Зброя, гирі чи більярд — нашим козакам усе по плечу

З нагоди Дня козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці у нашому місті відбулося декілька заходів, участь у яких взяли представники місцевого осередку реєстрових козаків. А у гарнізонному Будинку офіцерів пройшли ще й козацькі забави — змагання для справжніх козаків організувала методист Тамара Лящук.
Як і колись козаки полюбляли змагатися у силі, відвазі та кмітливості, так і цього разу представникам сильної статі належало продемонструвати, як кажуть, хто в домі хазяїн. Участь у змаганнях взяли воїни інженерного полку та розвідувального батальйону.
Назви команд були цілком «козацькими»: «Золотий оселедець», «Козацькі збори», «Січовики», «Сагайдачний», «Козацька іскра», «Фортуна». Змагалися у армреслінгу, гирьовому спорті, естафеті на 400 метрів, перетягуванні канату, тенісі та більярді. Що скажеш, надворі 21-ше століття і козаки тепер сучасні — уміють вправно справлятися і з шаб­лею, і з більярдним києм.
До складу журі увійшли почесні гості: голова Федерації армреслінгу Геннадій Данюк, майстер спорту з армреслінгу, член збірної команди України Олександр Пінчук, віце-президент Житомирської федерації тхеквондо Віктор Гончарук, депутат міської ради, отаман реєстрового козацтва міста і району Анатолій Легенчук.
Місцеві реєстрові козаки, на чолі з генерал-майором козацтва Олександром Дроздюком, розповіли про патріотичну діяльність свого осередку. Цього ж дня відбулося покладання квітів до Козацького хреста, що неподалік від Будинку офіцерів, показові виступи вихованців спортивної секції тхеквондо, що діє при Будинку офіцерів.
Традиції продовжуються — у святковий день відбулася урочиста посвята молоді у реєстрове козацтво. У бібліотеці Будинку офіцерів до Дня козацтва організували тематичну виставку, присутні мали змогу побачити фільм про козаків та відвідати Музей бойової слави, дізнавшись про історичні традиції славних попередників. Команди і учасники були нагороджені козацькими грамотами.
Організатори відзначили старання керівників фізичної підготовки військових частин — Михайла Ольшевського (інженерний полк) і Миколи Данилюка (розвідбат). Їх підлеглі показали значний клас підготовки, а призові місця розподілили порівну. Переможцями стали Богдан Черпіта (армреслінг), Олександр Яценко (гирі), Ярослав Бартко (більярд), Олександр Полегейко (теніс). У естафеті виграла команда «Золотий оселедець», а у перетягуванні канату найсильнішою ви­явилася команда «Козацькі збори». Команди і учасники отримали призи від Будинку офіцерів та Благодійного фонду «Майбутнє Полісся».
Юлія КЛИМЧУК