1 ГРУДНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ

Що означає цей день? Чому люди всієї планети його відзначають? Тому що за 30 років своєї агресії СНІД забрав десятки мільйонів життів. Для нього немає значення колір шкіри, національність, партійність, соціальний статус, вік. Нині немає жодного континенту, за винятком хіба що ­Антарктиди, жодної країни, вільної від цієї хвороби.
Історія знала багато прикладів, коли страшні епідемії чуми, холери, натуральної віспи спустошували цілі країни. Але якщо в середні віки для поширення в Европі, наприклад, чуми знадобилося майже століття, то в наш час для ВІЛ-інфекції виявилось достатнім всього 4-5 років. Тому в 1988 році Генеральна асамблея ООН для того, щоб привернути увагу до цієї проблеми людей усього світу, офіційно визнала 1 грудня Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. У цей день світова громадськість висловлює підтримку мільйонам людей, котрі живуть з ВІЛ/СНІДом. Ми повинні пам’ятати: щодня в світі інфікується 15-16 тисяч чоловік, кожні 10 секунд від СНІДу вмирає одна людина та кожні 14 секунд одна дитина стає сиротою.
У боротьбі з ВІЛ-інфекцією/СНІДом спостерігається позитивна тенденція. За даними ООН, поширення ВІЛ-інфекції у світі в цілому сповільнилось. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження вірусом імунодефіциту скоротилось на 20%. Натомість в Україні серед країн Східної Європи та центральній Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІДу найвищий, серед дорослого населення він складає 1,1%. Щодня в Україні реєструється 48 нових випадків захворювання ВІЛ-інфекцією та 9 чоловік помирає від СНІДу. За офіційними даними, станом на 01.11.2011року в Україні зареєстровано 198817 ВІЛ-інфікованих громадян України (1987-2011 роки реєстрації). Захворіло на СНІД — 44524 людини, з них — 1100 дітей. Померло від СНІДу — 23535 дорослих та 310 дітей. За неофіційними даними, кількість ВІЛ-інфікованих в Україні значно вища та становить 1,8% (900 тис.) населення України. Високий рівень поширеності ВІЛ-інфекції має місце в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Одеській облас­тях, АР Крим, Сімферополі та Києві. Житомирська ­область відноситься до регіонів із середніми темпами поширення ВІЛ-інфекції. За період із 1995 року по 01.11.2011 року по області зареєстровано — 3105 ВІЛ-інфікованих. Захворіло на СНІД — 810 чоловік, та померло від СНІДу за цей період — 317 чоловік.
У місті Новограді-Волинському та районі зареєстровано 355 ВІЛ-інфікованих, з них — 5 дітей (1995-01.11.2011 роки реєстрації), захворіло на СНІД — 135 чоловік, померло від СНІДу — 77 чол. Переважна більшість ВІЛ-інфікованих складають люди у віці від 20 до 40 років. При аналізі шляхів інфікування ВІЛ населення міста та району спостерігається зниження питомої частки передачі ВІЛ внаслідок введення наркотичних речовин ін’єкційними шляхами на тлі поступового збільшення частки випадків зараження статевим шляхом. У 2011 році парентеральний (при вживанні наркотичних речовин) шлях інфікування ВІЛ становить — 22,8%, статевий — 65,7%. Зростання статевого шляху інфікування поступово привело до зростання кількості ВІЛ-інфікованих жінок дітородного віку та збільшення кількості дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками, передача вірусу від матері до дитини в 2011 році становить — 11,4%.
Особливість розвитку епідемії ВІЛ/СНІДу на Україні полягає у тому, що навіть за умови ефективної профілактичної роботи і сповільнення темпів поширення ВІЛ-інфекції кількість хворих зростатиме протягом найближчих років. За даними Українського центру СНІДу, менше 4% людей добровільно приходять тестуватися на ВІЛ і на разі знають про свій ВІЛ-статус. А тому, як свідчить статистика, менше 28% (кожен четвертий) з ВІЛ-інфікованих протестований та інформований про свій позитивний статус. Людину, котра живе із ВІЛ, неможливо розпізнати за виглядом. Часто ці люди самі не знають, що вони інфіковані та заражають інших.
Дізнатися, чи є інфекція в організмі, можна лише на основі спеціального аналізу крові — ­тестуванню на ВІЛ. У відповідь на проникнення ВІЛ в організм людини, у крові починають вироблятися антитіла до цього вірусу. Діагностика інфекції базується на виявленні антитіл до ВІЛ у сироватці крові людини.
Чому необхідно тестуватися на ВІЛ? При позитивному результаті людина може вчасно почати специфічне лікування ВІЛ-інфекції, що якісно покращує та продовжує її життя, переводить раніше смертельну хворобу в хронічне захворювання. Крім того, чим раніше вона дізнається про свій ВІЛ-позитивний статус, тим більша ймовірність, що зможе захистити інших від інфікування.
При негативному результаті, коли антитіла до ВІЛ у крові не визначаються, це означає, що інфікування вірусом імунодефіциту не відбулося. Людина може спокійно планувати створення сім’ї, народження здорових, відносно ВІЛ, дітей, планувати свою подальшу сексуальну поведінку тощо.
Ситуація невизначеності щодо ВІЛ/СНІДу, особливо у випадку поведінкового ризику, створює суттєвий психологічний дискомфорт. Якщо у своїй поведінці ви наражаєтесь на ризик, — пройдіть обстеження на ВІЛ та якісно змініть своє життя.
Сьогодні в місті працює кабінет анонімного обстеження на ВІЛ-інфекцію. Кабінет розташований на першому поверсі інфекційного корпусу міськрайТМО. Згідно із законом, відомості про результати медичного огляду, наявність чи відсутність ВІЛ-інфекції в особи, яка пройшла тестування, є анонімними та становлять лікарську таємницю.
Прохання до зацікавлених осіб звертатися за додатковою інформацією в кабінет анонімного обстеження на ВІЛ за телефоном: 2-07-59.
І.ДІДИК, лікар-інфекціоніст Новоград-Волинського міськрайТМО