ВОЛОДИМИР ЛИТВИН ВИСЛОВИВ ГОТОВНІСТЬ СУПРОВОДЖУВАТИ ВСІ ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРОЕКТИ НОВОГРАДА-ВОЛИНСЬКОГО

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН ВИСЛОВИВ ГОТОВНІСТЬ СУПРОВОДЖУВАТИ ВСІ ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРОЕКТИ НОВОГРАДА-ВОЛИНСЬКОГО

\"ВОЛОДИМИР20 квітня наше місто привернуло до себе особливу увагу підприємців — як українських, так і закордонних, які мають наміри інвестувати кошти в ті чи інші проекти, адже саме цього дня у Новограді-Волинському відбувся ІІ економічно-інвестиційний форум «Звягельщина інвестиційна». Про високий рівень цього заходу та широкі можливості, які пропонуються інвесторам, які планують працювати в нашому регіоні, насамперед свідчить той факт, що інвестиційний форум відбувся за участю та під патронатом Голови Верховної Ради України В.М.ЛИТВИНА. Володимир Михайлович, що важливо, висловив власну готовність супроводжувати та особисто сприяти всім тим інвестиційним проектам, які втілюватимуться в життя на теренах нашого міста та регіону. Почесним гостем форуму також був міністр економічного розвитку і торгівлі України П.О.ПОРОШЕНКО.
У форумі, окрім керівництва міста, області та району, керівників промислових підприємств міста, взяли участь менеджери вітчизняних і іноземних компаній, координатор проекту українсько-німецького технічного співробітництва GIZ «Енергоефективність у будівлях» Іма Хренова-Шимкіна, президент «Bohush communications» Денис Богуш.
Потенційним інвесторам було представлено 55 інвестиційних проектів вартістю біля 200 млн. дол. США, 9 земельних ділянок загальною площею 412 га та 7 незадіяних виробничих та складських приміщень. Презентовані нові комерційні пропозиції Новоград-Волинського регіону по секторах: промислові об’єкти, готельно-розважальні комплекси, об’єкти туризму, майданчики для будівництва житла, промислова зона NovoPark для ведення бізнесу типу «грінфілд» площею 270 га, земельні ділянки для сільського господарства та переробної промисловості.
\"ВОЛОДИМИРЗ метою демонстрації зробле­ного після І форуму, захід розпочався із відвідання нового промислового об’єкту харчової промисловості — фірми «Жако» — ТОВ «Нові ласощі — Житомир», створення якого ведеться із використанням недобудованих приміщень хлібозаводу. Представники компанії «Жако» Подолюх Р.Я. та Литвиненко Н.І. познайомили присутніх із ходом будівництва майбутньої кондитерської фабрики та подальшими планами діяльності. Після відкриття на підприємстві зможе працювати понад 800 осіб, переважно жінок, що є важлиавим фактором для Новограда-Волинського, де відчувається недостатність робочих місць саме для жіноцтва.
Наступне підприємство, яке відвідали учасники форуму, — завод «Церсаніт», що зведений за рахунок польських інвесторів. Нині воно дає регіону 1200 робочих місць. За словами директора Павла Шевчика, який демонстрував цехи, обладнання, продовжується подальший розвиток виробництва, окрім керамічної плитки, планується з часом випуск кухонних меблів. Серед гостей підприємства був Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек.
Знаковою подією в діяльності ІІ інвестиційного форуму стало символічне відкриття підприємства, що працює у галузі деревообробки — фірми «FAKRO». Підприємство, також створене за участі польських інвесторів, виготовляє мансардні вікна та дерев’яні сходи. На даний час тут працює 70 робітників, після завершення об’єкту буде створено ще понад 200 робочих місць.
Після відвідин підприємств учасники форуму зібралися на пленарне засідання, яке відкрив міський голова Володимир ­Загривий:
— Шановні учасники форуму! Після І інвестиційного форуму маємо багато напрацювань, які успішно втілюються в життя.
Загальний підсумок всіх цих проектів складає десятки мільйонів гривень. А плюс до цих коштів — великі державні інвестиції, субвенції минулого року, які прийшли у місто завдяки Володимиру Михайловичу Литвину. Тільки місто Новоград-Волинський торік отримало таких коштів 21 мільйон.
