Ой, хто, хто Миколая любить!

Ой, хто, хто Миколая любить!

Святий Миколай є одним із найбільш шанованих християнських святих, відомий як Миколай Чудотворець. В Україні є два свята на його честь — навесні 22 травня згадуємо подію перенесення мощей цього святого до м.Барі (весняного «теплого» Миколая) та 19 грудня — свято Миколая Мир Лікійського, чудотворця (зимового Миколая).
Миколай народився в період між 270-286 роками у грецькому місті-колонії Патара у провінції Лікія (Мала Азія, сьогодні Демре, що у турецькій провінції Анталія) в заможній та побожній родині. За переказами батьки охрестили свого сина відразу після його народження, що було рідкістю на той час.
Змалку Миколай був дуже релігійним та вирішив присвятити своє життя служінню Богу. Батьки не забороняли йому цього, оскільки Бог дав їм дитину після молитов і прохань про народження сина.
Ледь досягнувши повноліття, святий Миколай втратив своїх батьків, які залишили йому великий спадок. Він усвідомлював, що це багатство повинно використовуватись на славу Божу і допомогу людям. Незабаром святий Миколай вперше допоміг цим багатством.
За тих часів жив один збіднілий чоловік, який не міг забезпечити своїх трьох доньок приданим, через що, відповідно до тамтешніх звичаїв, вони не могли вийти заміж. Миколай, довідавшись про це, вирішує скористатись батьківським спадком і вночі підкидує до убогої хатини, у кімнату, де ночували сестри, велику частину золота. Після того, як батько видав одну дочку заміж, Миколай знову закинув у вікно золото для другої дочки, а потім — і для третьої. Проте на третій раз батькові сестер вдається викрити особу свого добродія, і він сердечно дякує Миколаю за вчинене. На що Миколай відказує, щоб старий дякував не йому, а Богові, оскільки все від нього.
Ось так Миколай започаткував добру традицію — обдаровувати дорослих і дітей. За цим прикладом батьки почали таємно класти подарунки своїм дітям, які вірили, що це — подарунки від святого Миколая. Тому діти з особливим нетерпінням чекають Дня святого Миколая.
Навіть після смерті святого відбувалися різні чудеса. Хворі, які приходили на його могилу, зцілялися. Моряків під час далеких плавань оберігав від негод його образ. Діти, які весь рік добре поводилися, одержували від нього подарунки.
На українські землі вшанування святого Миколая приходить разом із християнством. В Україні на честь цього святого збудовано багато храмів. Відомі також чудотворні ікони із зображенням св.Миколая. Так київська ікона святого Миколи (Мокрого) — найдавніша відома чудотворна ікона святого Миколая, перша чудо­творна ікона Київської Русі, найшанованіша святиня Софії Київської.