ОБЕРЕЖНІСТЬ НЕ ЗАВАДИТЬ

Більшість жителів нашого міста і району мають присадибні чи дачні ділянки, звідки мріють одержати якнайбільше зеленини, ягід та овочів. При вирощуванні овочів і фруктів для знищення шкідників і бур’янів, а також підвищення урожайності використовують пестициди і агрохімікати. Вони можуть негативно впливати і на здоров’я людини, і викликати отруєння.
На теперішній час у сільському господарстві застосовують більше 1020 найменувань різних пестицидів. Більшість із цих речовин — шкідливі для здоров'я людини і при неправильному використанні можуть завдати шкоду організму. Ось чому кожен, хто стикається з пестицидами, повинен знати про шляхи їх проникнення в організм, перші ознаки отруєння, першу допомогу при отруєнні і головне — уміти попередити їх шкідливу дію.
ЯК ПЕСТИЦИДИ ПОТРАПЛЯЮТЬ В ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ?
При користуванні й опилюванні рослин вони у вигляді парів, пилу, дрібних крапель можуть потрапити у верхні дихальні шляхи та легені, а також на слизову оболонку очей. Пестициди можуть проникати через шкіру, навіть не пошкоджену. В гарячу пору при сильному потовиділенні всмоктування через шкіру посилюється. Саме тому захист шкірних покривів є важливим фактором у профілактиці отруєнь пестицидами. Крім того, пестициди можуть бути занесені в шлунково-кишковий тракт (ШКТ) забрудненими, немитими руками з їжею, водою, при курінні.
Можливість отруєння і його клінічні прояви залежать від токсичності препарату, дози, шляхів проникнення, тривалості дії, стану організму. Окрім гострих, можуть бути і хронічні отруєння. Останні розвиваються повільно, при тривалому попаданні в організм людини отруйної речовини в невеликих дозах. Деякі хімічні і особливо біологічні засоби захисту здатні викликати алергічні реакції.
Різні пестициди діють по-різному на організм людини, але є ряд загальних ознак.
Через кілька годин чи хвилин (в залежності від кількості і ступеню токсичності отрути, що потрапила в організм) з'являються млявість, біль в очах, головний біль, нудота, блювання, посилюється серцебиття. Стан потерпілого швидко погіршується. В тяжких випадках, особливо коли потерпілому не була своєчасно надана перша допомога, він втрачає свідомість, нерідко з'являються судоми і може наступити смерть.
У випадку отруєння його кінцевий результат у значній мірі залежить від своєчасно наданої потерпілому першої медичної допомоги. В першу чергу необхідно з'ясувати, як пестицид потрапив у організм, щоб попередити його подальше надходження.
Насамперед, треба зняти з потерпілого забруднений отрутою спецодяг і вивести його на свіже повітря. Цим самим припинити подальше надходження пестициду в організм.
У випадку забруднення шкіри — змити препарат струменем води, краще з милом, або старанно зняти отруту тампоном, не розмазуючи з поверхні шкіри, після чого обмити водою або слабким лужним розчином (питна сода). Ушкоджену шкіру успішно лікують теплими ванночками з розчину марганцевокислого калію (1-2%).
У випадку потрапляння пестициду на слизову оболонку ока — промити водою, 2% розчином питної соди або борної кислоти.
Якщо пестицид потрапив в організм через рот, то потрібно негайно видалити його з шлунково-кишкового тракту (промити шлунок, прийняти активоване вугілля, проносне).
Для промивання шлунку дати випити кілька склянок води (бажано теплої), потім викликати блювання, подразнюючи корінь язика (пальцем, ложкою і т. д). Для зв'язування отрути в ШКТ слід прийняти 2-3 таблетки активованого вугілля, запиваючи водою, а потім сольове проносне (1 столова ложка гіркої солі на півсклянки води).
У випадку тяжкого отруєння, коли відзначаються різка блідість, слабкий пульс, послаблене дихання, треба дати випити потерпілому міцний солодкий чай або каву, понюхати нашатирний спирт, розтерти шкіру.
Якщо зупинилося або порушилося дихання, то необхідно зробити штучне дихання, стежачи за тим, щоб у дихальних шляхах не збирався слиз. Поряд з наданням допомоги потерпілому в усіх випадках отруєння (навіть найлегших), створюють йому необхідний спокій і вживають заходів щодо того, щоб його терміново оглянув медпрацівник.
ЯК ПОПЕРЕДИТИ ОТРУЄННЯ?
Слід дотримуватись заходів безпеки: користуватися спецодягом та взуттям, респіратором чи ватно-марлевими пов’язками, захисними окулярами, гумовими рукавицями. Працювати з отрутохімікатами треба вранці й увечері, коли температура повітря і швидкість вітру мінімальні. У цей час не можна пити, палити, їсти, щоб отрута не потрапила в організм.
Після роботи слід переодягнутися, старанно вимити обличчя і руки, прополоскати рот.
Не менш важливо піклуватися про те, щоб не допускати отруєння людей, які їстимуть фрукти і овочі, оброблені пестицидами. Для цього не можна перевищувати норми витрат кожного препарату, кількість обробітку ними рослин і строк, що повинен пройти до збору врожаю. Наприклад, обробіток бордоською рідиною повинен бути припинений за 15 днів до збирання бахчевих культур і 5-8 днів до збирання томатів.
Як засвідчує практика, можна обійтись і без хімії. Тоді продукція з грядок буде екологічно чистою. Зазвичай для цього використовують сорти, стійкі проти хвороб. Та головне — регулярний догляд, збір шкідників вручну, використання у боротьбі із захворюваннями та шкідниками рослинних настоїв, відварів.
Особливу увагу треба звернути на зберігання пестицидів. Вони мусять бути герметично упаковані і підписані. Місця їх зберігання — недоступними для дітей. Ні в якому разі не можна залишати розчини для повторних обробок.
Пам’ятайте, що при правильному використанні пестицидів у побуті вони не завдадуть шкоди вашому здоров’ю.
М.ЛІПІНСЬКИЙ, лікар із загальної гігієни Новоград-Волинської райСЕС