В.Ляшук, наразі цим питанням зайнялася прокуратура.
Довідка. «Межа (границя) — це матеріальні об’єкти, що позначають земельні ділянки, або умовна лінія на поверхні, що розділяє дві узаконені ділянки. Згідно з юридичним визначенням, межа є демаркаційною лінією між двома сусідніми земельними ділянками. На землі межі можуть відмічатись за допомогою кам’яних або бетонних знаків, огорож чи рядів насаджень і т.п…»
Підготував Микола МАРУСЯК