Великий будинок — плати податок

Добрий день, редакція газети «Звягель». Зараз у ЗМІ багато стверджують про новий податок на нерухомість. Прошу роз’яснити, чи вже ввели даний податок, та хто і скільки повинен буде сплачувати за нерухомість?
Тетяна Ф., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, у відповідності до Прикінцевих положень Подат­кового кодексу України (далі — ПКУ), стаття 265 (податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) цього Кодексу набирає чинності з 1 січня 2013 року.
ПЛАТНИКИ ПОДАТКУ
Згідно з п.265.1.1. ПКУ, платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі іноземці, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.
Якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, то платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.
Якщо об’єкт житлової нерухомості, який перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений у натурі, то платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом. Якщо такий об’єкт поділений між ними в натурі, — платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.
ОБ’ЄКТ ОПОДАТКУВАННЯ
Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової нерухомості. Базою оподаткування є житлова площа об’єкта житлової нерухомості.
У відповідності до п.265.4.1. ПКУ, база оподаткування об’єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи-платника податку, зменшується:

  • для квартири — на 120 кв. метрів;

  • для житлового будинку — на 250 кв. метрів.


Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об’єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа-платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.
Таким чином, оподаткуванню підлягають квартири житловою площею понад 120 кв. метрів та будинки житловою площею понад 250 кв. метрів. При цьому податок сплачується за кожен метр понад встановлені межі. Якщо ви є власниками декількох квартир чи будинків, то дана пільга може бути застосована тільки до одного з них, за інші доведеться сплачувати даний податок.
Пунктом 265.2.2 ПКУ передбачений перелік об’єктів, які не підлягають оподаткуванню, а саме:

  • об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);

  • об’єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом;

  • будівлі дитячих будинків сімейного типу;

  • садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку;

  • об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;

  • гуртожитки.


СТАВКА ПОДАТКУ
У відповідності до п.265.5.1. ПКУ, ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою за 1 кв. метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості, в таких розмірах:

  • для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

  • для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів, ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.


Отже, якщо житлова площа квартири складає від 120 до 240 кв. метрів, а будинку від 250 до 500 кв. метрів (в тому числі за другу та кожну наступну квартиру/будинок, яка є власністю особи), то сума податку складатиме 11,47 грн. за кожен понаднормовий кв. метр (1% розміру мінімальної заробітної плати, яка станом на 01.01.2013 р. складає 1147,00 грн.). А для квартир житловою площею понад 240 кв. метрів та для будинків понад 500 кв. метрів відповідно — 30,97 грн.
ПОРЯДОК ОБЧИСЛЕННЯ ТА СТРОКИ СПЛАТИ ПОДАТКУ
Обчислення суми податку з об’єктів житлової нерухомості, які знаходяться у власності фізичних осіб, проводиться органом державної податкової служби за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості.
Податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити надсилаються органами державної податкової служби платникам за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості до 1 липня звітного року та даний податок повинен бути сплачений фізичними особами протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.