ПОЖЕЖІ САМІ НЕ ВИНИКАЮТЬ

У Новограді-Волинському і його районі з початку поточного року виникла 51 пожежа: 16 — у місті, 35 — у сільській місцевості. На пожежах загинуло 8 наших земляків, з них — 2 минулого місяця.
Основною причиною пожеж, на яких загинули люди, є необережне поводження з вогнем, палінням у стані алкогольного сп’яніння.
«Урожайним» на пожежі став кінець березня. Тільки 24 числа пожежники здійснили 9 виїздів, наступного дня — 2.
Пожежі самі не виникають. Вогонь часто приходить туди, де господарює халатність, безвідповідальність, байдужість. Найбільшу небезпеку створюють самі люди. Тому й заклики державного нагляду у сфері пожежної безпеки щодо ­дотриманню Правил пожежної безпеки, часто зневажливі. При такому ставленні — недалеко й до лиха.
Сьогодні трапляються випадки, коли керівники сільсько­господарських підпри­ємств та мешканці приватного сектору міста і району свідомо порушують Правила пожежної безпеки при заготівлі та складанні грубих кормів, а також при спалюванні залишків рослинності, створюючи цим загрозу не тільки для своїх помешкань, а й для інших.
Тільки протягом березня цього року на території міста і району було зареєстровано 10 випадків спалювання сухих залишків рослинності, на гасіння яких залучалися пожежно-рятувальні підрозділи МНС України. Подібні дії завдають чимало збитків державі. Через такі спалювання вогнем було знищено та пошкоджено 8 будівель та споруд у приватному секторі громадян.
Виходячи з вищенаведеного, нагадуємо, що спалювання сухих залишків рослинності заборонено законодавством України і за це передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.
Тому ще раз звертаємось до всіх жителів міста і району: ні в якому разі не спалюйте залишки сухої рослинності, особливо поблизу будівель і споруд, лісових та хлібних масивів.
Пам’ятайте! Ваше ігнору­вання, порушення вимог пожежної безпеки завдає навколишнім великої шкоди.
Державний нагляд у сфері пожежної безпеки у Новоград-Волинському районі