ПЕРШЕ ЗАРИБЛЕННЯ СЛУЧІ!

ПЕРШЕ ЗАРИБЛЕННЯ СЛУЧІ!

24 березня день був напрочуд теплим і сонячним. Саме цього дня звягельчанин Сергій Руденко, активіст громадського руху «Громада рибалок», мав випустити у Случ шість тисяч малька карася, котрого тримав у себе ще з зими, турботно його доглядаючи.
Першими на річку приїхали державний рибінспектор Валерій Засуха, члени Новоград-Волинської міськрайонної організації «Громада рибалок» Ігор Левченко (голова), Андрій Гарбовський, Віктор Федорук, Валерій Скулинець, Василь Ягуткін, Дмитро Сукач приїхав із п’ятирічною донькою ­Настею, а Анатолій Кудрявцев — із сім’єю, дружиною Тетяною і сином Толею.
Я поцікавивсь у хлопчика:
— А тобі скільки років?
Толик серйозно відповів:
— Тли з половиною.
— А ти чого на річку приїхав?
— Лічку залибляти!
Ну, що тут сказати? Мабуть, як виросте, то браконьєром точно не стане!
Зрештою, приїхав і Сергій Руденко. Виліз із салону авто, пожартував:
— Хто замовляв таксі на Дубровку? — і додав, — ідіть допомагайте!
Малька карася пан Сергій привіз у баліях і відрах.
Одну частину його запустили навпроти фортеці, другу — поблизу колишнього консервного заводу. До цього процесу долучилися також Толик з Настею. Вони впевнено діставали з ємкостей малих карасиків і пускали їх у воду.
Чому саме карася запустили в Случ, а не в якийсь ставок, то Сергій Руденко сказав ось що:
— Наші ставки зараз знаходяться в досить антисанітарному стані, а Случ — біль-менш чиста.
— Де наловили малька?
— На одному зі ставків. У замуленому, змілілому. У таких умовах карась би там загинув.
— Що спонукало до такого вчинку?
— Так намагаємося змінити психологію людей. Треба брати в природі не тільки для себе, а й щось давати їй.
Виявляється, Сергій Руденко цього малька тримав удома кілька місяців, міняв у ємкостях воду, підігрівав, годував, щоб риба не загинула.
Що ж, вчинок цього чоловіка заслуговує на повагу.
Коли запуск риби у Случ було завершено, раптом до річки під’їхало ще одне авто. Як з’ясувалося, місцевий рибалка Олег Козаков також привіз тисячу штук малька карася, якого наловив на болоті десь за об’їзною дорогою.
На слова молодий чоловік, котрий також приєднався до доброї справи, не розкидався, сказав коротко:
— Привіз для того, щоб у річці риба була. Щоб можна було потім вийти і щось зловити.
У кінці цих заходів Валерій Засуха зізнався, що на ставках, які вони незабаром орендуватимуть і зариблюватимуть, робитимуть так звані маточники. Потім із них відбиратимуться запаси.
— Це — наша ціль, — додав державний рибінспектор. — До речі, цього зараз у нашій області ніхто не робить. Оскільки браконьєри на наших водоймищах майже все повибивали, то мусимо зариблювати, поповнювати.
Коли вже збиралися покинути річку, підійшов до одного рибалки, котрий назвався Олексієм Адаськовим. На запитання щодо вражень про запуск малька до Случі відповів:
— Добру справу роблять хлопці. Якщо риба сама не приходить, то потрібно її приносити. Я сам здавав гроші на мальок.
Чоловік мав на увазі те, що «Громада рибалок» зараз збирає гроші на мальок білого амура, товстолоба, коропа і судака, щоб уже до кінці квітня його купити в спеціальних господарствах і запустити до Случі.
А гроші таки здають. Несуть пенсіонери, рибалки, міліціонери, військові. Всі, кому небайдужа доля нашої Случі. Хоча, коштів для цього треба чимало, і зібрати їх складно, бо мова йдеться про велику кількість малька — тонни!
До речі, керівництво «Громади рибалок» написало сто листів (із проханням допомогти у зарибленні річки) і надіслало до наших приватних фірм, організацій тощо, але відгукнулися тільки двоє підприємців, надавши матеріальну допомогу.
Та сподіваємося, що гроші таки зберуться, і добрий задум втілиться у життя.
І на завершення. Ходять чутки, ніби після зариблення Случі тим рибалкам, хто не здасть гроші на цю справу, заборонять ловити рибу. Це неправда. Грошей ніхто ні в кого не вимагає. Захід благодійний. Але, як на думку автора цього матеріалу, якби кожен із рибалок приніс до організації хоча б по кілька гривень, то, відповідно, і рибні запаси в річці були би значно більшими.
Микола МАРУСЯК
Фото Віктора ТИМОЩУКА