ХРОНИКА 43/2008

ЧОЛОВІЧЕ «ВИХОВАННЯ»
Прийшов чоловік (29-річний житель смт.Городниця) миритися до своєї колишньої половинки напідпитку. Оксані не стало сил терпіти, що Віктор після нетривалого спільного життя почав пропивати зароблене, не дбав про сім’ю. Незважаючи на прохання жінки, молодик обрав собі за пару чарчину та пляшчину. Тож і розійшлися. Коли жінка відмовилася вислухати «слова примирення», чоловік огрів жінку кулаком по голові та з «пропитою» совістю пішов до своїх батьків.
За вчинення насильства в сім’ї чоловіка притягнено до адміністративної відповідальності за ст.173-2 КУпАП та оголошено офіційне попередження про неприпустимість антигромадської поведінки. У разі порушення попередження їх може бути притягнено і до кримінальної відповідальності.
«ПРОСИТИ ВИБАЧЕННЯ ЗАПІЗНО»
До міліції Оксана, жителька одного із сіл району, звернулася із заявою про те, що її побив чоловік. Як розповіла потерпіла, напередодні вона разом з ним та неповнолітньою донькою були в гостях. На людях Олег ще так-сяк стримував своє невдоволення тим, що, як він пояснив, дружина мало приділяє йому уваги та достатньо не кохає. Добряче «заправившись» горілкою для сміливості, вже вдома між подружжям виникла сварка. Вражена чоловіча гордість вилилась у побої у вигляді синців на обличчі, плечах, ключиці. Жити разом з кривдником жінка не бажає, хоч той і просив вибачення, бо не хоче травмувати дитину. Експертиза засвідчила, що тілесні ушкодження, які отримала жінка, належать до легких. Як повідомив начальник громадської безпеки міліції В.Іскоростенський, жінка має право звернутися до суду для притягнення чоловіка до кримінальної відповідальності за ст.125 КК України, так як кримінальна справа за даною статтею порушується виключно судом за заявою потерпілої.
АБИ НЕ ВТРАТИТИ МОРАЛЬНІСТЬ
З метою профілактики та запобігання правопорушень та злочинів у сфері суспільної моралі правоохоронцями проводиться ряд оперативно-профілактичних заходів, що спрямовані на виявлення фактів проституції, осіб, причетних до створення або утримання місць розпусти і звідництва, примушування чи втягнення в заняття проституцією, сутенерства, розбещення неповнолітніх, виготовлення, розповсюдження, збут порнографічної продукції та матеріалів, що пропагують наркотики, насильство, жорстокість.
Вже від початку відпрацювання було виявлено та притягнуто до відповідальності за ст.181-1 КУпАП «Заняття проституцією» (вступ у статеві стосунки за винагороду — гроші, цінні подарунки, спиртні напої і т.д.) дві повії.
Як зазначив начальник МВ полковник міліції В.Прилипко, проведення подібних профілактичних відпрацювань є вкрай важливою необхідністю, аби запобігти та попередити вищезгадані негативні прояви, тому їх проведення є періодичним. Адже попередити лихо завжди легше. Крім того, щоденно працівниками міліції перевіряються місця продажу аудіо-, відеопродукції, оскільки переважна більшість користувачів цього товару — це діти та молодь, яких штучно ізолювати від негативного впливу неконтрольованих інформаційних потоків і зловживання засобами телекомунікації неможливо. Особа, яка займається виготовленням або розповсюдженням такої продукції, згідно ст.300, 301 КК України, підлягає кримінальній відповідальності у вигляді штрафу від ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або ж позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. За сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією (ст.303 ККУ) винні караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років (повторні «дії» — від чотирьох до семи). Втягнення у таку діяльність неповнолітнього чи малолітнього передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.
Якщо вам відома будь-яка інформація, щодо розповсюдження матеріалів та предметів (фото-, відео-, касет, дисків), що пропагують насильство, проституцію, жорстокість, порнографію, можливого створення або утримання місць розпусти і звідництва, просимо повідомити за телефонами: 02; 5-22-25 (цілодобово); 5-60-20; 2-51-00; 5-51-51 (анонімність гарантується).
НЕДОРАХУВАВСЯ 1113 ГРН.
