ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

— Благословіть запитати. Можна не цілувати ікони, руку, що благословляє, якщо у мене майже відсутній імунітет? І коли так, та за потягом серця, наприклад, я цілую хрест чи ікону в зачмокане скельце кіоту, то чи не в гріх це мені, типу випробовування Бога при наражанні себе на небезпеку, чи ще чогось такого? Чи дійсне благословення, коли я не цілую руку і чи це обов’язково? (Зізнаюсь, що трохи гидлива, але не заразна). Спаси Господи!
— Христос Воскрес! Руку цілують та святу ікону від вдячності та любові. Поцілунок — це найщиріше проявлення людської душі.
Тож він не обов'язковий, коли Ви гидуєте або не щирі. Ну, можливо, ще й тому, що у Вас алергія на поцілунки чи інші медичні протипоказання...
Ігумен Аліпій (Світличний)

— Моя тітка працює в книжковій лавці при храмі, вона якось сказала мені, що я грішу, коли ношу сережки, браслети, обручки, тобто різні прикраси. Хоч мені здається, я ніколи не виглядаю зухвало, просто хочеться гарно виглядати. Ось і все. Тітка каже, що апостол Петро забороняє носити прикраси. Чи дійсно це гріх?
— Дійсно гріх — слухати всіляких тіток з книжкових крамниць.
Подивіться на портрети великих святих ХХ ст. — цариці Олександри, преподобномучениці Єлизавети (до прийняття чернецтва, звісно) — і впевнитесь, що тітка не права.
Ієромонах Макарій (Маркіш)