ВОДА. ЩО КРИЄТЬСЯ В ТОБІ?
- Ваше здоров'я
- 369
- коментар(і)
- 30-03-2012 23:58
Чиста вода та доброякісні продукти — це життя, запорука нашого здоров’я. Проте, в умовах глобального забруднення навколишнього середовища вони здатні нести загрозу для життя людини, оскільки можуть містити в собі шкідливі речовини. При цьому саме вода і харчові продукти віддзеркалюють стан навколишнього середовища, що зумовлений масштабами викидів шкідливих речовин у біосферу, концентрацією їх у воді, грунті та здатністю мігрувати.
Особливої уваги з усіх забруднювачів заслуговують нітрати та нітрити, що поширені в природі як нормальні компоненти кругообігу азоту. Вони є природними складниками води та харчових продуктів рослинного та тваринного походження і беруть участь в обміні речовин в організмі людини.
Внаслідок інтенсивного застосування азотних добрив, збільшення обсягу азотовмісних промислових і транспортних відходів відбулось накопичення нітратів у воді, грунті, рослинній продукції. Має також значення використання нітратів і нітритів як харчових добавок у ковбасних виробах та копченій продукції. Все це призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини. Коли ж в організм людини потрапляють нітрати та нітрити в дозах, які перевищують допустимі, виникає хронічне або гостре отруєння.
Механізм дії нітратів і нітритів полягає в тому, що в крові вони блокують гемоглобін шляхом утворення метгемоглобіну, який неспроможний здійснювати зворотне зв’язування кисню. Накопичення метгемоглобіну (понад 2%) призводить до зменшення насичення артеріальної крові киснем і розвитку тканинної гіпоксії або кисневого голодування органів і тканин. При цьому нітрити є прямим утворювачем метгемоглобіну, тоді як нітрати відновлюються до нітритів під впливом мікрофлори травного каналу. Нітрати також здатні утворювати високотоксичні сполуки — нітрозоаміни, що належать до канцерогенів прямої дії та вражають шлунково-кишковий тракт.
Вкрай небезпечні нітрати та нітрити для дітей віком до 6-ти місяців і, особливо, для тих, котрі знаходяться на штучному вигодовуванні, і коли для приготування дитячих сумішей використовується вода, забруднена нітратами (гранично допустима концентрація нітратів у питній воді становить 50 мг/л). При цьому дорослі члени сім’ї, при вживанні такої води, можуть залишатися здоровими, оскільки для дорослих гранично допустима добова норма нітратів складає 500 мг, а для немовлят добова доза в 10 мг вже є токсичною.
Небезпечні нітрати і для вагітних жінок, оскільки можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят. До групи ризику потрапляють також особи похилого віку, хворі на гіпоацидний гастрит, дисбактеріоз, анемію, захворювання системи кровообігу.
Клінічні ознаки гострого отруєння нітратами, що надходять з водою, проявляються через 1-1,5 години, з їжею — через 4-6 годин після вживання. Ознаками гострого отруєння є виражена синюшність шкіри, слизових оболонок (іноді — різка блідість), загальна слабкість, сонливість, головні болі, запаморочення, порушення координації. Артеріальний тиск падає, частота серцевих скорочень збільшується, з’являється біль у грудях, задишка. У важких випадках виникають судоми, втрата свідомості, коматозний стан.
Слід пам’ятати, що з водою та овочами до організму людини надходить близько 90% загальної кількості нітратів. Більш небезпечною стосовно отруєнь нітратами є вода із криниць та природних джерел. Як показують проведені в райсанепідстанції лабораторні дослідження, перевищений вміст нітратів виявляється у 45-52% проб води із криниць та джерел, тоді як у воді міського водопроводу, сільських та відомчих водопроводів вміст нітратів значно нижчий від встановленої норми.
Високі рівні нітратів виявляються в овочах, при цьому встановлена залежність вмісту нітратів від виду, сорту та умов вирощування овочів. Вміст нітратів збільшується при вирощуванні овочів при недостатньому освітленні, низькій температурі і недостатній вологості. Справжнім конвеєром нітратних овочів можуть бути теплиці, де овочі вирощуються дуже щільно і далеко не завжди при достатній кількості світла. Саме недостатня кількість світла та ще значне мінеральне підживлення сприяють накопиченню нітратів у тепличних овочах. Тому кількість отруєнь від вживання тепличних овочів більша, ніж від овочів з відкритого грунту.
Вміст нітратів різний і в окремих видах овочів. Так, найбільше нітратів накопичують салат, шпинат, кріп, кінза, селера, листова капуста, редиска, зелена цибуля, найменше — картопля, квасоля, помідори, цибуля, щавель, фрукти, ягоди.
Нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, найбільше — поблизу кореня, у стеблах кропу, петрушки, селери, у самій шкірці та біля неї в овочах та фруктах. Крім того, незрілі овочі та фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі.
Варто мати на увазі, що по зовнішньому вигляду овочів та фруктів неможливо визначити, який вміст нітратів вони мають. А вода, забруднена нітритами, нітратами навіть у смертельних дозах, може бути чистою, прозорою, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. При цьому кип’ятіння води на вміст нітратів зовсім не впливає.
З метою попередження негативного впливу нітратів та нітритів на здоров’я населення та запобігання виникненню захворювань необхідно:
Особливої уваги з усіх забруднювачів заслуговують нітрати та нітрити, що поширені в природі як нормальні компоненти кругообігу азоту. Вони є природними складниками води та харчових продуктів рослинного та тваринного походження і беруть участь в обміні речовин в організмі людини.