Із заявою до правоохоронців звернулася жителька с. Колодянка, яка повідомила, що невідомий чоловік забрав у її 16-річного сина мобільний телефон Нокіа N72. Андрій навчається в 11 класі, тож вважає себе парубком дорослим та відповідальним. О пів на другу ночі хлопець повертався додому з дискотеки. По дорозі йому трапився незнайомий чоловік на джипі «Тойота», якому, за словами Андрія, дуже був потрібний телефон. Коли невідомий запропонував хлопчині 200 словацьких доларів за мобілку, парубок, аби не продешевити, запросив 300, після чого добровільно віддав дорогу іграшку. Як пізніше Андрій з’ясував, «наварив» він українськими лише 6 грн., а придбали йому телефон батьки більш ніж за тисячу. Ні шахрая, ні номера автомобіля хлопчина не запам’ятав, так як було темно. Міліція розшукує злодія.
Як зазначив начальник міськвідділу міліції В.Прилипко, молоді люди, підлітки, а в першу чергу батьки й надалі нехтують порадами правоохоронців щодо дотримання правил особистої безпеки.
ЗЛОВИЛА «ГАВ» НА 600 ГРН.
До нашого міста жителька смт.Довбиш Баранівського р-ну приїхала, аби зробити покупки. Подорожуючи містом та роздивляючись товари, жінка забула про уважність, тож, купуючи газети в кіоску, навіть не звернула уваги, що поруч стояли дві циганки. Розрахувавшись з продавцем, потерпіла поклала гаманець до сумки, що була на плечі, та стала переглядати газету. Як наслідок надмірної безпечності жінка виявила зникнення свого гаманця, в якому, за її словами, знаходилося 600 грн.
ПОЦУПИЛИ ТЕЛИЧКУ
з ферми господарства с.Гірки. Близько 22 год. сторож напідпитку прийшов на роботу, перерахувавши «наведеним» оком худобу, і не дорахувався одного молодого теляти, та наче так і мало бути, пішов спати. Зникнення худобини виявила гр-ка Галина, яка приїхала вранці на роботу, тож і повідомила до міліції. Вже наступного дня у розмові з дільничним інспектором сторож почав пригадувати, що, прийшовши на роботу, він побачив відчинені брами у фермі та виявив зникнення молодої телиці, але розум затьмарила оковита, яка схиляла до сну. Правоохоронцями вживаються заходи зі встановлення злодія.
ЧАРКИ П’ЮТЬСЯ, СЛЬОЗИ ЛЛЮТЬСЯ
Зі сльозами на очах до дільничного інспектора звернулася 67-річна жінка, яка повідомила, що її син Петро, 1964 р.н., щоднини приходить додому напідпитку, зчиняє сварки, на вмовляння матері не пити — погрожує розправою. Зі слів старенької, син вже місяць як пиячить за гроші, що заробив на заробітках. Сам же п’яниця своєї вини заперечувати не став та розкаянням здоров’я матері він не поверне. За вчинення насильства в сім’ї невдячного сина притягнено до адміністративної відповідальності (ст.173-2 КУпАП) та оголошено офіційне попередження про неприпустимість антигромадської поведінки. У разі порушення попередження його може бути притягнено і до кримінальної відповідальності.
СПОДІВАННЯ НЕ СПРАВДИЛИСЯ
60-річний Іван, житель Червоноградського р-ну Львівської області, вдома сказав дружині, що їде до старенької матусі на батьківщину, в с.Дідовичі, аби допомогти їй прибрати городину та впорядкувати господарство. Та радість жінки, яка дочекалася приїзду сина, тривала недовго. Коли не стало сили терпіти сварки, образи та слова погроз, — старенька звернулася до міліції.
ЗА 3,5 КГ. КРАДЕНИХ КАЧАНІВ — 255 ГРН.
Пішов красти кукурудзу серед білого дня на поле, що належить господарству «Фаворит», житель с.Піщів. По дорозі додому з краденими качанами, які чоловік наламав у візок, його затримав охоронець та повідомив до міліції. Так як сума викраденого не перевищує трьох неоподатковуваних мінімумів, за 3,5 кг. любителю кукурудзи згідно зі ст.51 КУпАП загрожує штраф до 255 грн. Купити на базарі було б дешевше.
А.ВЛАСЮК, помічник начальника зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ, ст.л-нт міліції