ДЕРЖЕНЕРГОНАГЛЯД: СЛУЖБА ДЛЯ КОЖНОГО З ВАС

ДЕРЖЕНЕРГОНАГЛЯД: СЛУЖБА ДЛЯ КОЖНОГО З ВАС

Вільний доступ до струмоведучих частин, вул.ШевченкаЕлектроенергія — це зручний, звичний і такий, що найбільш широко застосовується у виробництві та побуті, різновид енергії. Виробництво, передача та споживання електроенергії — процес складний і пов’язаний у єдиному часі, де одночасно беруть участь усі суб’єкти: від видобутку палива до споживача електроенергії. Від поведінки кожного учасника цього процесу залежить режим та стійкість роботи об’єднаної електроенергетичної системи держави і надійність електропостачання споживачів.
Державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії, технічним станом та організацією експлуатації електричних, теплових, тепловикористовуючих установок та мереж суб’єктів електроенергетики, суб’єктів відносин у сфері теплопостачання і споживачів електричної енергії здійснює Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії (Держенергонагляд). Одним із підрозділів інспекції Держенергонагляду в Житомирській області є Новоград-Волинське відділення.
Служба енергетичного нагляду ­покликана сприяти забезпеченню сталого функціонування об’єднаної енергетичної системи України, сфери теплопостачання, енергетичній безпеці держави — через здійснення контролю за дотриманням суб’єктами електроенергетики, суб’єктами відносин у сфері теплопостачання та споживачами електричної енергії вимог, правил, нормативів у сфері постачання та споживання електричної і теплової енергії.
Аварійні опори зовнішнього освітлення, вул.ЖитомирськаНовоград-Волинське відділення інспекції Держенергонагляду в Житомирській області проводить планові обстеження споживачів електроенергії, електропостачальних організацій із метою приведення стану та організації експлуатації енергетичного обладнання у відповідність з існуючими вимогами. Як свідчить досвід, більшість керівників підприємств та організацій з розумінням ставляться до вимог нашої служби. Водночас змушені констатувати, що деякі керівники не реагують на вимоги інспекторів Держенергонагляду та ­експлуатують енергетичне обладнання, стан якого може призвести до небажаних наслідків. До таких керівників інспекцією Держенергонагляду застосовуються штрафні санкції, а небезпечні електро­установки відключаються. За невиконання приписів інспекторів Держенерго­нагляду з початку року накладено штрафи на 6 суб’єктів господарської діяльності. Серед них: ПАТ «Гарантбуд», СТОВ «ім.Богдана Хмельницького», ТОВ ­«Госптовари», сільська рада с.Пили­повичі. За незадовільний технічний стан електроустановок було відключено приватне підприємство «Глухоменюк», с.Івашківка. За 2012 рік інспекторами Новоград-Волинського відділення інспекції Держенерго­нагляду в Житомирській області складено протоколів та постанов про адміністративні правопорушення на 41 громадянина.
Особлива увага приділяється розподільчим електромережам у місцях масового скупчення людей — на ринках, у школах, торговельних закладах. Під час перевірок виявлено масові порушення організації експлуатації електроустановок та їх незадовільний стан.
У незадовільному стані знаходяться опори освітлення по вулицях Шевченка, Житомирській, Герцена. По заміні аварійних опор надано приписи управлінню ЖКГ Новоград-Волинської міської ради.
Порушення вимог підключення світильників до вимог гл. 2.1-2.4, 6.2, 6.4, ДНАОП 0.00-1.32Новоград-Волинське відділення провело обстеження лікарні в м.Новоград-Волинський та надало припис з усунення порушень, особливо щодо надійності живлення електроенергією апаратури та обладнання хірургічного, реанімаційного та пологового відділень. Припис виконано, установлена ДЕС з автоматичним пуском при аварійних відключеннях електричних мереж 10-0,4 кВ.
В електричних мережах виникали пошкодження ліній електропередач, трансформаторних підстанцій. Причиною були не тільки несприятливі погодні умови та технічний стан обладнання, а й різке збільшення навантажень на електро­мережу. Випадки таких відключень були в багатоповерхових будинках, коли у вечірній час перегорали плавкі запобіжники вводів. Одночасне включення потужних побутових електричних приладів (автоматичні пральні машини, водонагрівачі, праски та інші) призводить до перенавантаження розподільчої електромережі будинку. Якщо кожен зі споживачів електроенергії не буде одночасно користуватися кількома потужними електричними приладами, то таких ситуацій можемо уникнути.
Як буде використана електрична енергія — на користь чи на біду, — залежить від нас, споживачів. Ставитись із повагою до електро- та теплової енергії — наш обов’язок. З усіх питань, пов’язаних із діяльністю електропостачання, порушень Закону України «Про електро­енергегику» ви можете звернутися до інспекції ­Держенергонагляду в Житомирській області та її підрозділів за такими адресами: 10014, м.Житомир, вул.Старовільська, 2; 11702, м.Новоград-Волинський, вул.Шевченка, 51. Тел.: 5-24-38.
УВАГА! До споживачів електричної енергії.
Відповідно до вимог Закону України «Про електроенергетику», з метою приведення у відповідність до вимог законодавства, а також дотримання єдиних положень і вимог щодо організації експлуатації електроустановок споживачів електричної енергії, виконання яких забезпечуватиме надійну, безпечну та ефективну роботу цих електроустановок, 3 вересня 2012 року зі змінами та доповненнями в новій редакції набирають чинності «Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів».
Василь ТИМОЩУК, старший інспектор Держенергонагляду