ОЛЕКСАНДР ГОНГАЛЬСЬКИЙ — ВІЦЕ-ЧЕМПІОН УКРАЇНИ З ШАШОК-100!

ОЛЕКСАНДР ГОНГАЛЬСЬКИЙ — ВІЦЕ-ЧЕМПІОН УКРАЇНИ З ШАШОК-100!

З 14 по 21 липня у м.Жовква Львівської області, що знаходиться за 32 км від польського кордону, проходив чемпіонат України з шашок-100 серед людей з інвалідністю. Місяць тому Сашко Гонгальський довідався, що проходитиме відбір на участь у чемпіонаті Європи. Він дуже хвилювався перед цими змаганнями і сумнівався, чи потрапить у призери, не кажучи вже про перше місце, адже він завжди грав у шашки-64. Попри це, його тренер Осадчук Володимир, твердив: «Не хвилюйся, в тебе все вийде. Якщо ти вмієш грати в шашки-64, то швидко опануєш і шашки-100». Сашко повірив у ці слова і довірився Провидінню Божому.
За два дні до змагань тренер зателефонував Сашку і повідомив, що через сімейні обставини не зможе бути з ним весь час на змаганнях. Ця новина дуже засмутила хлопця, але він знав, що, якщо воля Божа, то він поїде. Тоді тренер попросив свого друга-шашиста Колесника Івана супроводжувати Сашка, і той погодився. Проживали вони у чотирьохзірковому готелі, де все було на високому рівні. На території готелю знаходилось велике озеро, в якому плавала риба. Навкруги був чудовий краєвид. Відчуття від усього того таке, ніби потрапили за кордон.
Але розслаблятися довго не прийшлось, адже наступного дня після приїзду почалася дуже напружена гра. Одна партія тривала чотири години. Суперники пам’ятали, що Сашко сильно грає в шашки-64, тому всіма силами намагалися перемогти його хоча б у шашки-100. Але Сашко старався пригадати все, чому вчив його тренер, і завзято вигравав партію за партією.
У середині турніру йому довелося зустрітися з найсильнішими. Із першим суперником він зіграв унічию, другому також вдалось звести партію до нічиєї, хоч Сашко почував себе слабкішим від них. Третього він переміг. У шостому турі один із трьох лідерів програв, тому лише у Олександра Гонгальського та Олександра Мар’єнка було порівну очок.
З п’ятого туру поїхав тренер, і Сашку почало не вистачати його підтримки. В останньому турі вирішувалася доля двох Олександрів. Наш Сашко, розуміючи це, дуже хвилювався. З перших ходів він намагався захопити центр, але суперник грав дуже обережно. У середині партії Сашко повністю контролював центр. Але в кінці він не зумів реалізувати свою перевагу тому, що мав мало досвіду, та ще й хвилювання і відсутність тренера давалися взнаки. Супернику дивом вдалося добитися нічиєї. Тож, відстаючи всього на одне очко, наш земляк, Гонгальський Олександр, у напруженій боротьбі посів друге місце. Тепер він сподівається і дуже хоче поїхати на чемпіонат Європи, що розпочнеться в м.Трускавець 23 серпня. Звісно, якщо знайде для цього кошти. Олександр дуже вдячний Івану Колеснику за підтримку та допомогу, за його небайдужість і доброту.
Марта ВЙОНЦЕК