ТРОЇЦЬКА БАТЬКIВСЬКА ПОМИНАЛЬНА СУБОТА

Перед святкуванням Святої Тройці у православних проходить батьківська поминальна субота Троїцька, яка починається з вечора п’ятниці спеціальною поминальною службою — парастасом. Парастас перекладається з грецького як клопотання.
Свято Святої Тройці — це свято заснування Церкви і починається батьківською Троїцькою поминальною суботою, коли особливо поминаються всі покійні. Таким чином вони прилучаються до святкування заснування Церкви Христової. У день Святої Трійці Дух Божий все в світі освятив: і живих, і померлих. Тому отці Церкви від її заснування поминали померлих, своїх батьків, братів і сестер. Панахиди служили ще в катакомбній Церкві, коли перші християни були гнані в Римській імперії. І слово «панахида» в буквальному перекладі з грецької мови означає «служіння вночі», молитва вночі за покійних.
Батьківською ж субота називається тому, що батьки ближче за всіх до своїх дітей. А поминають раніше тих, хто ближче по плоті. Звичайне поминання починається з покійних батьків, віруючі моляться за тих, що народили їх, прародичів, тому поняття «Батьківська субота» пов’язане з кровними узами. Близькі йдуть у світ інший із пристрастями, пороками, гріхами, тому православні в ці дні поминання особливо моляться і просять у Святого Духа, Ісуса Христа, щоб він помилував їх. У храми приносять милостиню: хліб, єлей та інше, пишуть поминальні церковні записки з іменами покійних, православні вимолюють у Бога прощення гріхів покійних.