Мер Володимир Загривий: «Усі мої не обіцянки (!), а тверді задекларовані наміри — в дії по усіх напрямках!»

Мер Володимир Загривий: «Усі мої не обіцянки (!), а тверді задекларовані наміри — в дії по усіх напрямках!»

Наприкінці року, що минув — 27 грудня, у Палаці культури ім.Лесі Українки, міський голова Володимир Загривий прозвітував перед громадою. 2012-й для себе та своєї команди мер назвав роком «високосним, виборчим, нервовим, емоційним». Втім це не завадило «достойно пройти господарський рік» і зробити оптимальний вибір, отримавши потужне представництво у новообраній Верховній Раді — народних депутатів-земляків: Юрія Благодиря, Володимира Литвина і Бориса Тарасюка. Пропонуємо вашій увазі стислий виклад звіту:
— Загальнополітичні, економічні, господарські підсумки року засвідчують, що місто мало, має і буде мати високий рейтинг, займаючи передові позиції серед міст і районів Житомирської області і України. Наша сила — у добрих трудових, управлінських традиціях, які закладалися ще при соціалізмі; у стараннях зробити для людей по-максимуму; у наших високоповажних і дієвих покровителях. За 2011—12-й роки у грошовому та реальному виразі у місті зроблено більше, як за усі роки незалежності України. Витягнуто із ям, павуків, цвілі і гнилі десятки приміщень.
Якщо не враховувати відрахування у державний бюджет, місто є самоокупним. У 2011 році ми наростили доходну частину міського бюджету на 14% (до 204 млн. грн.) і на 15-20% (до 235 млн. грн., + 30 млн.) у цьому році. Така позитивна динаміка доходів буде зберігатися надалі, хоча навіть це не задовольняє! Бо не усі, на жаль, хочуть платити податки за землю з прибутків, із зарплати (беремо її у конвертах), сприяючи злочинам. Хочемо за рахунок «Дяді» — гарно жити?! Будемо жити — по «труду».
Базова по доходах галузь промисловості працює стабільно. Це — 15 промислових підприємств, 2,5 тис. працівників. До діючих підприємств у цьому році додалися фабрика з виробництва дахових вікон і дерев’яних сходів «Факро»; підприємство з випуску теплових котлів; заводик з переробки пластикових ПЕТ-пляшок. На «виході» — фабрика кондитерських виробів «Жако», яка працюватиме з березня-квітня.
Із запровадженням нової системи оподаткування складні часи пережили сфера обслуговування і підприємництво, але доходи у бюджет не зменшилися. Влада з розумінням відноситься до цієї категорії громадян, стараємося не шкодити і не заважати.
Найбільше усіма «б’ється» і критикується галузь ЖКГ, хоча уяву про її стан мало хто має. Створено «Міськкомунсервіс» — підприємство, яке у муках проходить процес становлення, адже воно є першим, що поєднало комунальну і приватну форму власності. Забезпечує потреби краще, ніж це було два роки з боку нікого! Бо старе «Міськкомунсервіс» (міськШЕД) було буквально «роздерибанене».
Скільки витримаю і буду працювати, ЖКГ у місті буде пріоритетним, і кожен рік буде роком ЖКГ. Все, що втрачено у попередні десять років, має бути відроджено у сучасному вигляді. Дещо уже зробили, але аномалії зими та й літа свідчать, що треба виділяти кошти, купувати, створювати потужний житлово-комунальний парк машин. Досить знущатися з двірників, водопровідників, дорожніх та інших робітників.
«Теплокомуненерго» впевнено проходить модернізацію, запроваджує новітні технології. Головна проблема — розрахунки за послуги підприємства, 1,5 млн. боргів! Управління водоканалізаційного господарства освоїло 1,7 млн. доларів міжнародного кредиту, ці роботи продовжуються.
Беремо курс на «Місто без околиць» — це не утопія, а офіційний курс чинного міського голови. Результати уже деякі є (будівництво дороги і школи на «Дружбі») і будуть! Показовий приклад польської Ломжі, де немає ніякої різниці між центром і виїздами у будь-якому напрямку. Ми продовжили будівництво і реконструкцію нових в’їзних доріг, вулиць, на це освоєно понад 33 млн. грн. Далі треба продовжувати те саме від околиць до центру міста, а це — 174 км усіх доріг. Таким чином, усі мої не обіцянки, а тверді задекларовані наміри — в дії по усіх напрямках!
Виключенням поки що, на жаль, є будівництво нового житла, відновлення виробництва пива. Щодо питання меж міста, то з передачею місту 600 га землі із відання прилеглих сільських рад (після рішення ВРУ), ми одержимо можливість виділяти земельні ділянки під індивідуальне і багатоповерхове житло — 1842 сім’ї нині перебувають у черзі.
Я йшов на вибори і залишаюся прибічником партій, політичних коаліцій, які діють, створюють нове і підтримують наявне, що десятками років створювалось поколіннями новоград-волинців. Інтереси громади, міста, людей — понад усе! Я не буду старатися комусь подобатися — робитиму свою роботу.
Вважаю, що не існує проблем, які хоч трішки не розв’язуються! Є кадри, працівники, робітники, які не хочуть або не вміють робити. Кадрова ситуація — це слабка ланка у нашому місті та в цілому по країні. Відсутність підготовлених фахівців-управлінців, байдужість багатьох із них, ліньки, невміння, сміхотворна заробітна плата — ось причини негараздів, недопрацювань, яких багато! І в цьому — моя слабкість! Переконаний, що машина управління має працювати тихо. Оце і є плюс для влади: непомітно вести свою роботу, не надокучати людям, не дратувати болтологією, популізмом, у тому числі — у ЗМІ. І нехай журналісти не ображаються.
У 2013 році маємо освоїти 50 млн. гривень державних субвенцій, які йдуть для міста, завдяки нашому покровителю В.М.Литвину, і стільки ж — інвестиційних коштів. У роботі будуть понад 130 об’єктів (вікна, двері, дахи, мережі — у школах і дитячих садках, спортивних і медичних закладах, культури інших бюджетних закладах). У місті тривають напружені роботи з будівництва хірургічного корпусу, мосту від Лубчиці до Смолки через Случ, реконструкція Палацу культури, інших закладів. Хочу зробити місто, новоград-волинську громаду кращими, щасливішими!
Підготувала Юлія КЛИМЧУК
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА