Погода продовжує нас випробовувати

Погода продовжує нас випробовувати

Мороз дещо відступив — за прогнозами синоптиків, у найближчі декілька днів триватиме відлига. Утім ожеледиця, що тримала в напрузі новоград-волинців протягом останніх тижнів, і далі збирає сумний «урожай». Понад 80% усіх травм, з якими постраждалі звертаються до травматологічного відділення Новоград-Волинського міськрайТМО, спричинені складними погодними умовами й недостатньо очищеними й посипаними піском дорогами і тротуарами.
Приміром, усього за три дні, з 28 по 30 січня, за медичною допомогою на травмпункт звернулися 69 осіб, півсотні з яких постраждали внаслідок ожеледиці. Того ж таки
30 січня, коли вже й сніг почав танути, лише до одинадцятої години дня з 13 звернень із приводу травматизму 11 — із серії «йшов, підсковзнувся…» Протягом минулих вихідних двох потерпілих навіть довелося прооперувати — невдало приземлившись, вони отримали досить складні травми.
За не прибраний чи не посипаний піщано-сольовою сумішшю тротуар біля магазину чи іншої установи її власника можуть оштрафувати на суму від 850 до 1700 гривень. Цієї зими складено півтора десятки відповідних протоколів, — повідомляють у інспекції благоустрою міста. Втім, винуватців не завжди карають гривнею, хоча, як відомо, це один із головних стимулів виконувати роботу якісно. Якщо після візиту інспекторів поспішно прибрано сніг, то адмінкомісія, на власний розсуд, може обмежитися попередженням.
«Останнім часом сильних проблем зі слизькими тротуарами немає, їх посипають піском», — вважають у інспекції благоустрою і додають, що власник магазину не зобов’язаний роздовбувати лід, йому достатньо посипати піском прилеглу територію. Втім, навіть центральною частиною міста, де в кожному будинку — установи, офіси й магазини — пройти проблематично. І, щоб у цьому пересвідчитися, достатньо вийти на тротуари по вулиці Шевченка.
Роки минають, а водовідведення на вул.Войкова так і кульгає на обидві ноги«Сьогодні (31 січня — прим. автора) на прибирання вулиць від снігу відправлено дві одиниці техніки. Вони працюють на околицях», — повідали в управлінні житлово-комунального господарства міської ради. Що ж до проблемних тротуарів, то на боротьбу з ожеледицею спрямують двірників. «Оскільки спецтехніка пройде не скрізь, коли припиняться опади, двірники вийдуть і довбатимуть лід», — запевнили в управлінні ЖКГ. Також там стверджують, що поки не готові назвати, скільки тонн піщано-сольової суміші було висипано на дороги й тротуари з початку року. Надають тільки цифри за грудень року минулого — 528 тонн. Багато це чи мало, кожен може прикинути на власний розсуд, пригадавши, наскільки комфортно йому було їздити і ходити вулицями міста цієї зими.
Тим часом, за інформацією місцевих метеорологів, протягом січня у місті, станом на 8 годину ранку 31 числа, випало 65,6 мм опадів, що майже в півтора рази перевищує норму. За прогнозами синоптиків, уже з понеділка очікується 3-5 градусів нижче нуля. Тож уся вода й снігова каша, що утвориться під час відлиги, загрожує стати черговим катком.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Володимира ПОТАЙЧУКА