НАША БІБЛІОТЕКА СЬОГОДНІ — ЦЕНТР ДУХОВНОГО ЗДОРОВ’Я

Бібліотека-філія №2 для дітей, що знаходиться по вулиці Пархоменка, 74, обслуговує понад дві тисячі користувачів.
Протягом 2011 року вся робота бібліотеки-філії №2 для дітей була спрямована на підвищення комфортності бібліотечного середовища, формування позитивного іміджу бібліотеки, розповсюдження екологічних знань, виховання бережливого ставлення до навколишнього середовища, надання допомоги обдарованим дітям, дітям з обмеженими фізичними можливостями в отриманні знань, забезпеченні особистісних потреб у саморозвитку і самовдосконаленні, популяризації здорового способу життя, повноцінного фізичного розвитку особистості, профілактику шкідливих звичок.
Значимою подією 2011 року для бібліотеки стало відкриття при бібліотеці Інтернет-центру. З появою його сутність бібліотеки та її послуг не змінилися, проте відчутно зросли імідж та якість обслуговування читачів, оскільки до наявних друкованих ресурсів бібліотеки додались електронні повнотекстові видання і ресурси інших бібліотек. Для бібліотеки розпочалась нова епоха. Епоха життя в двох вимірах, епоха поєднання книги і Інтернету, минулого і майбутнього, древнього і сучасного. Але наш досвід показує, що це єднання збагатило бібліотеку і тих, заради кого вона існує. Інтернет-центр відкрив двері не тільки в безмежний всесвіт інформації. Він відкрив двері в саму бібліотеку. Ми стали більш відкритими, справді публічними.
Дитячу бібліотеку від усіх інших відрізняє щоденна напружена індивідуальна робота з кожним читачем у всьому різноманітті її форм, і саме завдяки цьому вона є центром вивчення і координації читацьких запитів та потреб дітей. Тому для ефективної і плідної роботи з виховання особистості колектив бібліотеки протягом року працював у тісному зв’язку з колективами шкіл №6 та №9, дитячих садочків №8, 5, 16. Послугами бібліотеки сьогодні користуються вчителі, вихователі дитячих садочків, батьки дітей користувачів, дошкільники мікрорайону, студенти, які навчаються на території міста, а також за його межами, але проживають у нашому мікрорайоні. Для користувачів бібліотеки було проведено понад 60 масових заходів. Найяскравіші із них були висвітлені на сторінках місцевих газет. Значна робота бібліотеки була спрямована на виконання програми «Україно моя, Україно, я для тебе на світі живу». Працюючи над цією програмою, працівники бібліотеки багато зробили для формування в юних громадян України високої духовності, почуття національної гідності та патріотизму, розвитку, інтелекту та культури. З цією метою проводили заходи до визначних подій у житті держави та суспільства.
Іншим пріоритетним напрямком у роботі бібліотеки була робота за програмою «Пізнай себе та вдосконалюйся». Мета цієї програми — зміцнення морального та фізичного здоров’я дітей і підлітків, профілактика шкідливих звичок, привернення уваги учнівської молоді до особистого здоров’я. Тому пропагувати здоровий спосіб життя, ознайомити дітей з поняттями «що таке здоров’я», «здоровий спосіб життя», «складові здоров’я», сформувати відповідальне ставлення до власного здоров’я, активізувати внутрішній потенціал до протистояння негативним звичкам, дати розуміння визначення, які кроки потрібно зробити для того, аби залишитися здоровими і успішними, було основною метою колективу бібліотеки.
Бібліотека-філія №2, де завжди панує комфортна атмосфера затишку, розуміння і тепла, — це дружній творчий колектив однодумців, яких об’єднує спільна любов до справи, яку вони роблять. Наша бібліотека сьогодні — це інформаційний, консультативний та навчальний центр, центр розвитку інтелектуальних та творчих здібностей дітей та підлітків, центр спілкування і дозвілля.
В.НІКІТЧИНА, завідуюча бібліотекою-філією №2 для дітей