7 ГРУДНЯ — ДЕНЬ ПАМ’ЯТI СВЯТОЇ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦI КАТЕРИНИ

7 ГРУДНЯ — ДЕНЬ ПАМ’ЯТI СВЯТОЇ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦI КАТЕРИНИ

Свята великомучениця Катерина з Олександрії мала 17 років од роду. Була дуже вродлива, високоосвічена і багата. У 304 році вона прийняла християнську віру і відтоді проповідувала Ісуса Христа. За наказом імператора Максиміана, котрий переслідував християн, була замучена за віру Христову. Після тривалих умовлянь відректися від Христа і перейти до язичників, кати роздягли її і били воловими жилами дві години по плечах і животу. Її дівоче тіло стало суцільною раною. Кров мучениці струменіла і обагряла землю. Її було кинуто до в’язниці, де Катерину тримали без їжі і води, та кати на цьому не вгамувалися. Вони вдалися до нових тортур — поклали дівчину поміж чотирьох коліс із гострими зубцями і, обертаючи колеса, почали шматувати її тіло. Та ось Ангел Господній зійшов із неба і зробив так, що великомучениця лишилась цілою і неушкодженою, а колеса розлетілись на друзки. Тоді кати відрубали їй голову мечем.
Великі страждання св. Катерини навернули багатьох язичників до віри Христової. Серед них — царицю Августину, дружину Максиміана, Порфирія Стратилата і 200 воїнів, котрі спостерігали за її страшними муками. Місце страти Великомучениці Катерини і сьогодні показують в Олександрії туристам. Жителі Олександрії, котрі вірили в розіп’ятого Господа, встановили мармурову колону, на якій висікли голову великомучениці. Ця колона й зараз стоїть у храмі св. Сави. У храмі на горі Сінай знаходяться мощі голови і лівої руки св. Катерини.
У IX ст. Феофан Нікейський і невідомий монах Вавіль написали багато пісень на честь великомучениці Катерини, які й сьогодні співаються Православною Церквою в день її пам’яті. Церква в день пам’яті великомучениці говорить: «Радуйся ти, бо, посоромивши зухвальство заблудлих красномовців, несвідомістю сповнених, до віри істинної направила; радуйся, бо тіло твоє на муки великі віддавши за любов до Бога, ти, як діва непохитна, не подолана була; радуйся, бо в нагороду за муки небесних осель сподобилися ти й славою вічною втішаєшся. В надії на неї, великомученице, подвигом твоїм і нас, твоїх співців, стверди».
Молитва до святої великомучениці Катерини: «О свята Катерино, діво та мученице, істинна Христова невісто! Молимо тебе через особливу благодать, яку тобі дарував твій Наречений, Найсолодший Ісус: як посоромивши підступність мучителя мудрістю твоєю, п’ятдесят промовців перемогла ти і, наповнивши їх небесним вченням, світлу істинної віри навчила ти. Так виблагай і нам цю Божу мудрість. Амінь».
КАТЕРИНА — ЗНАЧЕННЯ ІМЕНІ
Ім’я походить від грецького слова «катаріос», що означає «чистий, непорочний».
Катерина, у розумінні більшості людей, викликає асоціації з «царським» ім’ям, з величавістю й владністю. Але в житті жінки, названі цим ім’ям, найчастіше нічого спільного з таким не мають.
Катерина вже в дитинстві виділяється деякою своєрідністю. Вона любить робити запаси, проявляючи при цьому жадібність. Постарається потягти зі стола побільше цукерок і приховати їх у затишному місці, прибере до рук безпритульне яблуко. Самолюбива, важко переносить чиюсь перевагу. Прагне бути кращою в класі й спілкуватися намагається тільки з «обраними».
Добре справляється з роботою в будь-якому виді діяльності, особливої переваги якій-небудь професії не віддає. Схильна вірити астральним прогнозам. Має нерішучий характер.
Біля Катерини постійно перебуває багато шанувальників, але заміж вона довго не виходить. Шукає людину, близьку їй за психологічним складом. Катерина відчуває внутрішнє занепокоєння й тривогу навіть через дріб’язкові причини, вона може робити непередбачені вчинки, і їй потрібен чоловік, котрий дав би їй почуття впевненості в собі. Господарськими справами займається по необхідності. Не завжди вдається правильно виховувати дітей.