Операція «Кіт на дереві» або Чому рятувальники не виїжджають на подібні виклики

Операція «Кіт на дереві» або Чому рятувальники не виїжджають на подібні виклики

«Захлопнулися двері, а моя квартира — на шостому поверсі! Телефонував до пожежників, аби вони прислали спеціальний автомобіль із висувною драбиною й відкрили мені квартиру, а мені відповіли, що це не їхня робота, щоб звертався в ОСББ!», — такі історії трапляються, і вислуховувати їх часом доводиться як при випадкових зустрічах десь на вулиці, так і під час телефонних дзвінків до редакції. А в цей четвер, 24 січня, зранку надійшла інформація про ситуацію на межі кумедного і трагічного. Виявляється, що кіт (чи кицька — із землі не видно було) видерся на дерево, а злазити боїться. Перелякана тварина ще з понеділка (!) постійно нявчала, чим порушувала спокійний відпочинок жителів сусіднього будинку, до того ж, заклякла від холоду… Словом, чим не привід знову звернутися до рятувальників. От і газета «Звягель», у свою чергу, звернулася до місцевих працівників МНС, аби ті роз’яснили, які випадки класифікуються як такі, що потребують втручання рятувальників, а які, так би мовити, не в їхній компетенції.
Начальник державної пожежно-рятувальної частини міста Новограда-Волинського, майор служби цивільного захисту Олексій БОЙКО пояснив, що очолюваний ним підрозділ у своїй роботі нині керується «Положенням про державну службу України з надзвичайних ситуацій», підписаним Президентом України 16 січня 2013 року. Там, зокрема, зазначається, що пожежно-рятувальні підрозділи «забезпечують гасіння пожеж, рятування людей, надання допомоги у ліквідації наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха та інших видів небезпечних подій, що становлять загрозу життю або здоров’ю населення чи призводять до завдання матеріальних збитків». Це означає, що на всі надзвичайні ситуації, що передбачені вищезазначеним переліком, рятувальники зобов’язані реагувати миттєво і, як кажуть, без питань.
«Якщо захлопнулися двері у квартиру, — це не є надзвичайна подія», — каже Олексій Іванович, водночас погоджуючись із тим, що поняття «надзвичайність» в окремих випадках може бути суб’єктивним. Адже часто люди перебільшують трагічність ситуації (звісно, якщо це не стосується пожежі), намагаються за допомогою рятувальників потрапити у квартиру після сімейних сварок тощо. А одного разу, пригадує Олексій Бойко, літня жінка взагалі переплутала вікна своєї квартири і еменесівці відчинили сусідський балкон, чим несказанно здивували господаря оселі.
За рік, як правило, стається 10-15 викликів з приводу «захлопнутих» квартир. Більшість не мають і натяку на надзвичайну ситуацію. Відтак, рятувальники наголошують, що вони виїжджають тільки в тому випадку, коли є явна загроза життю чи здоров’ю людини. Приміром, у минулому році до них звернувся соціальний працівник, який повідомив, що одинока літня жінка, яку вона обслуговує, не відчиняє двері. Тож у супроводі працівників міліції було відкрито квартиру. З’ясувалося, що старенькій стало зле, їй надали медичну допомогу. Якщо ж нічого такого чи подібного не сталося, то господарям помешкання при втраті ключів від вхідних дверей варто звертатися до ОСББ чи інших фахівців.
Обговорюючи можливі ситуації — у зачиненій квартирі залишилися увімкнені електроприлади, газова конфорка тощо, працівники МНС радять насамперед звертатися до відповідних служб, аби ті відімкнули мережі, а тоді вже перейматися проблемою «захлопнутих» дверей. Звісно, знову ж таки, якщо створюється загроза життю чи здоров’ю людини, котра може перебувати в помешканні, то це переходить у компетенцію МНС.
Втім, є й альтернативний варіант — платні послуги, які у подібних (неекстремальних) ситуаціях мають право надавати рятувальники. Тільки звертатися потрібно не по телефону, а особисто, щоб оплатити виїзд через бухгалтерію, а кошти потім підуть на придбання паливно-мастильних матеріалів, запчастин тощо. Година роботи оцінюється в 400 гривень. Якщо виїзд по місту, то на це витрачається приблизно 20-30 хвилин, — пояснюють деталі еменесівці.
До переліку платних послуг серед іншого входить відкачування води з криниць, очищення покрівель від снігу та бурульок. Водночас, якщо має місце підтоплення, якому на місцевому рівні надано статус надзвичайної ситуації, то замовником робіт виступає влада, яка й відшкодовує витрати.
…А пригода із закляклим на дереві котом, попри все, закінчилася хепі-ендом. Хоча у пожежній частині й порадили жителям будинку звернутися до місцевої адміністрації, зрештою — до підприємства благоустрою, яке має на балансі відповідний автомобіль-«вишку», оскільки знімати котів із дерев не належить до їхньої компетенції, тим більше, в умовах, коли потрібно економити пальне для дійсно екстрених викликів. У цей час рятівником виступив… студент технікуму Руслан Примак (на фото праворуч). Видершись на дерево (лише уявіть, як це було непросто за такої погоди), юнак благополучно зняв із гілок бідолашну тваринку. Як бачимо, в житті завжди знайдеться час і місце для героїзму.
Олег БРЮХАНОВ