РИБА МОЖЕ ЗНИКНУТИ ЯК ВИД?..

Спеціалісти стверджують, що масштаби браконьєрського вилову риби приблизилися майже до офіційного. Держава наче втрачає контроль. Порівняно з 1991 роком у річках країни лишилося щуки 2%, сома — 1%. Страшна статистика. Суди стягують із браконьєрів лише штрафи, а збитки природі ніхто не компенсує. Керівники рибнагляду виправдовуються, що для боротьби з браконьєрством бракує фінансування.
Страшним явищем нині є так звана електровудка. Нею повибивали майже всю рибу. Завзялися знищити все, ніби живуть останній день.
Валерій Засуха, ­державний рибінспектор, повідомив, що з початку року на браконьєрів складено більше 80 протоколів і вилучено більше 100 заборонених знарядь лову.
Варто нагадати, що до 20 липня дозволено ловити раків (п’ять раколовок на одну людину і не більше 30 раків), з 20 липня і до 10 вересня знову буде заборона на вилов раків, оскільки буде друга линька. Днями в Гульську було затримано п’ять порушників, котрі ловили раків забороненими снастями. На них складено протоколи і справи будуть передані до суду.
До речі, рішенням міської ради членам Новоград-Волинської міськрайонної громадської організації «Громада рибалок» дозволено складати протоколи на осіб, котрі забруднюють навколишнє середовище. Штраф — від 340 до 850 гривень. До того ж, ці хлопці активно борються з браконьєрством. Варто згадати таких як Ігор Левченко, Анатолій Кудрявцев, Володимир Іванченко, Дмитро Сукач, Олег Українець, Валерій Скулинець.
Велика дяка міській і районній владі, які підтримують і фінансово допомагають рибінспекторам.
І насамкінець, 8 липня — День рибалки. Всіх рибалок вітаємо з цим святом і бажаємо гарних уловів.
Микола МАРУСЯК