ЗОБ — ПРОЯВ ЙОДОДЕФІЦИТУ

Термін «епідемічний» — означає «притаманний» конкретній місцевості, де відмічають нестачу йоду у воді, грунтах, а отже і продуктах харчування.
Вся Україна ділиться на чотири ендомічні зони, ці райони розділяються за рівнем дефіциту йоду. Житомирська область відноситься до району з частково вираженим йододефіцитом.
У світі не існує країни, яка була б повністю вільна від епідемічного зобу. За даними, оприлюдненими Всесвітньою організацією охорони здоров’я, загальна кількість осіб, котрі проживають у йододефіцитних районах, становить близько 2 мільярдів (майже 30% населення планети). У 740 млн. діагностовано зоб, у 11,2 млн. — кретинізм (крайня ступінь йододефіциту), ще майже у мільйона людей спостерігаються легкі психомоторні порушення.
Йодна недостатність негативно впливає на розвиток суспільства з двох причин. По-перше, люди, які проживають у районах із тяжкою та середньої тяжкості формою йодної недостатності, мають сповільнене мислення і менш енергійні. Їх важче навчати, у них складніше викликати зацікавленість роботою, тому продуктивність праці таких людей нижча, ніж у інших.
По-друге, йодна недостатність спричиняє частішу появу інвалідності, особливо у дітей, що призводить до великих економічних втрат. Крім того, як свідчать результати обстеження ліквідаторів аварії на ЧАЕС, дози отриманого ними опромінення багато в чому були пов’язані з дефіцитом стабільного йоду.
Сьогодні доведено, що, крім зобу, дефіцит йоду викликає низку захворювань, небезпечних для потенціалу здоров’я мільйонів людей, які проживають у йододефіцитних районах.
Діапазон проявів йододефіциту залежить від періоду життя, у якому ці захворювання проявилися.
Якщо в період вагітності — це аборти, мертвонародження, вроджені вади розвитку, затримка фізичного та розумового розвитку та інші. У дітей та підлітків — йододефіцит може проявитися епідемічним зобом, гіпотиреозом, порушенням розумового та фізичного розвитку, порушенням формування репродуктивної функції. В людей працездатного віку — це зоб та його ускладнення, гіпотиреоз, зниження фізичної й інтелектуальної працездатності.
За словами доктора медичних наук В.І.Пальків, в Україні щорічно народжується понад 30 тис. дітей з мозковими порушеннями, пов’язаними з нестачею йоду. Кожного року загальний потенціал нації відчутно зменшується.
Тобто, йодний дефіцит веде до інтелектуального виродження нації. Ось чому ця проблема така актуальна на даний момент.
Необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

  • регулярне і правильне вживання йодованої солі;

  • постійне вживання морепродуктів (морська капуста, риба тощо);

  • вживання препаратів, які містять йод;

  • регулярний огляд ендокринолога.


Серед дітей йодну профілактику необхідно проводити задовго до народження дитини.
Продукти, які містять йод:

  • волоський горіх, фейхоа, чорноплідна горобина, терен, шипшина, ревінь та інші;

  • серед продуктів моря — риба (хек, мінтай, лососеві), морська капуста (ламінарії), креветки, мідії, кальмари.


Традиційним методом профілактики йод-дефіциту є йодована сіль, збагачена сполуками йоду. Для йодування солі використовують не сам йод, а його безпечні хімічні сполуки. Зараз в Україні в сіль додається йод калію, який не впливає на забарвлення, смак чи запах солі. Вміст йоду в такій солі має дорівнювати приблизно 40 мкг/г. Якщо врахувати норму добового споживання солі людиною, що складає 5-6 г, то цієї кількості цілком достатньо, щоб покрити щоденну потребу організму у йоді. Але, щоб зберегти мікроелемент, потрібно солити суп або кашу не на початку, а наприкінці варіння, чи готувати їжу недосоленою, а вже потім досолювати в тарілці за смаком, тому що корисний мікроелемент руйнується при нагріванні. Йодована сіль зберігає свої цілющі властивості протягом трьох-чотирьох місяців. Тому, купуючи сіль, обов’язково подивіться на дату її виготовлення.
Проте найвища концентрація йоду — у морській рибі та морепродуктах (креветках, лангустах, морській капусті, крабах), приблизно 800-1000 мг/кг.
Тому недаремно за часів Радянського Союзу велике значення приділялось так званим «рибним дням».
Морська капуста — найдоступніший продукт, але не усі можуть звикнути до її смаку. Вважається, що в середньому 100 грамів водоростей містять близько 1400 мкг йоду. Змусити полюбити морську капусту досить просто — потрібно навчитися її правильно готувати: її запах перебивають спеції.
Сучасна фармакологія має досить багато препаратів, які можуть бути призначені для ліквідації дефіциту йоду. Треба зауважити, що для кожної вікової групи є певна доза препарату. Ще Авіцена говорив: «Все є ліки, і все є отрута», — все залежить від дози. Тому для визначення дози препарату необхідно проконсультуватись з ендокринологом.
Думаю, що буде цікаво знати, що кількість йоду в нашому організмі змінюється в залежності від пори року. Мінімальні запаси — вересень, січень, максимум — з травня по липень.
Набагато простіше попередити хворобу, чим лікувати її. Таку думку повторюють лікарі всього світу. Не варто недооцінювати захворювання щитовидної залози. Профілактика і своєчасне лікування допоможе уникнути багатьох проблем.
Ю.НАЙДЮК, дитячий ендокринолог поліклініки КДД міськрайТМО