Внаслідок інтенсивного застосування азотних добрив, збільшення обсягу азотовмісних промислових і транспортних відходів відбулось накопичення нітратів у воді, грунті, рослинній продукції. Має також значення використання нітратів і нітритів як харчових добавок у ковбасних виробах та копченій продукції. Все це призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини. Коли ж в організм людини потрапляють нітрати та нітрити в дозах, які перевищують допустимі, виникає хронічне або гостре отруєння.
Механізм дії нітратів і нітритів полягає в тому, що в крові вони блокують гемоглобін шляхом утворення метгемоглобіну, який неспроможний здійснювати зворотне зв’язування кисню. Накопичення метгемоглобіну (понад 2%) призводить до зменшення насичення артеріальної крові киснем і розвитку тканинної гіпоксії або кисневого голодування органів і тканин. При цьому нітрити є прямим утворювачем метгемоглобіну, тоді як нітрати відновлюються до нітритів під впливом мікрофлори травного каналу. Нітрати також здатні утворювати високотоксичні сполуки — нітрозоаміни, що належать до канцерогенів прямої дії та вражають шлунково-кишковий тракт.
Вкрай небезпечні нітрати та нітрити для дітей віком до 6-ти місяців і, особливо, для тих, котрі знаходяться на штучному вигодовуванні, і коли для приготування дитячих сумішей використовується вода, забруднена нітратами (гранично допустима концентрація нітратів у питній воді становить 50 мг/л). При цьому дорослі члени сім’ї, при вживанні такої води, можуть залишатися здоровими, оскільки для дорослих гранично допустима добова норма нітратів складає 500 мг, а для немовлят добова доза в 10 мг вже є токсичною.
Небезпечні нітрати і для вагітних жінок, оскільки можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят. До групи ризику потрапляють також особи похилого віку, хворі на гіпоацидний гастрит, дисбактеріоз, анемію, захворювання системи кровообігу.
Клінічні ознаки гострого отруєння нітратами, що надходять з водою, проявляються через 1-1,5 години, з їжею — через 4-6 годин після вживання. Ознаками гострого отруєння є виражена синюшність шкіри, слизових оболонок (іноді — різка блідість), загальна слабкість, сонливість, головні болі, запаморочення, порушення координації. Артеріальний тиск падає, частота серцевих скорочень збільшується, з’являється біль у грудях, задишка. У важких випадках виникають судоми, втрата свідомості, коматозний стан.
Слід пам’ятати, що з водою та овочами до організму людини надходить близько 90% загальної кількості нітратів. Більш небезпечною стосовно отруєнь нітратами є вода із криниць та природних джерел. Як показують проведені в райсанепідстанції лабораторні дослідження, перевищений вміст нітратів виявляється у 45-52% проб води із криниць та джерел, тоді як у воді міського водопроводу, сільських та відомчих водопроводів вміст нітратів значно нижчий від встановленої норми.
Високі рівні нітратів виявляються в овочах, при цьому встановлена залежність вмісту нітратів від виду, сорту та умов вирощування овочів. Вміст нітратів збільшується при вирощуванні овочів при недостатньому освітленні, низькій температурі і недостатній вологості. Справжнім конвеєром нітратних овочів можуть бути теплиці, де овочі вирощуються дуже щільно і далеко не завжди при достатній кількості світла. Саме недостатня кількість світла та ще значне мінеральне підживлення сприяють накопиченню нітратів у тепличних овочах. Тому кількість отруєнь від вживання тепличних овочів більша, ніж від овочів з відкритого грунту.
Вміст нітратів різний і в окремих видах овочів. Так, найбільше нітратів накопичують салат, шпинат, кріп, кінза, селера, листова капуста, редиска, зелена цибуля, найменше — картопля, квасоля, помідори, цибуля, щавель, фрукти, ягоди.
Нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, найбільше — поблизу кореня, у стеблах кропу, петрушки, селери, у самій шкірці та біля неї в овочах та фруктах. Крім того, незрілі овочі та фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі.
Варто мати на увазі, що по зовнішньому вигляду овочів та фруктів неможливо визначити, який вміст нітратів вони мають. А вода, забруднена нітритами, нітратами навіть у смертельних дозах, може бути чистою, прозорою, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. При цьому кип’ятіння води на вміст нітратів зовсім не впливає.
З метою попередження негативного впливу нітратів та нітритів на здоров’я населення та запобігання виникненню захворювань необхідно:
- Вживати воду лише з впорядкованих криниць і джерел і з відомим вмістом нітратів.
- Щорічно чистити та дезінфікувати криниці весною, після паводку та восени, після дощів, а також після незадовільних результатів лабораторних досліджень.
- Для приготування дитячих сумішей та пиття використовувати воду гарантованої якості або промислового виробництва.
- Виключити з харчування дітей ранні тепличні овочі, обмежити вживання ковбасних виробів, копченостей.
- Не купувати овочі та фрукти в місцях стихійної торгівлі, оскільки вони не проходять лабораторний контроль.
- За умови відсутності якісної продукції перед вживанням їжі із підвищеним вмістом нітратів слід застосувати аскорбінову кислоту чи випити фруктовий сік, які здатні запобігти утворенню нітрозоамінів.
Валентина ВОЛОЩУК, завідувачка санітарно-гігієнічної лабораторії санепідемстанції
Коментарі відсутні