13 КВIТНЯ — ВЕЛИКА СТРАСНА П’ЯТНИЦЯ

13 КВIТНЯ — ВЕЛИКА СТРАСНА П’ЯТНИЦЯ

У Велику п’ятницю, коли був розіп’ятий Спаситель на хресті, у церквах читаються Євангелія про його страждання. Цього дня додержуються суворого посту, не вживають їжу до заходу сонця. Цього дня печуть паски, а рубати дрова, шити, прати, ремонтувати вважається гріхом.
13 квітня — Іпатів день — вшановується пам’ять кількох святих, котрі мали це ім’я: Іпатія Гангрського, Руфианського та Печерського. Перший із них був єпископом малоазійського міста Гангри, мав дар чудотворення, помер близько 326 р. Іпатій Руфианський народився у Фрігії, за молодих років лікував хворих із навколишніх сіл, згодом був обраний настоятелем монастиря, заснованого вельможею римського імператора Костянтина Великого — Руфином. Помер близько 446 р. У народі Іпатій Руфианський шанується як цілитель від безплідності, оскільки, за переказами, вилікував багато жінок.
Іпатій Печерський жив у XIV ст., був ченцем Києво-Печерського монастиря. Як і попередні святі, міг лікувати. Зокрема, доторком руки виліковував недужих. Слугував преподобним отцям у їхніх хворобах. Похований у Дальніх Печерах Києво-Печерської лаври.