ХТО СТВОРЮЄ ПРИЙОМНІ СІМ’Ї

Про те, що вихованці шкіл-інтернатів найчастіше не зовсім вміють пристосовуватися до соціуму, не знають, як вирішувати ті чи інші побутові питання, як побудувати міцну і дружну родину, говориться неодноразово. Тож і не дивно, що нині такими популярними стають саме прийомні сім’ї. Як створити таку сім’ю і які реалії проживання в ній дитини, котра туди потряпляє, нам розповіла провідний спеціаліст центру соціальних служб для сім’ї та молоді Олена КОТОВА:
— Кожна дитина має право на виховання у сімейному колі, незалежно від того, чи може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання, чи виконують належним чином свої обов’язки батьки. Держава бере на себе зобов’язання забезпечити розвиток і виховання дітей, які за певних життєвих обставин залишилися без батьківського піклування. Пріоритетом у влаштуванні таких дітей Сімейним Кодексом України, Законами України визначене саме сімейне виховання, що в останні роки набуло загальнодержавного значення.
— Чим така форма краща за ті ж школи-інтернати?
— Безумовно, у державних закладах дитина отримує комплекс освітніх, медичних, соціальних послуг, але їй бракує навичок самостійного життя, вміння будувати відносини в сім’ї та серед людей, вона не готова жити в соціумі. Лише сім’я створює для дитини життєво необхідні умови для виховання та соціалізації. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, та альтернативою біологічній родині може бути прийомна сім’я, до якої можна влаштувати від однієї до чотирьох дітей на виховання та спільне проживання. Основна мета прийомної сім’ї — тимчасове утримання та виховання дитини, яка приходить у сім’ю з дитячого інституційного закладу, з кризової сім’ї або медичної установи.
Практично кожна дитина, яка сьогодні виховується в інтернатному закладі, мріє про сім’ю. Система влаштування сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, все ж таки залишається переважно зорієнтованою на колективне виховання. Хоча дитина в державних закладах отримує комплекс соціального обслуговування, все ж таки вона не застрахована від відхилень, які проявляються у відсутності навичок самостійного життя.
— Яких саме навичок?
— Багатьох, але чи не найважливішою серед таких є невміння самостійно будувати відносини в сім’ї. Діти, які не мали ні батьківської турботи, ні її постійності, весь час прагнуть компенсації втрат, яких вони зазнали. В умовах прийомної сім’ї дитині надається соціальний захист, захист її майнових та житлових прав, догляд та виховання, корекція розвитку, вирішення медичних проблем, подолання психологічних травм, задоволення щоденних потреб дитини, яка залишилася без піклування рідних батьків. Хочу зазначити, що у нашому місті створено вісім прийомних сімей, в яких виховується десять дітей.
— Чи є якісь державні гарантії та підтримка таких родин?
— Прийомна сім’я не створюється сама по собі, в надії, що якось воно буде. Держава не лише фінансує, але й контролює утримання і виховання дитини, надає допомогу у її розвитку, соціалізації, організовує соціальне супроводження сім’ї та дитини. Це є актуальним напрямом діяльності соціальних служб центру для сім’ї, дітей та молоді. Влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у прийомні сім’ї набуло загальнодержавного значення.
Міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створено клуб «Родоцвіт» для прийомних сімей. Це зроблено з метою підвищення якості соціального супроводження прийомних сімей, наданням необхідної допомоги у вирішенні нагальних проблем, захисту дитини від недбалого ставлення прийомних батьків і підвищення їх кваліфікації.
— Скільки часу діє «Родоцвіт», і як відбуваються його засідання?
— Створено клуб «Родоцвіт» 29 липня 2009 року. Зустрічі проходять один раз на два місяці. Запрошуються фахівці з метою висвітлення питань педагогіки, психології, медицини, права, економіки. Прийомні батьки не лише отримують інформацію, методичну допомогу, а й відпочивають. Клуб «Родоцвіт» готує прийомні сім’ї, дає можливість спілкуватися та обмінюватися досвідом, пропагувати сімейні форми виховання дітей, які позбавлені батьківського піклування. Соціальними парт­нерами є служба у справах дітей міської ради, управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради, управління освіти і науки міської ради, міськрайТМО. Результати створення клубу у нас досить таки позитивні. Це системи соціальної підтримки прийомної сім’ї у суспільстві, покращання координації співпраці між ­прийомною сім’єю, соціальною службою, іншими державними установами і громадськими організаціями для комплексного забезпечення, надання соціальних послуг та допомоги у вирішенні життєвих проблем сім’ї.
Хочеться сказати, якщо ви добра людина і небайдужа до долі дітей, прийміть у свою сім’ю на виховання і спільне проживання дитину, позбавлену батьківського піклування. Держава підтримує прийомну сім’ю, в якій прийомна дитина зберігає статус дитини-сироти і користується усіма пільгами. Прийомні батьки отримують від держави щомісяця кошти на утримання дитини, прийомну сім’ю супроводжує спеціаліст центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який допомагає долати труднощі. Бажаємо вам з радістю виконувати важливу місію, яку ви свідомо оберете, а вашій родині — злагоди, затишку, процвітання.
Наша адреса: вулиця Шевченка, 31, телефон: 2-07-13. Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА