Мобільні шахраї

(Продовження. Початок у №39 від 28.09.12)

СЦЕНАРІЙ №3: НЕЧЕСНІ СМС-КИ
Сьогодні найпопулярнішим методом видурювання грошей є смс-шахрайство. Так, часто українці «ведуться» на різноманітні вікторини, конкурси, завдяки яким, начебто, виграють автомобілі або великі суми грошей. Однак ні першого, ні другого не дістають, як виграш — лише розчарування і мінус на мобільному рахунку.
Правоохоронці говорять, що є категорія людей, які вірять у те, що, витративши гроші на одне смс, можна виграти телевізор. Однак більшість не звертає уваги на дрібні літери, які вказують, що одне повідомлення вартує 1-3 долари.
Також популярним «лохотроном» є смс-акції типу «Перекажіть гроші на номер такий-то і отримаєте рівно вдвічі більше!». Найбільш довірливі відправляють гроші, починаючи із 10 гривень. А коли приходить 20, то відправляють 200, а коли на рахунку бачать 400 гривень, то відправляють 2000 грн, а у відповідь — нічого.
Одним із видів шахрайста є смс-знайомство: приходить SMS, нібито, від дівчини з пропозицією познайомитися. Цільова аудиторія — виключно чоловіки. Починається привітне «сюсюкання», бажання швидше дізнатися одне про одного. Навіть фотографію вам надсилає... Загалом, відправляємо велику кількість повідомлень на незнайомий номер, а потім дивимося — знову кудись поділася пристойна сума з рахунку. Хтось віртуозно відіграв роль «дівчини, яка бажає познайомитися».
«Поклади на рахунок 200 грн. — у мене закінчилися гроші. Маша» — із таким проханням теж нерідко приходять смс-ки до власників мобільних телефонів. Деякі абоненти, особливо люди пенсійного віку, поповнюють рахунок шахраїв, думаючи, що пише хтось зі знайомих чи близьких людей. Далі за допомогою систем «Мобільний переказ» гроші йдуть на інші телефонні номери шахраїв, аби не можна було зачепитися за перший відображений номер у телефонах численних жертв.
Дуже поширеним способом виманювання грошей є смс, що повідомляє про помилкове надходження коштів на ваш рахунок. Через кілька секунд — дзвінок. Голос повідомляє, мовляв, щойно помилково переказав гроші не на той номер і просить повернути за допомогою послуги «Мобільний переказ». Фактично вимагають повернути гроші з вашого користувацького рахунку, який насправді не змінювався. Далеко не кожен абонент стане відразу ж уточнювати свій баланс і висилає гроші зі свого рахунку.
Не менш популярні смс-повідомлення такого типу: «Я зараз у лікарні, поклади гроші на мій рахунок, потім передзвоню». Правоохоронці радять не кидатися відразу перераховувати гроші, а переконатися, чи дійсно ця людина потрапила в біду.
Ще один приклад смс-шахрайства: приходить повідомлення на мобільний, що ви підписані на послугу отримання прогнозу погоди, 7 днів безкоштовно, або на іншу несподівану спам-розсилку. Щоб відключитися, потрібно набрати STOP на конкретний чотиризначний номер. На офіційному сайті оператора про цей номер, звичайно ж, жодного слова. І грошей на рахунку стане помітно менше.
СЦЕНАРІЙ №4: ГОВОРИТЬ СЛУЖБА ПІДТРИМКИ
Шахраї часто люблять представлятися працівниками оператора зв’язку і «поспішають вам на допомогу», коли виникають технічні проблеми.
Отож, вам телефонує приємний голос і представляється абонентською службою. Звісно, вхідний телефонний номер не визначається і пише «Приховано».
«Шановний клієнте, — говорить, приміром, черговий інженер Василь Іванов. — Нашою службою проводиться переведення телефонів на іншу частоту зв’язку (проводяться якісь там технічні роботи тощо). Номер телефону, баланс, все інше не зміниться, не хвилюйтеся! Наберіть на клавіатурі телефону *145 і т.д. При цьому *145* — це початок комбінації цифр, за якою починається переказ грошей з особового рахунку одного абонента на особовий рахунок іншого. Ви добровільно переказуєте гроші в рамках послуги «Мобільний переказ».
Друга схема, коли той самий «Василь Іванов» повідомляє, що через технічні проблеми ваш номер випадково заблокований. І просить зателефонувати за вказаним номером, який диктує, а це виявляється номер платного сервісу. Тобто за дзвінок на цей телефон із вашого особового рахунку знімається певна сума, яка обмежена фантазією «організаторів служби». Або ж на іншому кінці дроту — автовідповідач, який коротко пояснить, що потрібно зробити, аби не втратити старий номер або підтвердити, що ви й далі будете користуватися послугами цієї мережі. Там, звичайно ж, попросять набрати певну комбінацію цифр для розблокування. Подібна спам-розсилка зазвичай здійснюється масово, у розрахунку на довірливих користувачів. Варто знати, що технічні служби операторів стільникового зв’язку не здійснюють таких дзвінків у принципі.
(Закінчення в наступному номері)
Підготував Микола МАРУСЯК