ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КЛІМАТ — СПРИЯТЛИВИЙ ЗАВДЯКИ ПІДТРИМЦІ ЗЕМЛЯКА

10 вересня Володимир Литвин відвідав сільськогосподарське підприємство «Аделаїда», яке спеціалізується на вирощуванні картоплі. Нині тут посаджено і збирається 650 гектарів цього смачного овочу, який ще називають «королевою Полісся». Наступного року підприємство планує збільшити ці площі до тисячі гектарів і, крім того, посіяти зернових на площах 3 тисячі гектарів. ФГ «Аделаїда» освоює землі, які блогували роками і дає місцевим жителям більше сотні робочих місць, що є надзвичайно важливо для поліського села. Заробітна плата залежить від виробітку працівників підприємства, а комбайнери у сезон на копанні картоплі тут мають заробітку від 200 до 500 гривень на день. Так само сортувальники отримують щодня 200-300 гривень. При такій оплаті праці «Аделаїда» не має проблеми з робочою силою — сюди на заробітки приїжджають як жителі навколишніх сіл, так і містяни.
Керівник підприємства розповів, що цього року в Україні вирощено загалом не такий великий урожай картоплі через ряд об’єктивних обставин, тож очікується ріст цін на цей овоч вже найближчим часом. З 650 гектарів, на яких нині вирощується картопля, є три напрямки діяльності: 200 гектарів відведено під насіннєву картоплю, з яких 40 гектарів — посадки супереліти, 250 гектарів — товарної картоплі, і ще 200 гектарів овочу вирощується на переробку — відправляється на чіпсові фабрики. Варто зазначити, що більшість чіпсів, які виробляються в Україні, — з тупалецької картоплі. Важливо те, що ці овочі не є генетично-модифікованими, це підтверджують відповідні державні контролюючі служби.
Андрій Вікторович КУРЧИНСЬКИЙ, керівник філії ФГ «Аделаїда»:
— Всі ми бачимо, яку велику підтримку Новоград-Волинщині надає Володимир Литвин. За його сприяння виділяються кошти, якими ра­йон живе, розвивається, і це не може не радувати. Мені часто доводиться бувати в інших регіонах, де взагалі немає ніякого розвитку, а тільки поступово добивається те, що залишилося з часів Союзу. Новоград на цьому фоні дійсно дуже позитивно виділяється і багатьох навіть дивує своїми здобутками, які ми маємо при допомозі Володимира Михайловича. Ним створена нормальна атмосфера для ведення бізнесу і вкладення інвестицій у наш регіон.
Володимир Литвин завітав на поля ФГ «Аделаїда», де саме проходило виїзне засідання керівників сільськогосподарських підприємств Новоград-Волинщини, і відверто поспілкувався з ними про найбільш наболіле, пообіцявши свою підтримку у вирішенні багатьох проблем. А серед таких, як розповів керівник ФГ «Аделаїда» Сергій РИБАЛКО, закон про сівозміну і відповідне до нього виготовлення необдуманих популістських проектів, які не мають під собою ніякого економічного обгрунтування, — керівникам сільськогосподарських підприємств цю Постанову Кабміну практично неможливо виконати. Однак за її невиконання планують накладати штрафи і навіть забиратимуть землю. Показово те, що з 650-ти сільськогосподарських підприємств Житомирщини такі акти змогли виготовити тільки чотири підприємства.
Також велика проблема повернення ПДВ, яке аграрним підприємствам отримати дуже проблематично, адже вони, в переважній більшості, не потрапляють під «автоматичне» повернення цього податку. Справедливо і логічно було б, щоб виробникам сільгосппродукції теж автоматично повертали ПДВ.
Ще наразі виникає проблема карантину — вся Україна оголошена карантинною зоною, і за це потрібно платити, щоб відповідні служби перевірили продукцію. Чому раптом картопля на Україні стала карантинною рослиною і за кожну машину через це потрібно платити 300 гривень карантинного збору? Це просто «викачування» коштів.
На завершення цієї бесіди Сергій Рибалко щиро подякував Володимиру Литвину за те, що за його сприяння і копіткої праці на Новоград-Волинщині створені для інвесторів усі сприятливі умови, за те, що роботодавця розуміє і підтримує місцева влада, не шукаючи у цій співпраці власної вигоди, як це часто трапляється у деяких регіонах. Тому Новоград-Волинщина є привабливою для інвестицій, а, значить, для створення нових робочих місць.