СМІТТЯ ВЖЕ КОРІННЯ ПУСТИЛО, А КРАЙНІХ НЕМА…

СМІТТЯ ВЖЕ КОРІННЯ ПУСТИЛО, А КРАЙНІХ НЕМА…

Ось ці копиці сміття (на фото) вже стали звичною складовою пейзажу для провулку, що виходить на вулицю Червоноармійську (між будинками 4 та 8). На минулому тижні це сміття горіло і ледь не стало джерелом більш масштабної пожежі. На щастя, пожежно-рятувальна служба вчасно локалізувала загоряння і не допустила поширення вогню на сусідні будинки і сараї. Проте, навіть цей факт не наштовхнув господаря оселі, поблизу якої знаходиться сміття, чи відповідні служби, що займаються ліквідацією стихійних сміттєзвалищ, до рішучих дій.
Схоже, що це сміттєзвалище в одному із центральних мікрорайонів на сьогодні мозолить очі лише жителям сусідніх багатоповерхівок. Але ті самотужки нічого вдіяти не можуть. Або не хочуть. Лише скаржаться на антисанітарію та побоюються пожежі, що може в будь-який момент виникнути в купі відходів через необережно кинутий недопалок чи людську недбалість.
У відділі благоустрою міської ради на запитання, чому дві немалі копиці сміття в центрі міста досі не ліквідовані, лише розводять руками. Кажуть — якщо сміття знаходиться поблизу чийогось двору, то й прибирати його повинен господар цього двору. На ділі все відбувається з точністю до навпаки. За версією інспекції благоустрою, жінка, яка проживає в будинку, що поруч із сміттям, ніяких дій, аби ліквідувати гору відходів, не вживає. Більше того, саме вона все більше й більше захаращує територію. Інспектори з відділу благоустрою пояснюють, що склали на власницю будинку протокол про адмінпорушення (штраф — 17 гривень), зобов’язали прибрати територію. І на цьому все…
— Більше ніяких важелів впливу у нас немає, — розповідає начальник відділу благоустрою управління ЖКГ і комунальної власності міської ради Володимир Мисін. — Є варіант — подати в суд. Однак судова тяганина для нас обійдеться дорожче, аніж просто вивезти й утилізувати сміття. Але ті 10 тисяч гривень, що в цьому році були виділені з міського бюджету на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ у межах міста, вже використані. Тобто єдине, що залишається, включити цю адресу у список стихійних сміттєзвалищ, що підлягатимуть ліквідації в наступному році.
На жаль, нам не вдалося поспілкуватися з власницею будинку, поблизу якого лежить сміття, однак, як розповідають очевидці (інспектори інспекції благоустрою, працівники пожежної частини, сусіди), на цьому місці вже свого часу сміття прибирали. Але чистота протрималася не довго — «свідомі» новоград-волинці знову влаштували тут склад із відходів. Тож, питання, коли нарешті в цьому провулку буде чисто, — залишається відкритим. І, певно, сміття вже коріння пустило, а вирішити проблему немає кому.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА