24 ТРАВНЯ — СВЯТО ВОЗНЕСIННЯ ГОСПОДНЄ

24 ТРАВНЯ — СВЯТО ВОЗНЕСIННЯ ГОСПОДНЄ

Свято Вознесіння Христового належить до дванадесятих свят і відзначається церквою на 40-й день після Пасхи, який завжди припадає на четвер шостого тижня. Цьогоріч — це 24 травня. Таким чином, Вознесіння завершує цикл весняних свят в Україні. В основі свята — євангельський переказ про Воскресіння Ісуса Христа та Вознесіння його через 40 днів після смерті на небо.
Після Воскресіння Ісус Христос перебував на землі. Він неодноразово являвся апостолам і нагадував про необхідність отримання дарів Святого Духа по обітниці Бога Отця, без яких неможливо здійснити величну справу проповіді Євангелія всьому світові.
Ще напередодні хресної смерті, на Таємній Вечері, сидячи в колі учнів, Христос говорив їм: «Краще для вас, щоб Я пішов, бо як Я не піду, Утішитель (себто Св.Дух) не прийде до вас» (Ін. 16; 7). Про це ж Він нагадав апостолам і перед Своїм Вознесінням: «Ви приймете силу, як Дух Святий зійде на вас, і будете Моїми свідками в Єрусалимі й в усій Іудеї та в Самарії, та аж до останнього краю землі» (Діян. 1; 8). І, прорікши це, Господь почав підійматись угору прямо на очах учнів.
Свідками Вознесіння Христа, яке сталося на Єлеонській горі, неподалік від Єрусалима, були апостоли та Богородиця, про що докладно розповідається в Євангеліях від Марка та Луки і в Діяннях Святих Апостолів. З IV ст. свято Вознесіння Господнього стає загальнови­знаним. Церква дуже урочисто відзначає цей празник всеношною, великою вечірнею, службою Божою. У суботу по цьому святі служать панахиди за померлими, оскільки Христос, який вознісся на небесний престол, відчинив за собою небесні ворота, і в них можуть увійти душі всіх тих, хто томився у чистилищі. У народі розповідають легенду, що тої глибокої ночі, коли підійти до глибокої криниці, то можна почути янгольський спів, який зустрічає прощені душі у райському саду.
Є також і свої прикмети. Зокрема, вважається, що людина, яка народилася в цей день, має змогу добитися успіху в галузі медицини, літератури або ж музики.