У ЯРУНЬ ПОВЕРНУВСЯ АВТОМОБІЛЬ, ПРИДБАНИЙ ЗА КОШТИ ГРОМАДИ

У ЯРУНЬ ПОВЕРНУВСЯ АВТОМОБІЛЬ, ПРИДБАНИЙ ЗА КОШТИ ГРОМАДИ

Сільська медицина, як відомо, має свою специфіку та особливості. І одна з таких — досить значні відстані від дільничної лікарні до населених пунктів та «примхливі» дороги — то від дощу розвезе, то снігом замете, а медичної допомоги жителі сіл та містечок, так само, як і всі інші громадяни, потребують будь-якої пори, і часто фактор часу може відіграти вирішальну роль не лише у збереженні здоров’я, а й у порятунку життя людини. Саме тому у 1997 році громада села Ярунь прийняла рішення придбати за власні кошти медичний автомобіль. Здавали, хто скільки міг, допомогли місцеві підприємства, влада — і незабаром новенька «Тойота-Ландкрузер», надійний і потужний позашляховик, вже сміливо долала місцеве бездоріжжя, поспішаючи на допомогу людям.
Але навіть метал, як відомо, має здатність втомлюватись — і ось вже 6 років колишня красуня простояла без дії, адже дороговартісна машина потребує такого ж і ремонту. На нього коштів не було. Аж поки не взявся за цю справу колишній головний лікар Ярунської лікарні, а нині — керівник Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері і дитини, депутат обласної ради Юрій Вайсберг. Саме за його сприяння, при підтримці районної влади, вдалося вдихнути в цей автомобіль нове життя — і 13 червня він знову милував око на подвір’ї Ярунської дільничої лікарні, готовий поспішати на допомогу людям.
Саме з цієї нагоди і завітали в Ярунь Ю.Р.Вайсберг, очільники району С.І.Лавренюк, Ф.В.Весельський, зібралися медичні працівники та жителі села. Всі щиро раділи з того, що машина знову справно служитиме медицині — її не тільки капітально відремонтували, а й якісно пофарбували, так, що й від нової не відрізнити!
Виступаючи перед жителями Яруня, де свого часу пропрацював 20 років, Юрій Вайсберг зазначив:
— Згадую 1997 рік, коли ми від хати до хати, від двору до двору збирали кошти на нову машину — і таки змогли при­дбати цю красиву та, головне, надійну «Тойоту». Такої немає більше в жодній дільничній лікарні. А на Житомирщині є тільки три подібних медичних машини, і одна з них — в Яруні. У цей автомобіль вкладені не тільки кошти, а й бажання допомогти жителям регіону.
Працюючи нині на обласному рівні, будучи депутатом обласної ради, не можу не відзначити той факт, що Новоград-Волинський місто і район має значно кращу соціально-економічну ситуацію, ніж у багатьох інших регіонах України. Не лише завдяки старанням депутатів різних рівнів, а, й насамперед, тому, що для нашого регіону надзвичайно багато добрих справ робиться Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином. Він щиросердно допомагає людям, своїй малій батьківщині. Задля цього створені могутні програми, які мають фінансову підтримку. Медицина, освіта, культура — всюди бачимо його сприяння рідному краю.
Пригадую, що коли працював ще головним лікарем Новоград-Волинського міськрайТМО, то ми завжди отримували підтримку від Володимира Михайловича. І настільки дієва була ця допомога, що багато речей, які ми зробили в медичних технологіях, в оснащенні медицини в Новоград-Волинському місті і районі — це були перші кроки взагалі в цьому плані в державі. Інші регіони на нас рівнялись, переймали наш досвід, так відбувається і нині. І я, як медик, як депутат, надзвичайно цим пишаюсь.
Продовжуючи виступ Юрія Рувимовича, керівники району повідомили, що незабаром розпочнеться капітальний ремонт Ярунської поліклініки, на що вже виділено 350 тисяч гривень із субвенції, що прийшла за сприяння В.М.Литвина. З цих же коштів виділяється півтора мільйони гривень на освітлення населених пунктів, у тому числі — і в Яруні.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА