СТРЕС — КОРИСНО ЧИ ШКІДЛИВО?

Канадський фізіолог Ганс Сельє називав стрес «ароматом і смаком життя» і попереджував, що уникати стресів не варто, тому що «повна свобода від них означає смерть»...
Сучасні дослідники підтверджують велику роль стресу в нашому житті і стверджують, що він приносить і користь, яка полягає в тому, що під впливом стресів людина краще пристосовується до змін зовнішнього середовища. Стресові ситуації загострюють пам’ять, тобто запускають процес реконсолідації пам’яті і при цьому активуються спогади про події, які відбувалися раніше.

З медичної точки зору під впливом стресу із наднирників виділяються нейромедіатори, які приводять організм у стан бойової готовності. При цьому прискорюється серцебиття, м’язи приходять у тонус, розширюються зіниці і мислення стає більш ясним. Ці всі зміни готують нас до будь-яких поворотів подій. Саме тому стрес деколи може врятувати життя, адже він запускає реакцію «борись або втікай».
Але не потрібно забувати, що при частій або тривалій дії стресів резерви організму виснажуються, що веде до різних патологій. У першу чергу страждає імунітет і людина стає більш сприйнятлива до різних інфекційних захворювань.
Гормони, які виробляються під дією стресу, сприяють розвитку спазму судин, збільшенню частоти серцевих скорочень, підвищенню артеріального тиску і зміні дихання. Тому можливий розвиток інфарктоподібного стану, який називається стрес-індукованою кардіоміопатією.
Якщо причиною стресу стають екстремальні ситуації, наприклад, автомобільна аварія, чи смерть близької людини, то з’являється ймовірність розвитку посттравматичного стресового синдрому. Людина, яка пережила щось подібне, боїться повторення, але в той же самий час постійно переживає катастрофу знову і знову. Вона постійно розповідає про те, що трапилось, або навпаки, замикається в собі. Щоб позбавитись цього стану, необхідно звернутись за допомогою до психотерапевта. Отже, короткочасний помірний стрес корисний для організму, тоді як хронічні і дуже сильні стреси, навпаки, являють велику небезпеку. Саме тому важливо навчитись керувати стресом і його наслідками.
Інна ГУМЕНЮК, лікар-психотерапевт міськрайТМО