23 мільйони приходять до нас у цьому році. Якщо ці кошти підуть, скажімо, на медицину, де за останні тридцять років нічого не будувалося, а старим приміщенням понад сто років і вже там все валиться, то можна уявити, наскільки важливі для нас ці капітальні вкладення. Ну і плюс 12 кілометрів відремонтованих, практично реконструйованих під’їзних і внутрішньоміських доріг. Це десь по 30 мільйонів гривень вкладень. Якщо підрахувати всі інвестиції, які були вкладені у місто минулого року, то це більше 100 мільйонів гривень.
Працюємо над створенням промислового парку — то унікальне місце, куди рано чи пізно прийдуть нормальні господарі. Поруч знаходиться магістраль «Київ-Чоп», газопровід, очисні каналізаційні споруди і все інше, що потрібно для нормального виробництва. Єдине слабке місце — це додаткове енергозабезпечення, нам не вистачає енергетичних потужностей, але і ця проблема вирішується на рівні Мінпалива в Україні за сприянням Володимира Михайловича Литвина, який контролює цей процес. Тож, найближчим часом будуть підготовлені документи, які подамо до Кабінету Міністрів України. Щодо всього іншого, то ми на цей рік пропонуємо дуже багато привабливих проектів. Саме один з таких — будівництво школи мистецтв, частина цього приміщення піде на культурно-оздоровчі, культурно-розважальні та інші потреби. Преференції з боку міської влади гарантовані, ніяких додаткових вимог щодо внесків у розвиток міста, подачок на різні наші потреби не буде, головне — аби будувалося і слугувало людям.
Коли мене запитують, що таке щастя, то я, розрізаючи стрічку на новозбудованому на теренах нашого міста об’єкті, кажу: «Щастя — коли людям дається заробіток, коли Новоград-Волинський буде квітнути».
Від влади району перед учасниками форуму виступив голова Новоград-Волинської районної державної адміністрації Сергій Лавренюк, який, зокрема, зазначив:
— Хочу запропонувати проекти щодо вкладання інвестицій у підприємства і розвиток нашого району. На сьогодні в районі освоєно 60,3 мільйона доларів США прямих інвестицій, що складає на одну особу 1250 доларів США і є найвищим показником у Житомирській області. Зокрема, найбільшим досягненням в інвестиційній діяльності району та області є реалізація інвестиційного проекту ТОВ «Церсаніт-Інвест». Це — сучасне підприємство, яке дає регіону робочі місця і податки як у державний, так і в обласний і місцевий бюджети. Забезпечення інноваційною моделлю розвитку економіки є основним пріоритетом розвитку району. На сьогодні інвестор з Росії має намір реалізувати інвестиційний проект з випуску базальтової продукції на суму 12 мільйонів доларів США, шляхом реконструкції фарфорового заводу у селищі Городниця.
Для розгляду потенційним інвесторам пропонується інноваційний проект з переробки соломи у волокнистий напівфабрикат для забезпечення паперової галузі високоякісною первинною сировиною, яку представляє Чижівська паперова фабрика.
Це перша технологія в Україні переробки соломи в папір, розроблена для використання у промислових масштабах. Технологія захищена патентами України, країн Європи, Індії та Китаю.
Район багатий покладами граніту, піску та глини, які використовуються з давніх-давен. Відповідно до матеріалів головрозвідки на території району розміщені 5 розвіданих родовищ граніту — Майстрівське, два Гульських, Олександрівське, Новороманівське.
Два глиняних родовища придатних для будівництва заводів із випуску будівельної та вогнетривкої цегли. Ведеться робота щодо реалізації на території району інвестиційного проекту з відновлення цегельного виробництва приватним підприємством Немильнянський цегельний завод в селі Немильня з поступовим налагодженням випуску цегли в кількості 30 мільйонів штук в рік. Ступінь готовності об’єкту на даний момент — 70 відсотків. Разом з тим, враховуючи вищезазначені природні ресурси, інвесторам пропонується провести роботи щодо розробки кар’єрів з видобутку граніту в селі Гульськ, будівництва цегельного заводу з виробництва вогнетривкої цегли на території Тернівської сільської ради, організації виробництва скляної тари на території Броницькогутянської сільської ради.
