Ленін біля адмінбудівлі: бути чи не бути?

Ленін біля адмінбудівлі: бути чи не бути?

\"ЛенінУ «Звягелі» №49 від 7 грудня цього року, в матеріалі, присвяченому Дню місцевого самоврядування, йшлося про доцільність подальшого перебування пам’ятника Леніну перед головною адміністративною будівлею нашого міста. Підходячи максимально виважено і толерантно, адже мова йде про, певною мірою, політичний крок, у владі повідомили, що цим питанням займуться у 2013 році — будуть проведені консультації, зважені «за» і «проти», розглянуті можливі проекти реконструкції площі перед виконкомом.
Перший заступник міського голови Микола Усенко тоді зауважив, що на початковому етапі ведуться консультації з ветеранськими та іншими громадськими організаціями, для яких Ленін залишається ідеологом. Водночас, прозвучало твердження, що згаданий пам’ятник уже не є уособленням влади, щоби знаходитися перед адмінбудівлею. До того ж, прихожани церкви, що будується навпроти пам’ятника Леніну, зібрали підписи під відповідним зверненням до міської влади щодо перенесення пам’ятника в інше місце.
Тема знайшла продовження. На підтвердження цього газета «Звягель» отримала листа від голови ветеранської організації Костянтина Малова. Пропонуємо вашій увазі його позицію:
«В Государственном реестре недвижимых памяток значится памятник В.И.Ленину, охранный номер — 1895; дата открытия — 1977 г.; авторы — О.Олейник, Е.Черкасов, О.Дунаев; материал скульптуры — бронза, постамента — гранит; высота скульптуры — 3,95 м, постамента — 2,7 м; номер решения о взятии на государственный учёт — 559 от 26 декабря 1979 г.
На установку памятника было принято решение органами государственной власти, была разработана проектно-сметная документация, определены источники финансирования, проведены согласования в различных инстанциях, в том числе и с авторами памятника. Место установки памятника было определено перед зданием городского совета.
Место установки памятника было выбрано не случайно, потому что В.И.Ленин всю свою жизнь посвятил идее создания государства, верховенство права в котором принадлежит народу, и памятник символизирует истинное народовластие, идеологию, заложенную в основном Законе страны, в том числе и ст.5 Конституции Украины, в которой говорится, что «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та місцевого самоврядування». Поэтому высказывание, что «Ленін вже не є уособленням влади, щоб знаходитися перед адмінбудівлею», нельзя считать причиной целесообразности пребывания памятника перед административным зданием — зданием городского совета депутатов, которые выбраны народом для защиты интересов всех слоёв населения.
В любых случаях, какие-либо действия по отношению к памятникам истории Украины, города и района, должны проходить на основе законности, права, и волеизъявления народа. К слову сказать, В.И.Ленин вошел в десятку великих людей Украины.

К.МАЛОВ, председатель организации ветеранов»

Не секрет, що питання щодо доцільності перебування пам’ятника Леніну в Новограді-Волинському піднімалося не раз. Останній пік у цій дискусії між представниками різних політичних поглядів припав на час, коли міська влада мала на меті встановити пам’ятний знак — скульптуру Оранту — у центральній частині міста, майже посусідству із Леніним. Оранту в центрі так і не встановили — ідейні пристрасті дещо вщухли. Але, як чітко стверджується у листі, «народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та місцевого самоврядування». Тож, гадаю, було б цікаво знову почути глас народу. Можливо, це допоможе владі і скерує її у цьому рішенні.
Олег БРЮХАНОВ