ЛЮДИ «КОСЯТЬ» ГРИБИ. ЩО РОБИТИ, АБИ ГРИБИ «НЕ КОСИЛИ» ЛЮДЕЙ?

У НОВОГРАДІ ВЖЕ ЗАРЕЄСТРОВАНО 6 ВИПАДКІВ ОТРУЄНЬ НА ТЛІ ВЖИВАННЯ ГРИБІВ
Серед грибників сьогодні справжній ажіотаж: стільки грибів у лісі давно ніхто не пам’ятає. Фотографії із грибами заполонили соціальні мережі, знайомі переповідають один одному, хто скільки грибних кошиків приніс із лісу та навипередки діляться позитивними емоціями. Збирання і споживання грибів несе із собою естетичну і смакову насолоду, ще й неабиякий заряд енергії від активного відпочинку на свіжому повітрі.

Натомість медики всерйоз занепокоєні, адже літньо-осіння пора щороку позначається збільшенням кількості харчових отруєнь. Станом на сьогодні у Новограді-Волинському зареєстровано дев’ять випадків харчових отруєнь на тлі вживання грибів, один із них стався з вагітною жінкою. Як розповіла завідувачка відділення гігієни харчування райСЕС Світлана Власюк, головна причина отруєнь — у порушенні технології приготування грибів. До чого це призводить — промовисто говорить те, що хворі госпіталізуються у відділення анестезіології та інтенсивної терапії («по-народному» — до реанімації), а сюди поступають лише у тяжких станах. На щастя, летальних випадків на Новоград-Волинщині за останні 13 років медики не пригадують, але це свідчить швидше про вчасно надану кваліфіковану допомогу, аніж про обережність окремих грибників.
— Вживання супу з сироїжок, які не були попередньо проварені, хоча ці гриби слід вживати особливо обережно, адже вони є умовно-їстивними, — розповіла санітарний лікар Світлана Власюк про причини потрапляння людей до реанімаційного відділення міськрайТМО. — Інші випадки, що призвели до поганого самопочуття «гурманів» — вживання грибного холодцю та куштування смажених грибів у гостях. Хто і де їх збирав — невідомо.
У санстанції нагадують, що до збирання і приготування грибів слід ставитися особливо серйозно. Найпоширеніша причина отруєнь у тому, що пластинчаті отруйні гриби плутають із сироїжками чи печерицями. Тому не забувайте, що брати потрібно лише знайомі гриби, які не викликають найменших сумнівів щодо їстивності, готувати обов’язково у день збирання, дотримуватися технології приготування (проварювати двічі по 20-30 хвилин, зливаючи окріп). Дітям і людям похилого віку споживати гриби протипоказано, як не рекомендується споживати важкий для шлунку продукт на ніч або ж «у парі» з алкоголем, бо у такому разі посилюється всмоктування небезпечних речовин у кров.
Бліда поганка, або як її ще називають «тиха вбивця лісу», — найбільш небезпечний гриб у лісному арсеналі. Лікарі радять її взагалі не чіпати (зрізавши поганку, отрута залишається на ножі), навіть не пинати ногою, бо у такому разі отруйні спори можуть осісти на одязі. Якщо «тиха вбивця» таки потрапила до кошика, то всі гриби слід викинути. Звісно, коли у вас немає бажання прокинутися на лікарняному ліжку або не прокинутися взагалі… У 90% вживання блідої поганки призводить до смерті, лише 10 відсотків дається людині на шанс бути врятованою. Найчастіше, як свідчить статистика по Україні, смертельні наслідки трапляються серед дітей. Тож дотримання нехитрих порад вбереже вас від небезпечних наслідків та гарантуватиме лише позитивні враження від сезону грибів.
Юлія КЛИМЧУК