РАК — НЕ ВИРОК, А ДІАГНОЗ

4 лютого відзначається Всесвітній день ­боротьби проти раку, встановлений «Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями».
Щорічно рак в Україні діагностують у понад 160 тис.
осіб, у тому числі — 1 тис. дітей. Частка осіб працездатного віку становить 46,9%. Помирають від злоякісних новоутворень близько 85 тис. людей. Ризик захворіти на рак впродовж життя в Украї­ні має кожен 3-4-й чоловік та кожна 5-6-та жінка.
Після прийняття нової програми з онкології медики прогнозують зменшення смертності українців від раку на 20-30 відсотків. Якщо перевести статистику в «живі душі», то це понад 25 тисяч врятованих від смерті людей: чиїхось дітей, мам, братів, бабусь, коханих.... А це, — населення не найменшого українського міста...
Вперше рак, як захворювання, був описаний в єгипетському папірусі приблизно в 1600 році до нашої ери. У ньому розповідалося про кілька форм раку молочної залози і повідомлялося, що від цієї хвороби немає лікування.
У світі захворюваність на злоякісні пухлини безперервно зростає. Смертність від онкологічних захворювань у світі займає друге місце після захворювання серцево-судинної системи. Навіть в економічно розвинутих європейських країнах щорічно від онкозахворювань помирає близько 837 тисяч осіб і реєструється близько 4 млн. нових випадків захворювання.
Не краща ситуація щодо захворювання населення на рак в Україні, Житомирській області, а також в нашому Новоград-Волинському районі.
За даними Міністерства охорони здоров’я України, кожен 46-47-й українець живе з діагнозом «рак». На жаль, рак часто маскується під інші хвороби або розвивається безсимптомно, і тільки своєчасне звернення за медичною допомогою, грамотна діагностика, правильна стратегія лікування може протистояти грізній хворобі.
Поширеність в Україні онкопатології на 100 тисяч населення складає — 2159,4, по Житомирській області — 1848,2, по Новоград-Волинському району — 1662,2 чоловік. Помирає в Україні від онкозахворювань близько 90 ти­сяч наших співвітчизників, по області — 2267 осіб, по Новоград-Волинському району — 244 жителів за рік.
У 2011 році по Новоград-Волинському району виявлено 312 випадків захворювань на рак. Із них — 69 випадків раку органів травлення, 41 випадок — раку молочної залози, 38 випадків — раку жіночих статевих органів, 31 випадок — раку легень.
Натомість рак — це не вирок. Експерти стверджують, що приблизно 40% захворювань на онкологічну патологію можна попередити. Запорукою цього є: своєчасне звернення за медичною допомогою, ­проходження щорічного ­огляду, відмова від шкідливих звичок, уникання стресових ситуацій, раціональний режим харчування, праці та відпочинку.
Віднесіться до себе із любов’ю та будьте здорові.
Юрій МОВЧАН, лікар-онколог Новоград-Волинського міськрайТМО