ЗДОРОВІ ЗУБИ — ЦЕ ЗУБИ, ЗДОРОВІ З ДИТИНСТВА!

ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ СТОМАТОЛОГА
Не таємниця, що свіжість подиху, стан зубів та ясен — суттєва складова формування враження, яке справляє людина на оточуючих.
Білосніжні зуби, здорові ясна є бажаними складовими зовнішності успішної людини. Тому висока поширеність стоматологічних хвороб, особливо карієсу та хвороб пародонту (пародонт — сукупність анатомічних утворень, що оточує зуб і включає в себе ясна, кісткову частину лунки щелепи, зв'язки, які утримують зуб у лунці), обумовлює необхідність застосування ефективних засобів боротьби з ними. Однак сучасні методи лікування не можуть ліквідувати наростаюче поширення та інтенсивність даних хвороб. Рішення такої проблеми можливе лише при умові проведення кваліфікованої профілактики стоматологічних захворювань.
Згідно з сучасними поглядами, карієс розвивається внаслідок взаємодії зовнішніх та внутрішніх факторів, що реалізуються в системі: мікроорганізм — слина — структура емалі зуба.
Бактерії, що викликають карієс та захворювання пародонту, знаходяться в порожнині рота у вигляді зубної бляшки, що прикріплюється до поверхні зуба та володіє вибірковою проникливістю. В неї добре проникають вуглеводи із солодощів. При вживанні цукерок, кондитерських солодких виробів відбувається швидке їх засвоєння та розщеплення карієсогенних мікроорганізмів з утворенням органічних кислот. Цей «кислотний вибух» за 5-15 хв. зростає в десятки та сотні разів. При цьому деяка частина кислот проникає з бляшки в слину, значна частина лишається в бляшці та з неї проникає на поверхню емалі зуба, що призводить до розчинення емалі і проникнення кислот у підповерхневий шар емалі з його наступним руйнуванням.
Зменшення кількості патогенних бактерій досягається шляхом проведення індивідуальної гігієни в домашніх умовах (щоденне дворазове чищення зубів протягом 3-4 хвилин, після їжі зранку та ввечері з використанням зубних ниток (флосів), міжзубних йоршиків) та професійної гігієни в стоматологічному кабінеті з використанням абразивних професійних паст і циркулярних щіток, сучасних повітряно-абразивних та ультразвукових апаратів.
Варто наголосити на необхідності дотримання гігієни ротової порожнини в дитячому та підлітковому віці. Емаль постійних зубів «дозріває» протягом 1,5-2 років після прорізування. Тому при недотриманні індивідуальної гігієни в дитячому віці карієс розпочинається та прогресує блискавичними темпами. В підлітковому віці формується кісткова тканина, що оточує та тримає зуби. Під бомбардируванням токсинів, що виділяються бактеріями зубного нальоту, формується неповноцінна структура кістки, якій у подальшому важко протистояти агресивним чинникам, жувальному навантаженню. У цьому випадку не дивним буде розвиток та швидке прогресування хвороб пародонту у підлітка.
Взагалі в такому віці не варто нехтувати оглядами лікаря-стоматолога. Стійкість зубів до карієсу обумовлена хімічним складом зуба, наявністю дефектів у емалі, рельєфом поверхні емалі, тіснотою розміщення зубів, величиною міжзубних проміжків, складом слини, станом соматичного здоров'я. Вплив усіх негативних факторів на розвиток зубо-щелепної системи неможливо передбачити та попередити.
Герметизація фісур передбачає заповнення нерівностей зуба пломбувальними матеріалами (герметиками). Тобто, місця, які недоступні для зубної щітки, ізолюються матеріалом, який ще має здатність виділяти фтор.
Герметизація ефективна в перші місяці після прорізування зуба, процедура є безболісною, оскільки зуб чиститься лиш ниткою з абразивним настоєм або легко зішліфовується дно та стінки фісур.
Отож, пам'ятаймо, що здорові зуби — це зуби, які здорові з дитинства!
Ольга АНДРІЙЧУК, лікар-стоматолог Новоград-Волинського міськрайонного стоматологічного медичного об'єднання