ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

Широке коло читачів цікавлять особливості, пов’язані з Таїнством Хрещення. На запитання відповідає намісник Свято-Троїцького кафедрального собору протоієрей ­Валентин.
— Як стати християнином і чи потрібно для цього хреститися?
— «Хто не народиться від води і Духа, не може увійти в Царство Боже» (Ин.3:5). Хрещення — це Таїнство, в якому той, хто хреститься, при потрійному зануренні у воду і при прикликанні тим, хто хрестить, Імені Пресвятої Трійці, Отця і Сина і Святого Духа, вмирає для життя плотського, гріховного, а відроджується Духом Святим у життя духовне і святе. Таким чином охрещений вводиться у Церкву і стає її членом.
— Як підготуватися до Таїнства Хрещення дорослій людині?
— Хрещення пов’язане з кардинальним переломом у житті людини. Той, хто хоче переступити поріг спасіння у дорослих літах, повинен мати віру і покаяння, пізнати основні християнські догмати, налаштувати себе на церковне життя. В самому Таїнстві людина бере на себе образ каяття, обіцяє долати свої гріховні схильності та отримує для цього благодатну Божу допомогу.
— Чи треба хрестити немовлят? Вони ж ще нічого не розуміють?
— Хрещення немовлят почалося ще з апостольських часів. Їх хрестять по вірі батьків і восприємників (хрещених), на яких лежить святий обов’язок — навчити охрещених істинам віри. Віруючі батьки хочуть, щоб їх діти не були позбавлені благодаті Таїнств, особливо Причастя. Тому Православна Церква не тільки благословляє хрестити немовлят, але також благословляє і наполегливо радить регулярно приносити їх до Церкви на Причастя. А практика показує, що ті діти, котрі змалечку постійно причащаються, не тільки швидко і глибоко засвоюють істини православної віри, але й ростуть здоровими і спокійними.
— Кого можна брати хрещеними для своєї дитини і хто не може бути хрещеними батьками?
— Обов’язкова вимога до тих, кого запрошують стати хрещеними батьками для дитини, — це сповідування віри, приналежність до Православної Церкви та благочестиве життя за Євангельським вченням. Хрещеними дитини не можуть бути його рідні батьки, чоловік і жінка одночасно для однієї дитини, психічно хворі люди, малолітні, а також ченці або черниці.
(Далі буде)