ТАКСИСТИ ПОСТІЙНО ПОРУШУЮТЬ ПРАВИЛА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПАСАЖИРІВ

Не таємниця, що багато новоград-волинців користуються послугами таксистів — цього вимагає динамічний ритм життя — швидко та зручно дістатися до потрібного пункту призначення. За це, звичайно, й відповідна плата. Кількість таксистів у місті вражає — кожний громадянин може з легкістю обрати для себе водія за принципом «ціна відповідає якості». Се нібито всіх влаштовує — «даєш гроші, доїдеш, куди потрібно». Втім, не все так просто...
Виявляється, що більшість громадян навіть не знають про те, що вони мають свої права з моменту посадки в таксі, які їм гарантовані українським законодавством. На важелі терезів якість поїздки пасажира, а іноді і його життя. Отже, що саме слід вимагати у таксиста, перш ніж ви сядете до авто?
По-перше справжність таксі ви можете розпізнати ще з вулиці — за його зовнішніми прикметами. Так, згідно з Законом України «Про автомобільний транспорт», таксі має бути обладнане розпізнавальним ліхтарем оранжевого кольору, який встановлюється на даху автомобіля, діючим таксометром, сигнальним ліхтарем із зеленим та червоним світлом, розташованим у верхньому правому кутку лобового скла. Крім того, на автомобілі мають бути нанесені композиції з квадратів, розташованих у шаховому порядку на дверцятах з лівого та правого боків.
По-друге, кожний таксист має возити із собою пакет документів, у якому мають бути посвідчення водія відповідної категорії, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, дорожній лист та, головне, ліцензійна картка. Ця картка є гарантією того, що вас обслуговує справжній таксист, якому на час поїздки ви довіряєте своє здоров’я та життя.
По-третє, кожне авто таксі, відповідно до українського законодавства, має бути облаштоване спеціальним приладом — таксометром, який призначений для інформування пасажирів про вартість поїздки та реєстрації параметрів роботи автомобіля-таксі. Тобто до обов’язків водія входить називати пасажирам розмір оплати проїзду, показники таксометра на початку і в кінці поїздки. Якщо вимоги цього порядку не дотримано таксистом, то знайте — водій порушив Закон.
І наостанок — ви маєте право вимагати чек або квитанцію про оплату вартості поїздки у таксиста. У свою чергу, це — здавалося б, типовий документ, однак, саме він є запорукою ваших споживацьких інтересів у суді, якщо порушуються ваші права під час поїздки у таксі.
Недотримання цих вимог українського законодавства небезпечне не тільки для громадян, які користуються послугами таксі, а й для місцевого бюджету. Адже, таксисти — ті самі платники податків, які мають у повному обсязі сплачувати належні суми податків до місцевого бюджету. Так, з початку року працівниками податкової інспекції проведено 69 перевірок. Встановлено 21 правопорушення. За результатами вжитих заходів складено 12 протоколів про адміністративні правопорушення, застосовано фінансових санкцій на загальну суму 1,44 тис. грн.
Шановні новоград-волинці! Будьте обачними, сідаючи до таксі! Пам’ятайте, що за кермом людина, яка несе відповідальність за ваше життя та здоров’я. Якщо кожний буде дотримуватися законів України, — їздити стане безпечніше, а місцевий бюджет, у свою чергу, поповнюватиметься новими надходженнями.
Сектор МРР та звернень громадян Новоград-Волинської ОДПІ