ВІДНОВЛЕННЯ ЦЕГЕЛЬНИХ ЗАВОДІВ: КУРС НА ПРИБУТКОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ

ВІДНОВЛЕННЯ ЦЕГЕЛЬНИХ ЗАВОДІВ: КУРС НА ПРИБУТКОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ

Як ми пам’ятаємо, у 90-ті роки розпочався процес масового збанкрутіння та ліквідації підприємств, заводів, фабрик. Приміщення колишніх гігантів виробництва будматеріалів, цегли, порцелянових виробів, верстатів та машин, що так недавно міцно трималися, ще й досі можна побачити по Україні у досить жалюгідному, розкраденому стані, якщо ними не зацікавилися інвестори або орендарі…
Практика свідчить, що вкладати у реконструкцію старих підприємств вигідніше, ніж будувати нові. Відновлення старого цегельного заводу дозволяє оминути цілий букет бюрократичних процедур: відведення землі, отримання технічних дозволів на інженерні комунікації тощо. Тому вкладання інвестицій у цегельне виробництво виглядає вельми перспективно. Треба лише ­отримати ліцензію на освоєння глиноземного родовища і «підняти» цегельний завод.
На території Новоград-Волинського району знаходилося три цегельні заводи — у Яруні, Кикові та Немильні, які припинили свою діяльність і були донедавна нікому не потрібні — ні державі, ні людям…
Немильнянський цегельний завод, який був створений ще до війни як гончарня, став одним із провідних підприємств будівельної галузі нашого краю. За такий поважний строк роботи підприємство пережило не одну кризу, були успішні періоди, часи занепаду, а згодом, у 1991 році, — вимушена зупинка виробництва. Причиною стала фінансова криза в державі.
І ось, у 2008 році, приватний підприємець Леонід Леонідович Шостак виявив бажання провести реконструкцію та відновити роботу Немильнянського цегельного заводу. Нещодавно, під час запалення символічного газового факелу у селі Немильня, Леонід Леонідович запросив керівництво району оглянути результати проведеної роботи з відновлення заводу.
Територія заводу складає майже 3 га, під кар’єр виділено 25,8 га. Випуск цегли становитиме 30 млн. шт. у рік, але у майбутньому планується підвищити виробництво цегли — все буде залежати від якості обладнання та печей, а також ринку збуту. Для закінчення реконструкції заводу та при­дбання виробничого обладнання потрібно ще вкласти близько 10 млн. грн. До роботи планується залучити 120 чо-
ловік. Отож, робочі місця для жителів сіл Тальки, Немильня, Кикова — забезпечені.
За ці роки було проведено відновлювальні роботи у побутово-складському корпусі — це все, що залишилося від раніше діючого заводу. Завершується будівництво майданчиків для виробничого корпусу площею 6,5 тис. кв. м, де будуть розташовані виробничі приміщення, крани, кран-балки, майстерні та ін. На даний час у будівництво та закупівлю обладнання вкладено близько 10 млн. грн. На заводі застосовуватиметься сучасна технологія виробництва цегли, і, як результат, — суттєва економія енергоносіїв. Об’єкт уже готовий на 70 відсотків.
Також за рахунок коштів приватного підприємця проводилася газифікація заводу. Був прокладений газопровід від села Барвинівки до Немильні, хоча була можливість зекономити та підвести газ від села Кам’яний Брід, що у сусідньому Баранівському районі. Але попереднім керівництвом району було укладено домовленість з керівником ПП «Немильнянський цегельний завод» підвести газопровід від Барвинівки. Для цього до заводу було прокладено трубу більшого діаметра, щоб забезпечити подачу газу до цих сіл. Цей проект приносив користь громадам сіл Тальки, Тальківка, Немильня та Кикова.
Як розповів Леонід Леонідович, сировинна база заводу — це немильнянські поклади глини, що сягають у середньому 8 метрів у глибину. При такій потужності завод зможе працювати 20-25 років. Розвідано вже 25,8 га родовищ. Якість глини — висока, включає в свій склад каолін і алюміній, що говорить про надзвичайну міцність виробу. Цеглу виготовлятимуть класичним методом. Процес виробництва складатиметься з чотирьох основних етапів: приготування глиняної суміші, формування, сушіння та випалювання цегли. У відповідності до бізнес-плану планується у подальшому запровадити випуск черепиці. Попит на цеглу є, і завод працюватиме у три зміни. Нині вивчається ринок та шукаються шляхи збуту продукції.
— Не хочеться забігати наперед, — каже Леонід Леонідович. — Але, якщо нічого нам не стане на перешкоді, то вже у наступному році дістанемо з печі перші 30 тисяч штук цегли.
І.ДЕНИСЕНКО, завідувачка сектора з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю райдержадміністрації