15 КВIТНЯ — СВIТЛЕ ХРИСТОВЕ ВОСКРЕСIННЯ

15 КВIТНЯ — СВIТЛЕ ХРИСТОВЕ ВОСКРЕСIННЯ

Це — найголовніше християнське свято, що встановлене в пам’ять Воскресіння розіп’ятого на хресті Сина Божого — Ісуса Христа. На подіях Його хресної смерті і воскресінні грунтується християнське вчення. Святкування Великодня заповіли апостоли. Як розповідає Святе письмо, в день воскресіння, рано-вранці, коли ще темно було, стався великий землетрус, і ангел Божий зійшов із неба, і відкотив камінь від входу до гробниці, де лежав мертвий Христос, і сів на камені. Вигляд його був, неначе блискавиця, а шати на ньому були білі, як сніг. І від страху перед ним затремтіла сторожа, що охороняла вхід, і заклякла, як мертва.
Після цього чуда прийшли до гробу жінки-мироносиці з наготованими пахощами, щоб намастити тіло Ісуса, та не знайшли його. І коли стояли збентежені, то з’явились два мужі у блискучих одежах і сказали, що Христос воскрес.
За легендами, того дня, як Христос воскрес, сонце з радості не заходило, і день був великим, тому й названий був Великдень. Інша назва — Паска (Пасха) походить від давньоєврейського іменника «пейсах» — перехід. Офіційна церковна назва свята — Світле Христове Воскресіння, Паска. Вітаючи один одного зі святом, люди промовляють: «Христос воскрес!» і чують у відповідь: «Воістину воскрес!».
У ніч на Великдень освячуються паски, крашанки, ковбаси, сир тощо. За повір’ями, уся нечисть найбільше боїться великодніх дзвонів і розбігається в страху далеко по нетрях та прірвах. У ніч Воскресіння Христового парубоцтво, згідно з народною традицією, розпалювало вогонь, що мало нагадувати про світло Сонця та про Великдень.