В очікуванні кінця…

В очікуванні кінця…

Чим ближче 21 грудня 2012 року, тим більше населення Земної кулі піддається панічним настроям. Саме на цій даті обривається календар цивілізації майя, що існувала, як стверджують історичні джерела, приблизно з 2000 року до нашої ери до 900-х років ери нашої. Древні майя відомі завдяки своїй писемності, мистецтву, архітектурі, а також знанням з математики й астрономії. Про високий рівень розвитку цивілізації свідчить хоча б той факт, що розрахунки руху планети Венера, проведені астрономами майя, співпадають із сучасними науковими даними з точністю до кількох секунд у рік! Це й дає підстави сприймати на віру пророцтво древніх майя, що «час п’ятого Сонця закінчиться 21-25 грудня 2012 року, і в цю епоху відбудеться рух Землі, від якого багато загине»…
Водночас людство вже успішно пережило понад сотню «кінців світу» — охочих спрогнозувати настання армагедону в різні часи було хоч відбавляй. Цікаво, що найбільше орієнтовних дат припадало на кінець 1990-х-початок 2000-х років. Найбільша паніка була перед початком нового тисячоліття — так званий комп’ютерний кінець світу. Вважалося, що електронно-обчислювальні системи, якими нашпигований сучасний світ, дадуть збій, коли усі дев’ятки в датах перетворяться на нулі. Якось обійшлося, як бачимо.
Дещо пізніше людство почало боятися Великого адронного коллайдера. Подейкували, що його запуск призведе до утворення чорних дір і антиречовини, у результаті чого виникне ланцюгова реакція, наслідком якої стане поглинання Землі.
Тепер прихильники теорії апокаліпсису зосередилися на 21 грудні 2012 року. Мовляв, високорозвинена цивілізація майя щось знала, і недарма їхній календар закінчується саме на цій даті. Бурхлива фантазія окремих науковців намалювала десятки сценаріїв того, що нас чекатиме 21 грудня. Спробуємо систематизувати й вибрати найбільш реалістичне.
ПЛАНЕТА НІБІРУ
Одна із загроз для людства — блукаюча по Сонячній системі планета Нібіру. Вона, нібито, обертається навколо Сонця по дуже витягнутій орбіті з періодом у декілька тисяч років. Автори цієї теорії вважають, що якраз 21 грудня 2012 року Нібіру підлетить достатньо близько до Землі, що спровокує глобальні катастрофи й руйнування: гравітаційне поле «чужака» розбудить вулкани, спричинить землетруси й гігантські цунамі.
Втім, науковці ще не дійшли згоди навіть у такому питанні, чи Нібіру взагалі існує. До того ж, якби ця планета дійсно наближалася до Землі, то за нею уже сьогодні можна було б спостерігати неозброєним оком — вона б виглядала, як дуже яскрава зірка. На щастя, поки що нічого підозрілого на небі не видно.
ПАДІННЯ АСТЕРОЇДА
Найбільш розтиражована версія — масові руйнації на планеті внаслідок падіння гігантського астероїда. Її реалістичність полягає в тому, що Земля вже пережила таку подію. Принаймні, вчені переконані, що саме величезний астероїд «винен» у загибелі динозаврів.
Водночас нинішній рівень розвитку науки дозволяє спостерігати навіть за супутниками Юпітера діаметром півтора кілометри. Тож велике небесне тіло, що наближатиметься до Землі, можна буде вчасно виявити й визначити його траєкторію. Поки що підстав для паніки з цього приводу немає, стверджують учені. До того ж, вони порахували, що найбільша ймовірність влучання астероїда припадає на територію Китаю. До зони ризику віднесли Індонезію, Індію, Японію, США, Філіппіни, Італію, Великобританію, Бразилію і Нігерію. Що ж, принаймні поки що України немає в цьому списку — можна спати спокійно.
СПАЛАХ НА СОНЦІ
У порівнянні з багатьма іншими космічними тілами Всесвіту, наше Сонце — карлик. Але в Сонячній системі саме воно є центром всього, відтак його вплив важко переоцінити. Існує теорія колосальної сонячної бурі, після якої Землю накриє потужний потік електромагнітного випромінювання та іонізованих частинок. Як наслідок такої сонячної активності, можливі ушкодження електронних систем і погіршення самопочуття живих організмів.
Сонячні бурі — явище нерідкісне. Згідно з розрахунками вчених, у Сонця — 11-річний цикл активності. Зараз ми дійсно живемо в період її наростання. Останній найбільш інтенсивний спалах був зафіксований у листопаді 2004 року — земляни вижили. Будемо надіятися, що й наступного разу на піку своєї активності Сонце буде милосердним.
ПАРАД ПЛАНЕТ
Цим словосполученням називають астрономічне явище, під час якого певна кількість планет Сонячної системи опиняється по один бік від Сонця в невеликому секторі. У цей час об’єкти на небі візуально знаходяться неподалік один від одного.
Є версія, що 21 грудня 2012 року планети Сонячної системи вишикуються в одну лінію і… щось таке станеться. Хоча, власне, не зрозуміло, в який спосіб «щось має статися», оскільки вплив інших планет на Землю не настільки великий, щоб міг спровокувати значні катаклізми. А найголовніше, що в згаданий день у розрізі «кінця світу» ніяких масштабних парадів планет не передбачається. 21 грудня Сатурн і Юпітер знаходитимуться по різні боки від Сонця, ще й під кутом. Астрономи це явище називають протистоянням. А той самий парад, коли всі планети системи перебуватимуть по один бік від Сонця й вишикуються в лінію, очікується через декілька тисяч років.
ЯДЕРНА ВІЙНА
Після винайдення людством ядерної зброї варіант її масового використання, що спричинить колосальні руйнації й жертви, є одним із найбільш «земних» сценаріїв кінця світу. Накопиченого кількома країнами ядерного арсеналу цілком вистачить для самогубства цивілізації. Водночас історія свідчить, що знакові протистояння між країнами ставалися доволі часто, і щоразу політики знаходили мужність урегулювати конфлікт без застосування ядерного потенціалу.
ДОЖИВЕМО — ПОБАЧИМО
Це далеко не повний перелік того, що прогнозують на 21 грудня 2012 року. У списку загроз для людства продовжує перебувати Великий адронний коллайдер, вторгнення інопланетян, масові жертви може спричинити пандемія або ж біотехнічна катастрофа, викликана мутаціями… Словом, наближення ключової дати календаря майя створює сприятливий грунт для всіляких фантазій. От, приміром, моя версія (жарт) полягає в тому, що багато-багато років тому, на заході цивілізації майя у них залишився тільки один більш-менш освічений астроном (чи писар), який… помер 21 грудня. Отож далі календар просто не було кому вести.
Насамкінець, хочеться звернутися до наших комунальників і служб, які відповідають за життєзабезпечення міста. В акценті розмов про 21 грудня будь-яке відключення електроенергії, води, газу може стати підставою для масової паніки. Мовляв, ось він, кінець світу, як і передрікали. Тож, шановні комунальники, якось вже постарайтеся в цей день уберегти населення від масового стресу.
Олег БРЮХАНОВ