Одним з найбільших багатств району є ліси, їхня площа складає 81 тисячу гектарів. Загальні запаси лісу на корню складають майже 12 мільйонів кубічних метрів. У цьому напрямку представлені проекти щодо виробництва паливних брекетів-пелетів на базі ТОВ «Вудпак» та створення виробництва котлів на дерев’яних гранулах ПАТ «Ярунська сільгосптехніка».
Район є привабливою територію для вкладання інвестицій в агропромисловий комплекс. Продовжується реалізація інвестиційних проектів по приватному підпримству «Галекс-Агро» в селі Стриєва з випуску екологічно чистої продукції, в галузі тваринництва підприємством закуплено нетелів з Чехії і здійснюється подальше впровадження органічного вирощування рослинної продукції на площі більше тисячі гектарів. Фермерським господарством «Аделаїда» у селі Тупальці збудовано і запущено в дію картоплесховище вмісткістю 7 тисяч тонн. Інвестиційним проектом ТОВ «Петек» в селі Барвинівка впроваджено повністю технологію з вирощування чорниці щиткової, яку було посаджено на площі 136 гектарів, та 20 гектарів малини на крапельному зрошуванні.
Інвесторам аграрного профілю пропонуємо проекти щодо розвитку виробництва лікарської сировини на базі СТОВ «Росток» в селі Курчиця, організації зберігання овочів, фруктів, переробки плодової продукції на діючому консервному підприємстві «Смолка», а також земельні ділянки сільськогосподарського призначення для надання в оренду з метою розвитку землевого господарства, садівництва, ведення фермерства.
Унікальність району полягає в наявності вільних земельних ділянок, які пропонуються потенційним інвесторам для придбання та дострокової оренди.
Міністр економіки Петро Порошенко у своєму виступі, розкритикувавши митне законодавство, корупцію у сфері регуляторної політики, безвідповідальність чиновників, висловив впевненість у тому, що ефективність бізнесової діяльності залежить від вміння виконувати взяті на себе зобов’язання та необхідності піднімати рівень довіри до держави і посадовців.
Він підкреслив, що на Житомирщині слово керівництва не розходиться з ділом. Петро Олексійович запевнив, що його відомство докладе всіх зусиль, аби створити комфортний для інвесторів режим діяльності в Україні та сприятливе для підприємців регуляторне законодавство.
Звертаючись до учасників форуму, Голова парламенту Володимир Литвин поділився враженнями від побаченого в Азербайджані, звідки повернувся напередодні. Головне, що у колишнього сусіда по СРСР не говорять забагато, як в Україні, а сумлінно по-господарськи працюють. Серед кардинальних змін, яких прагне українське суспільство, наголосив Володимир Литвин, зменшення кількості контролерів, чисельність яких вже перевищує число працюючих, та припинення вседозволеності. На жаль, більшість у нашій державі саме так розуміє поняття демократії. Володимир Михайлович запевнив, що зацікавлений у тому, щоб облагородити рідний благодатний край. Після виступу В.М.Литвин та П.О.Порошенко дали відповіді на запитання журналістів всеукраїнських та місцевих ЗМІ.
Логічним завершенням інвестиційного форуму стало підписання низки протоколів про подальше співробітництво в різних галузях розвитку промисловості Новоград-Волинщини. Зокрема, з метою створення належних умов для об’єктів промисловості майбутнього промислового парку, підписано трьохсторонню угоду між містом, районом та Національною агенцією «Держінвестпроект». Наслідком чого має стати включення нашого регіону до державних програм щодо створення необхідної інфраструктури на території парку. Умовою укладеної угоди міського голови із представником «Укртрансрейл» було будівництво на дамбі річки Случ міні-ГЕС — альтернативного джерела електроенергії для міста, 10% якої безкоштовно постачатиметься для місцевого Водоканалу. У відповідності до третього підписаного протоколу про наміри між міським головою та керівництвом АТ «Харківхімволокно» в місті заплановано будівництво ліній для сортування і дробіння пластикових пляшок та відправка матеріалу на основне виробництво до Харкова. Ще один протокол підписав із інвесторами голова РДА Сергій Лавренюк щодо подальшої долі колишнього Городницького фарфорового заводу.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА